search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 05:24
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Απορία ψάλτου, βηξ για τους διαφωνούντες υπουργούς

15.01.2024 14:11
marinakis pavlos

Με παραπομπή στην – όχι και τόσο σαφή – δήλωση του πρωθυπουργού σχετικά με το τι θα γίνει με τους διαφωνούντες με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών υπουργούς, επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ξεπεράσει τις ουκ ολίγες ερωτήσεις που του τέθηκαν για το θέμα.

Καθώς το απόγευμα της Δευτέρας αρχίζει στα γραφεία της ΝΔ η ενημέρωση (πιο λαϊκά, «μασάζ») των βουλευτών του κόμματος από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, για τα όσα θα προβλέπει το νομοσχέδιο (κάτι που όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι άτυπο, καθώς συνήθως στα νομοσχέδια προηγείται η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο), ο Παύλος Μαρινάκης δεν φάνηκε έτοιμος να απαντήσει τι θα γίνει με τους υπουργούς που δημοσίως τοποθετούνται αρνητικά έναντι της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, επιμένοντας στη «γραμμή» ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει όσους διαφωνούν, ώστε να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ειδικά, δε, για τον υπουργό Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος για άλλη μια φορά τοποθετήθηκε κατά του νομοσχεδίου, λέγοντας, μάλιστα, ότι αν υποχρεωθεί να παραιτηθεί από μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου «δεν θα χάσει και η Βενετιά βελόνι», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι ο υπουργός δεν εξέφρασε κάποια νέα άποψη, παραπέμποντας εκ νέου στις δηλώσεις Μητσοτάκη περί συλλογικών αποφάσεων στο Υπουργικό, αλλά και στη συζήτηση που θα γίνει όταν έλθει το νομοσχέδιο. Σε αντίστοιχη «γραμμή» κινήθηκε και για τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι οι απόψεις του για το θέμα είναι γνωστές.

Παράλληλα, ο Π. Μαρινάκης υπερασπίστηκε την έμμεση προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους διαφωνούντες βουλευτές για αποχή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί μεν να επιδιώκει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από το σύνολο της Κ.Ο. της ΝΔ, αλλά προσθέτοντας ότι – από τη στιγμή που για ζητήματα δικαιωμάτων το κόμμα δεν θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας – είναι προτιμότερη η αποχή από την καταψήφιση ενός νομοσχεδίου το οποίο, όπως υπογράμμισε, έρχεται να διορθώσει κάποιες αδικίες και να παρέμβει σε μια υπαρκτή κατάσταση, χωρίς να αφαιρεί δικαιώματα από άλλους και το οποίο, συμπλήρωσε, δεν απειλεί σε καμία περίπτωση τον θεσμό της οικογένειας, αλλά μάλλον τον ενισχύει, δίνοντας ίσα δικαιώματα στα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών.

Ταυτόχρονα, απαντώντας και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα κατά το ΕΔΔΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι 30 χώρες της Ευρώπης έχουν θεσμοθετήσει την ισότητα στο γάμο και ακόμα περισσότερες έχουν νομοθετήσει για το θέμα της υιοθεσίας, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί για να λήξει μια άδικη εκκρεμότητα, αλλά και επισημαίνοντας ότι ο Θ. Πλεύρης έχει το δικαίωμα της άποψης και της ερμηνείας που δίνει. Επίσης, δεν θέλησε να απαντήσει αν υπάρχει κάποιος αριθμός βουλευτών που θα καταψηφίσουν/απόσχουν πάνω από τον οποίο η ΝΔ θα έχει πολιτικό πρόβλημα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή.

Όσον αφορά σε κάποια πυρά από το ΠΑΣΟΚ, ο Π. Μαρινάκης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε ζήτησε κομματική πειθαρχία από άλλο κόμμα, ωστόσο, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για αφωνία, λέγοντας ότι, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έστω και με διάφορα μπρος-πίσω, δήλωσε ότι θα στηρίξει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης ακόμα δεν έχει πει τι θα κάνει. Να σημειωθεί, δε, ότι απαντώντας σε ερώτηση του topontiki.gr σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, όπου η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται αρνητική στην προοπτική του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, σημείωσε ότι η διαφωνία των πολιτών εντοπίζεται περισσότερο στο ζήτημα της υιοθεσίας, κάνοντας λόγο για «σύγχυση» και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει αναλυτικά τις προθέσεις της.

Διαβάστε επίσης:

Απρέπεια Πατέλη σε Κασσελάκη: Είναι νάρκισσος, μοιάζει με τον Βαρουφάκη – «Θλιβερός και ο Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί τους ΛΟΑΤΚΙ»

Θάνος Πλεύρης για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα (video)

Ζωή Κωνσταντοπούλου για ομόφυλα ζευγάρια: Είμαστε υπέρ γάμου και τεκνοθεσίας (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48