search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 09:51
MENU CLOSE

Στη Βουλή η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό και την αναστολή πληρωμής ρεύματος στους αγρότες – Τι προβλέπει

29.01.2024 22:16
vouli exo

Τροπολογία με την οποία ορίζεται το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, και για την πλήρη αναστολή πληρωμών στο ρεύμα για δυο χρόνια για τους αγρότες στις πλημμυροπαθείς περιοχές, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την οπαδική βία και θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη.

Καθορισμός κατώτατου μισθού για το έτος 2024

Ειδικά για τη διεξαγωγή της διαδικασίας του άρθρου 134 κατά το έτος 2024, οι προθεσμίες της παρ. 4 και της περ. α) της παρ. 6 καθορίζονται ως εξής:

α) Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, κατά την υποπερ. βα) της περ. β) της παρ. 4 λαμβάνει χώρα έως την 5η Φεβρουαρίου 2024.

β) Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης της υποπερ. βα) της περ. β) της παρ. 4 λαμβάνουν χώρα το αργότερο έως τη 19η Φεβρουαρίου 2024.

γ) Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, κατά την υποπερ. βγ) της περ. β) της παρ. 4, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 26η Φεβρουαρίου 2024.

δ) Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, κατά την υποπερ. βδ) της περ. β) της παρ. 4, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 1η Μαρτίου 2024.

ε) Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται, κατά την υποπερ. βε) της περ. β) της παρ. 4, το αργότερο έως τη 15η Μαρτίου 2024.

στ) Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, κατά την περ. α) της παρ. 6, υποβάλλεται το αργότερο έως την 22α Μαρτίου 2024.

ζ) Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι παρ. 1 έως 6.»

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος

Από 1ης Απριλίου 2023 βρίσκεται σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια η νέα αύξηση θα είναι πέριξ του 5% και ενδεχομένως να φτάσει το 6,5%, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους.

Για παράδειγμα, με ένα μέσο ποσοστό αύξησης 5,2% τον Απρίλιο, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 821 (μικτά) ευρώ, αντί 780 ευρώ (μικτά) σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί συνολικά 19 επιδόματα και βοηθήματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και αναμένεται να σημειώσουν εκ νέου αύξηση και φέτος.

Γνώμονας για το τελικό ύψος που θα «κλειδώσει» το ποσοστό αύξησης του μισθού είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα προσμετρηθούν οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, οι αντοχές της οικονομίας, αλλά και οι ανάγκες των εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης:

Ορκίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καλογερόπουλος στη θέση Βαρβιτσιώτη

Αγροτικές κινητοποιήσεις: «Θέλουμε να αποφύγουμε την ένταση» λέει η κυβέρνηση

Κασσελάκης από το Πεντάγωνο: Ειλικρινής η ενημέρωση από τον Νίκο Δένδια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:12