search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:18
MENU CLOSE

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ κοντά στο Λεωνίδιο, αισθητός και στην Αττική – Τι λένε οι σεισμολόγοι (videos)

16.01.2024 07:28
SEISMOGRAFOS

Σεισμική δόνηση «με το καλημέρα» σημειώθηκε στον Αργολικό Κόλπο, το πρωί της Τρίτης(16/01). Ο σεισμός ήταν ισχυρός και έγινε αισθητός και την Αττική.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός που σημειώθηκε στις 07.20 το πρωί, είχε μέγεθος 4.8 Ρίχτερ και επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή 16 χιλιόμετρα ΒΑ του Λεωνιδίου.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,5χλμ.

Νωρίτερα, η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έδινε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ, επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή 11χλμ ΔΝΔ του Κρανιδίου και εστιακό βάθος τα 10 χλμ.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

«Δεν είμαστε σίγουροι αν είναι ο κύριος σεισμός»

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Αθανάσιο Γκανά που μίλησε στην ΕΡΤ, ο σεισμός σημειώθηκε στη μέση περίπου του Αργολικού Κόλπου.

«Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, πρέπει να περιμένουμε για να δούμε. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι (σ.σ. αν είναι ο κύριος σεισμός), πρέπει να περιμένουμε. Το βάθος του ρήγματος είναι μεγάλο, μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, δεν έχουμε όμως ιστορικό. Η περιοχή ενώ έχει μεγάλα ρήγματα, δεν έχει σεισμικότητα».

Χρειαζόμαστε χρόνο, επέμεινε ο κ. Γκανάς, ενώ είπε ότι έγιναν δύο μετασεισμοί σε κοντινή περιοχή από το επίκεντρο της τάξεως 3,1 και 3,3 Ρίχτερ και «αυτό είναι καλό».

Για μια περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας.

«Ο σεισμός είναι σε μία περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα. Γειτνιάζει βεβαίως με την περιοχή του Λεωνιδίου που υπάρχουν μεγάλες δομές και ρήγματα, αλλά θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται κάτι το ιδιαίτερο μέσα στον Αργολικό κόλπο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας και τόνισε ότι ακόμη «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, είναι νωρίς, είναι δύσκολο να το πούμε ακόμη».

Επιπλέον ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ πρόθεσε ότι δεν αναμένεται προς το παρόν να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

«Γενικά θεωρείται ήσυχη περιοχή αλλά στο παρελθόν έχει δώσει γεγονότα» είπε στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής διευθυντής στο Γεωδυναμικό Βασίλης Καραστάθης ο οποίος απέδωσε την αίσθηση που προκάλεσε ο σεισμός στην Αττική στο γεγονός ότι συνέβη σε μια ώρα χωρίς δραστηριότητες στην πρωτεύουσα.

Διαβάστε επίσης:

Βούλα: Αυτοκίνητο εκτός ελέγχου ισοπέδωσε βενζινάδικο (Video)

Συναγερμός στην Ηλεία: Αυτοκίνητο παρασύρθηκε από χείμαρρο – Αγνοούνται οι επιβάτες

Αναστάτωση με το PIN που ζητάει το Messenger – Τι είναι και τι να κάνετε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:18