search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:16
MENU CLOSE

Μετακόμιση: Οδηγός για να μην βάλετε… βαθιά το χέρι στην τσέπη

16.01.2024 09:40
metakomisi new

Η μετακόμιση είναι μπελάς, λένε όσοι το έχουν κάνει. Πολλές φορές ωστόσο δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη.

Στα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι το κάνουν είναι εκτός από την οργάνωση και την καλή επιλογή μεταφορικής εταιρίας και το κόστος το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει κατακόρυφα.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος οι μετακομίσεις διαφημίζεται ότι κοστίζουν από 50 για μία γκαρσονιέρα έως 110 ευρώ για τεσσάρι διαμέρισμα, σε όρους αρχικών προσφορών.

Ομως, οι ανάγκες διαφέρουν σε κάθε περίπτωση και καθετί έξτρα, όπως ειδικά μηχανήματα, περισσότερο προσωπικό, συνδέσεις και αποσυνδέσεις ηλεκτρικών συσκευών, έχει και το έξτρα κόστος του.

Κόστος

Πραγματικό παράδειγμα (τιμές Δεκέμβριος 2023 – Ιανουάριος 2024): Μία οικογένεια χρειάστηκε 480 ευρώ για να μετακομίσει από το κέντρο της Αθήνας σε κοντινό προάστιο.

Η τιμή της μεταφοράς (φόρτωση και εκφόρτωση) ήταν 300 ευρώ για έξι κούτες, τρεις οικιακές συσκευές, έναν καναπέ και μία τραπεζαρία. Μόνο το ανυψωτικό κόστισε 180 ευρώ.

Μπορεί η μετακόμιση να διαφημίζεται από 110 ευρώ για ένα 4άρι και από 59 ευρώ το ανυψωτικό, όμως η κάθε περίπτωση έχει τη δική της τιμολόγηση, ανάλογα με τη δυσκολία, την απόσταση και τον χρόνο που θα χρειαστεί.

Η καλή προετοιμασία και λίγο… ψάξιμο κρατούν χαμηλά τις τιμές και μειώνουν την ταλαιπωρία.

Το κόστος της μετακόμισης έχει ανέβει, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών στα υλικά, στα καύσιμα και τις αμοιβές προσωπικού.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να περιορίσουν την επιβάρυνση. Μεμονωμένα συνεργεία κάνουν καλύτερες τιμές, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, ενώ αρκετές μεγάλες εταιρίες προσφέρουν δωρεάν ή σε μειωμένη τιμή πολλές υπηρεσίες, όπως η σύνδεση και η αποσύνδεση των ηλεκτρικών συσκευών.

Ανάλογα με τις ανάγκες μας, μπορούμε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή.

Πλασματική εικόνα

Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή μεταφορικής εταιρίας. Εδώ μπαίνει στην εξίσωση το κόστος της μετακόμισης.

Υπάρχουν πολλές διαφημίσεις, που, αν και λένε αληθινές τιμές, δημιουργούν πλασματική εικόνα ενός αρκετά χαμηλότερου κόστους από το πραγματικό, καθώς είναι τα αρχικά πακέτα και δεν περιλαμβάνουν όλα όσα μπορεί να χρειαστούμε για τη δική μας μετακόμιση.

Παράδειγμα, στις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες διαφημίζονται τιμές για μετακόμιση γκαρσονιέρας/studio από 50 ευρώ, για 2άρι από 75 ευρώ, για 3άρι οι τιμές ξεκινούν από 98 ευρώ και για 4άρι διαμέρισμα από 120 ευρώ. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό.

Η κάθε μεταφορά επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως πόσα είναι τα δέματα (κούτες) που θα μεταφερθούν, τι βάρος θα έχουν ή τι χώρο θα πιάνουν, αν θα χρειαστείς ανυψωτικό μηχάνημα για να βγουν οι οικιακές συσκευές ή τα έπιπλα από το παλιό σπίτι ή και να μπουν στο νέο και άλλα πολλά. Θα τα δούμε όλα.

Η χρήση ανυψωτικού ξεκινά από τα 50 ευρώ, αλλά το τι ανυψωτικό θα χρειαστείς, σε μέτρα και δυνατότητα βάρους, πόσους ανθρώπους θα ζητήσεις για τις μεταφορές κ.λπ., όλα ανεβάζουν το κόστος.

Κλείνοντας το γενικό του κόστους, αν και, όπως προαναφέραμε, διαφημίζονται τιμές μετακόμισης από 98 ευρώ για ένα τριάρι, σε δύο πραγματικά παραδείγματα μετακόμισης, εντός του Οκτωβρίου, οι τιμές ήταν 250 ευρώ και 320 ευρώ.

Μπορεί όλοι να μετακόμισαν από τριάρια, όμως διαφορετικές ανάγκες μεταφοράς είχαν και διαφορετικό κόστος.

Επειδή οι παράγοντες είναι πολλοί και το κόστος κυμαίνεται από εταιρία σε εταιρία, η μετακόμιση είναι από τις υπηρεσίες που θεωρείται υποχρεωτικό να πάρουμε αρκετές προσφορές πριν επιλέξουμε με ποιον θα συνεργαστούμε.

Ενδεικτικά, σε υποθετικό παράδειγμα μετακόμισης, όπου επικοινωνήσαμε με πέντε διαφορετικές προβεβλημένες μεταφορικές εταιρίες, η διαφορά από τη φθηνότερη έως την ακριβότερη προσφορά ήταν 90 ευρώ!

Οπότε, αν θέλεις να γλιτώσεις χρήματα, υπάρχει περιθώριο, αλλά χρειάζεται και προσωπική ενασχόληση.

