search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:55
MENU CLOSE

Ιταλία: Εκπληκτική αρχαιολογική ανακάλυψη στη Νάπολη – Βρέθηκε η κατοικία του συγγραφέα Πλίνιου του Πρεσβύτερου (photos/videos)

19.01.2024 14:41
napoli_villa_1901_1920-1080_new
credit: Facebook/@Soprintendenza ABAP per l'Area Metropolitana di Napoli

Τα ερείπια μίας βίλας δίπλα στη θάλασσα, που χτίστηκε πριν από 2.000 χρόνια, έφεραν στο φως οι εργασίες που άρχισαν για τη δημιουργία ενός χώρου αναψυχής για παιδιά, στη Νάπολη της Ιταλίας. Κι όταν ανέλαβε η αρχαιολογική σκαπάνη, άρχισε να αποκαλύπτεται μία πολυτελής κατασκευή με πανοραμική θέα στα νησιά Ίσκια και Προσίντα, που χτίστηκε τον 1ο αιώνα.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν μάλιστα πως έφεραν στο φως την εκπληκτική κατοικία του σπουδαίου Ρωμαίου συγγραφέα και διοικητή του ρωμαϊκού στόλου, Πλίνιου του Πρεσβύτερου.

Η ανακάλυψη έγινε στην παραθαλάσσια κωμόπολη Μπάκολι και μέχρι τώρα έχουν αποκαλυφθεί οι πέτρινοι τοίχοι της περιμέτρου του κτηρίου, που είχε 10 μεγάλα δωμάτια και απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα.

Κατά τον 1ο αιώνα, στην περιοχή βρισκόταν το ρωμαϊκό λιμάνι Μίζενουμ, όπου ελλιμενίζονταν 70 πολεμικά πλοία που είχαν τον έλεγχο της Τυρηναϊκής Θάλασσας και είχαν ρόλο-κλειδί στο δυτικό σκέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η κατοικία, που πιστεύεται ότι ανήκε στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, είχε ρόλο και ως σημείο ελέγχου του λιμανιού και του στόλου.

«Φαίνεται ότι αυτή η μαγευτική βίλα είχε θέα 360 μοιρών στον κόλπο της Νάπολης για στρατηγικούς λόγους», δήλωσε στο CNN η Σιμόνα Φόρμολα, επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Νάπολης. «Πιστεύουμε ότι η ανασκαφή στα κατώτερα στρώματα θα αποκαλύψει περισσότερα δωμάτια και τοιχογραφίες, που θα είναι πολύτιμα ευρήματα», πρόσθεσε.

Οι αρχαιολόγοι έχουν εντυπωσιαστεί από τη διακόσμηση στους τοίχους, που έχουν οικοδομηθεί με τούβλα από ασβεστόλιθο, σε σχήμα διαμαντιού.

Η βίλα απλώνεται μέχρι τον πέτρινο λιμενοβραχίονα που σήμερα βρίσκεται τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κι αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του κτίσματος έχει βυθιστεί στα νερά της θάλασσας λόγω της σταδιακής υποχώρησης της στεριάς που πιθανώς προκλήθηκε από την τακτική ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή.

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν εντατικά όχι μόνο για να ολοκληρωθεί η εικόνα της παραθαλάσσιας βίλας, αλλά και για να αποκαλυφθούν στοιχεία από την καθημερινή ζωή στο λιμάνι Μίζενουμ, ένα από τα πιο σημαντικά στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η βίλα κατέληγε σε έναν ιδιωτικό λιμενοβραχίονα, που χρησιμοποιείτο για την πρόσδεση σκαφών που μετέφεραν επιφανείς καλεσμένους. Στην περιοχή αυτή οι πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν εξοχικές κατοικίες για τις διακοπές τους και υπήρχαν αρκετά θερμά λουτρά.

Το σημερινό λιμάνι βρίσκεται στα αποκαλούμενα «Φλεγραία Πεδία», όπου υπάρχουν πολλές θερμοπηγές και μικροί ενεργοί ηφαιστειακοί κρατήρες που δίνουν συχνά σεισμικές δονήσεις. Ακριβώς λόγω της συχνής ηφαιστειακής δραστηριότητας οι αρχαία πίστευαν ότι εκεί βρίσκεται η πύλη προς τον κάτω κόσμο και ονόμαζαν την περιοχή «Στόμιο της Κόλασης».

Θεωρείται πιθανό ότι ο συγγραφέας Πλίνιος ο Πρεσβύτερος έγινε αυτόπτης μάρτυρας της έκρηξης του Βεζούβιου, το έτος 79, ευρισκόμενος στη βίλα του. Είναι μάλιστα ιστορικά τεκμηριωμένο ότι ο συγγραφέας έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να βοηθήσει όσους εγκατέλειπαν την περιοχή κατά τη διάρκεια της έκρηξης του ηφαιστείου.

Αν και οι αρχαιολόγοι δηλώνουν έκπληκτοι από τα ευρήματα, οι ντόπιοι συντηρούν μια παράδοση για την ύπαρξη ενός θησαυρού στην περιοχή. Στην παραλία που βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο που ανασκάπτεται υπάρχει ένας μεγάλος ογκόλιθος που οι ντόπιοι τον λένε «ο τοίχος που μιλάει» και κατά την παράδοση είναι απόδειξη της ύπαρξης ενός πολύ σημαντικού οικοδομήματος – πιθανώς αυτού που έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι.

Ο χώρος θα γίνει ανοιχτό μουσείο και όπως λέει ο δήμαρχος του Μπάκολι, Τζόσι Τζεράρντο Ντέλα Ρατζιόνε «θα είναι η καρδιά αυτού του πανέμορφου τόπου για να τον θαυμάζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες».

Διαβάστε επίσης:

Video: Η τρυφερή σχέση ενός παππού 100 ετών με ένα μικροσκοπικό γατάκι

Κέιτ Μίντλετον: Τα σενάρια για την κατάσταση της υγείας της – «Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου» (video)

Nicholas Rossi: Η απίστευτη ιστορία του υπόπτου για σεξουαλικές επιθέσεις, που σκηνοθέτησε τον θάνατό του για να ξεφύγει από τις αρχές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:54