search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:17
MENU CLOSE

Ιλαρά: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα και τι είναι το εμβόλιο MMR;

25.01.2024 10:17
PAIDI-EMVOLIO

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς τον τελευταίο χρόνο. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό και τι είναι αυτή η νόσος που τρομάζει τους γονείς αλλά τους παιδίατρους; Τι είναι το παιδικό εμβόλιο MMR και μπορούν να το κάνουν και οι ενήλικες;

Σε αυτά αλλά και σε άλλα ερωτήματα απαντούν ειδικοί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).

Οι επιστήμονες επιμένουν ότι τα κρούσματα ιλαράς είναι πιθανό να εξαπλωθούν γρήγορα εάν δεν εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι και σημειώνουν ότι πάνω από τέσσερα εκατομμύρια γονείς και φροντιστές, καθώς και νεαροί ενήλικες, κινδυνεύουν να μολυνθούν, επειδή έχουν χάσει τη μία ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR) όπως αναφέρει άρθρο του BBC Health.
Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023 καταγράφηκαν περισσότερα από 30.000 κρούσματα σε 40 κράτη στην Ευρώπη. Το ίδιο διάστημα το 2022 είχαν καταγραφεί 941 κρούσματα.

Τι είναι η ιλαρά και ποια τα συμπτώματα;

Η ιλαρά είναι μια ιογενής λοίμωξη εξαιρετικά υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται στον ιό της ιλαράς και μεταδίδεται με τον βήχα και το φτέρνισμα. Τα συμπτώματα της είναι:
-υψηλός πυρετός
-πονεμένα, κόκκινα και υγρά μάτια
-βήχας
-φτέρνισμα
-Μικρές λευκές κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν μέσα στο στόμα.
-Ένα κηλιδωτό κόκκινο ή καφέ εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως μετά από μερικές ημέρες, συνήθως στο πρόσωπο και πίσω από τα αυτιά, πριν εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα.
Η ιλαρά συνήθως υποχωρεί μέσα σε επτά έως 10 ημέρες. Ωστόσο, οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν πνευμονία, μηνιγγίτιδα, τύφλωση και επιληπτικές κρίσεις.

Μωρά και μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Σπάνια η ιλαρά μπορεί να είναι θανατηφόρα.


Μπορούν οι ενήλικες να κολλήσουν ιλαρά;


Σύμφωνα με τους ειδικούς ιλαρά μπορούμε να κολλήσουμε σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο εάν το κολλήσετε ενώ είστε έγκυος, η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε θνησιγένεια, αποβολή ή να γεννηθούν μικρά μωρά. Για αυτό το λόγο το NHS προτρέπει τους ενήλικες να βεβαιωθούν ότι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου MMR πριν κάνουν οικογένεια.

Πώς μπορώ να κάνω το εμβόλιο MMR;


Η πρώτη δόση MMR χορηγείται συνήθως στους 12 μήνες ενώ η δεύτερη εμβόλιο χορηγείται περίπου τρία χρόνια και τέσσερις μήνες.
Ωστόσο, οι ενήλικες και τα παιδιά μπορούν να εμβολιαστούν ανά πάσα στιγμή από τον γιατρό τους.
Αναφορικά με τις παρενέργειες οι περισσότερες είναι ήπιες. Το σημείο της ένεσης μπορεί να είναι κόκκινο, επώδυνο και πρησμένο για μερικές ημέρες. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορεί να αναπτύξουν υψηλή θερμοκρασία για έως και 72 ώρες.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο MMR με τον αυτισμό.


Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς;


Ο αριθμός των παιδιών του δημοτικού σχολείου στην Αγγλία που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου MMR είναι χαμηλότερος από τους στόχους του ΠΟΥ. Περίπου το 85% των παιδιών το 2022-2023 είχαν λάβει δύο δόσεις MMR μέχρι τα πέμπτα γενέθλιά τους, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010-11. Το συνιστώμενο ποσοστό είναι 95%.
Ο ΠΟΥ είπε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν μειωθεί επίσης σε όλη την Ευρώπη, αφήνοντας περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο.
Επίσης οι ειδικοί τονίζουν ότι ορισμένοι γονείς υποτίμησαν τη σοβαρότητα της ιλαράς επειδή είχε σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί.
Επιπλέον, πολλά ραντεβού ρουτίνας για την υγεία χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.


Τι πρέπει να κάνετε εάν κολλήσετε ιλαρά;


Το NHS συμβουλεύει τους ασθενείς:
-πάρτε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για να ανακουφίσετε τον πυρετό, τους πόνους και τους πόνους – η ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 16 ετών.
-ξεκουραστείτε και πίνετε πολλά υγρά
-Να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και να καθαρίζετε τα μάτια σας με βρεγμένο βαμβάκι
-βάλτε χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα και βαμβάκι στον κάδο
Οι ασθενείς θα πρέπει να σπεύσουν στο νοσοκομείο όταν :
-έχουν δύσπνοια
-πυρετό που δεν πέφτει με παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη
-βήχουν αίμα
-νιώθουν υπνηλία ή σύγχυση
-έχουν κρίσεις (σπασμοί)
Οι έγκυες γυναίκες ή εκείνες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική συμβουλή μετά από επαφή με άτομο με ιλαρά.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχική υγεία: Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες για τους… ψεύτες!

Αλκοόλ: 8 μύθοι για το ποτό που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή επέμβαση από το Κέντρο Αγγειακών Προσπελάσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:15