search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 04:44
MENU CLOSE

Ο Σόιμπλε, οι εμμονές του και η Άκρα Δεξιά

29.12.2023 10:25
soible new

Ο θάνατος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε έντονες και ακραίες αντιδράσεις – κυρίως στα social media – της Ευρώπης, όμως οι αντιδράσεις αυτές ήταν πολύ διαφορετικές στον ευρωπαϊκό Βορρά, απ’ ό,τι στον ευρωπαϊκό Νότο.

Για τα αποκαλούμενα και PIIGS, ο Σόιμπλε αποτελούσε ένα «κόκκινο πανί», λόγω της εμμονής του στη σκληρή λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση ως μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που προκάλεσε η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ το 2008.

Ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έφθασε να ενσαρκώνει όλα τα δεινά που χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα βίωσαν την περίοδο της κρίσης και, ταυτόχρονα, στη χώρα του αντιμετωπίστηκε ως ένας πατριώτης που εργάστηκε για το συμφέρον της.

Στην πραγματικότητα, οι εμμονές του – ιδίως, δε, η προσκόλλησή του στο αποκαλούμενο «schwarze null», το «μαύρο μηδέν» στα ελλείμματα των γερμανικών προϋπολογισμών – επέδρασαν αρνητικά και στην ίδια τη χώρα του, καθώς ουσιαστικά επέβαλαν κι εκεί πολιτικές λιτότητας και περιορισμών.

Προφανώς, προσωπικότητες όπως ο Σόιμπλε θα κριθούν από την Ιστορία. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές και οι οικονομολόγοι που πιστεύουν ότι η συμπεριφορά του στην κρίση της δεκαετίας του 2010 οδήγησε την Ευρώπη εμμέσως στην ενίσχυση της Ακροδεξιάς σε πολλές χώρες.

Διαβάστε επίσης

Τάξη και… ανασφάλεια 

Και εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο

Κατόπιν εορτής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42