search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:51
MENU CLOSE

Τραγικά κενά στο νοσοκομείο της Σάμου – Καμία πρόσληψη στο ΤΕΠ τα τελευταία 20 χρόνια

30.01.2024 15:53
nosokomeio-samou-new

Τραγικά είναι τα κενά στο νοσοκομείο της Σάμου, που έχει πληθυσμό σχεδόν 33.000 μόνιμους κατοίκους, αριθμός που τριπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω τουρισμού.

Σ’ αυτό το όμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου, δεν έχει προκηρυχτεί διαγωνισμός πρόσληψης για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) τα τελευταία  20 χρόνια, όπως καταγγέλλει η Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Σάμου (ΕΝΙΣ). Παράλληλα, από τις 76 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι 37 σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Μάλιστα με σημερινή της επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι: «η σκόπιμη κυβερνητική πολιτική υποστελέχωσης του νοσοκομείου Σάμου είναι ενδεικτική για όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία αλλά και για τμήματα νοσοκομείων μεγάλων πόλεων» και συνεχίζει: «Η σκοπιμότητα αυτή έχει στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης» όπως σημειώνει.

Είναι φυσικό αυτή η απαξίωση του νοσοκομείου να αποτρέπει τους νέους ειδικευόμενους γιατρούς να το επιλέξουν το για να κάνουν την ειδικότητά τους: «Σε 31 οργανικές θέσεις ειδικευομένων υπηρετούν μόνο 2» αναφέρει η ΕΝΙΣ και εξηγεί: «Εξοργιστικό δε είναι πως οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας αρνούνται επίμονα να προκηρύξουν θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΤΕΠ, οι οποίες αυτονόητα είναι άκρως απαραίτητες για την στοιχειώδη λειτουργία του νοσοκομείου. Είκοσι χρόνια και πλέον λειτουργίας των ΤΕΠ δεν έχει προκηρυχτεί ούτε μια φορά θέση ιατρών ΤΕΠ».

Ορθοπεδικός θα εφημερεύει για γυναικολογικά περιστατικά

Σύμφωνα με την ΕΙΝΣ πρόσφατα η Διοίκηση εισηγήθηκε προφορικά, στους ιατρούς του νοσοκομείου, την εφημερία τομέα στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών «πράγμα που σημαίνει ότι ο ορθοπεδικός θα εφημερεύει για χειρουργικά περιστατικά, για γυναικολογικά, για οφθαλμολογικά, για ΩΡΛ κ.α. και αντίστοιχα ο γυναικολόγος για ορθοπεδικά, χειρουργικά, οφθαλμολογικά κ.α».

Η κατάσταση αυτή και η εντατικοποίηση της εργασίας εγκυμονεί κινδύνους για ιατρούς και ασθενείς ενώ: «σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς οδηγεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε φυγή-παραίτηση από το νησί και από το δημόσιο και αποτελεί αντικίνητρο για προσέλκυση καινούργιων συναδέλφων». Για το λόγο αυτό έχουν προγραμματίσει στάση εργασίας την 1η Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της η ΟΕΝΓΕ  ζητάει μόνιμες προσλήψεις και κίνητρα για να γίνει το ΕΣΥ ελκυστικό για τους γιατρούς, ενώ παράλληλα καλύπτει την απόφαση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Σάμου (ΕΝΙΣ) για στάση εργασίας 1/2/24, καθώς και τις όποιες άλλες κινητοποιήσεις αποφασίσει η Ένωση.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

«ΠΡΟΣ:

  • ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΔΩΝΙ
  • ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
  • ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΜΑΡΙΟ
  • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
  • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
  • ΦΟΡΕΙΣ
  • ΜΜΕ

Η ΟΕΝΓΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των συναδέλφων νοσοκομειακών γιατρών της Σάμου που απαιτούν την πρόσληψη μόνιμων ειδικευμένων γιατρών για την κάλυψη των τραγικών κενών στο εκεί νοσοκομείο. Από τις 76 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών είναι καλυμμένες μόνο οι 37. Αυτό αυτονόητα αποτρέπει τους νέους ειδικευόμενους συναδέλφους να επιλέξουν το συγκεκριμένο νοσοκομείο για να κάνουν την ειδικότητά τους: σε 31 οργανικές θέσεις ειδικευομένων υπηρετούν μόνο 2. Εξοργιστικό δε είναι πως οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας αρνούνται επίμονα να προκηρύξουν θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΤΕΠ, οι οποίες αυτονόητα είναι άκρως απαραίτητες για την στοιχειώδη λειτουργία του νοσοκομείου.

Η σκόπιμη κυβερνητική πολιτική υποστελέχωσης του νοσοκομείου Σάμου είναι ενδεικτική για όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία αλλά και για τμήματα νοσοκομείων μεγάλων πόλεων: η σκοπιμότητα αυτή έχει στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης.

Απαιτούμε την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου Σάμου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

Καλύπτουμε την απόφαση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Σάμου (ΕΝΙΣ) για στάση εργασίας 1/2/24, καθώς και τις όποιες άλλες κινητοποιήσεις αποφασίσει η Ένωση».

Διαβάστε επίσης:

Απογευματινά χειρουργεία: Πόσο θα πληρώνει ο ασθενής στο ΕΣΥ με τις σημερινές τιμές – Αναλυτικά το κόστος ανά επέμβαση

«Ο άλλος άνθρωπος» – Γωγώ Δελογιάννη: «Έχουμε φάει όλοι μια κατραπακιά – Το έργο του Πολυχρονόπουλου δεν αναιρείται» (video)

Νέα μελέτη: Η ακούσια απώλεια σωματικού βάρους μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:51