Επιπλέον χρεώσεις

Μία απαραίτητη σημείωση, αν και θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο: Δεν ενημερώνουν όλες οι εταιρίες για όλα τα επιπλέον κόστη, πριν από την υπηρεσία.

Κάτι που οι μεγαλύτερες εταιρίες το τηρούν, όμως καλό είναι πάντα να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μετακόμισης μπορεί να χρειαστούν περισσότερες ώρες ή περισσότερο προσωπικό ή να μπουν παραπάνω κούτες.

Εκεί το κόστος ανεβαίνει, όμως χρειάζεται επιτόπου συνεννόηση, για να μη βρεθούμε στο τέλος με «φουσκωμένο» λογαριασμό και δεν γνωρίζουμε τον λόγο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Μετακόμιση στην Αττική

Διαδρομή: Από το κέντρο της Αθήνας σε προάστιο εντός της Αττικής (διαδρομή <15 χλμ.).

Μηχάνημα: Από 6ο όροφο σε 2ο όροφο (διπλή χρήση ανυψωτικού).

Μεταφορά: 6 κούτες, 1 καναπές, 1 τραπεζαρία, 3 οικιακές συσκευές (φούρνος, ψυγείο, πλυντήριο).

Κόστος φορτηγού, φόρτωση, εκφόρτωση: 300 ευρώ.

Κόστος ανυψωτικού: 100 ευρώ για τον 6ο όροφο, 80 ευρώ για τον 2ο.

Συνολικό κόστος: Από 480 ευρώ.

Οι έξτρα υπηρεσίες που ανεβάζουν το κόστος

Πολλοί, είτε για λόγους προσωπικής φροντίδας είτε για να γλιτώσουν χρήματα, κάνουν μόνοι τους όλη την προετοιμασία και από τη μεταφορική εταιρία επιθυμούν μόνο τη μεταφορά. Ομως, δεν έχουν όλοι αυτήν τη δυνατότητα.

Σε αυτήν την περίπτωση, κάποιες εταιρίες προσφέρουν υπηρεσίες αποσυναρμολόγησης και μετά συναρμολόγησης επίπλων ή μηχανημάτων γυμναστικής (διάδρομοι κ.λπ.), το αμπαλάζ (πακετάρισμα), την αποσύνδεση και την επανασύνδεση των οικιακών συσκευών ή και του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, η μετακόμιση ενδέχεται να μην μπορεί να γίνει αυθημερόν, οπότε προσφέρεται και η αποθήκευση.

Ολα αυτά έχουν έξτρα κόστος, που ανάλογα με την υπηρεσία και την τιμολογιακή πολιτική της κάθε εταιρίας μπορεί να υπερδιπλασιάσει την αρχική προσφορά. Για κάποιους είναι έξτρα κόστος, όμως για άλλους είναι ανάγκη.

Πραγματικό παράδειγμα: Μετακόμιση από το κέντρο της Αθήνας στο Μαρούσι, που μόνο η μεταφορά κόστιζε 100 ευρώ, όμως η τελική τιμή έφτασε τα 250 ευρώ (και με έκπτωση).

Το υπερήλικο ζευγάρι δεν μπορούσε να βοηθήσει στην προετοιμασία της μετακόμισης και χρειάστηκε ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών.

Από 60 έως 120 ευρώ οι χρεώσεις για ανυψωτικό

 Με κόστος που κυμαίνεται περίπου από 60 έως 120 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ), εξασφαλίζεις ταχύτητα και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, σε επτά στις δέκα περιπτώσεις, το ανυψωτικό χρειάζεται. Κάνει τη διαδικασία ευκολότερη και ταχύτερη, ενώ περιορίζει και τον κίνδυνο ζημιάς.

Δυστυχώς, όπως τονίζουν οι γνώστες, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που, για να μειωθεί το κόστος, επιλέγεται να γίνει η μεταφορά μεγάλων επίπλων ή οικιακών συσκευών χωρίς ανυψωτικό, όμως δεν το συνιστούν.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι χρειάζεται όταν γίνεται μετακόμιση από όροφο πολυκατοικίας, όπου δεν υπάρχει ασανσέρ.

Επίσης, όταν έχουμε μεγάλα αντικείμενα για μεταφορά, που όμως δεν περνούν εύκολα από πόρτες ούτε μπορούν να αποσυναρμολογηθούν (π.χ. καναπέδες, ψυγεία κ.λπ.).

Εδώ η μοναδική επισήμανση είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει χρέωση με την ώρα, ενώ σε άλλες με τη δουλειά. Συνήθως εξαρτάται από το πόσες φορές θα στηθεί το μηχάνημα έξω από ένα ακίνητο για μεταφορά.

Αν το χρειαστείς και για να βγάλεις τα αντικείμενα από το σπίτι που αφήνεις, αλλά και για να τα βάλεις στο νέο, τότε το κόστος ανεβαίνει.

Προσοχή: Αν και διπλασιάζεται η χρήση του μηχανήματος, δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο και για την τιμή. Αρκετές εταιρίες προσφέρουν ένα έξτρα κόστος περί το 70%. Εδώ είναι θέμα τιμολογιακής πολιτικής της κάθε επιχείρησης

Διαβάστε επίσης

Ηλεία: Νεκρή η γυναίκα που παρασύρθηκε από χείμαρρο

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ κοντά στο Λεωνίδιο, αισθητός και στην Αττική

Βούλα: Αυτοκίνητο εκτός ελέγχου ισοπέδωσε βενζινάδικο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:16