search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:44
MENU CLOSE

ΕΣΥ: Ξεκινά σήμερα η ενιαία λίστα χειρουργείων – Τι είναι και ποιους εξυπηρετεί

01.02.2024 10:25
xeirourgeio_new

Με στόχο την μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών που χρειάζεται να χειρουργηθούν και την πάταξη του φαινόμενου του χρηματισμού των γιατρών από τον ασθενή, το γνωστό  φακελάκι, ενεργοποιείται σήμερα η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα χειρουργείου σε όλο το ΕΣΥ.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας πριν από λίγο στην ΕΡΤ απάντησε στην κριτική που του ασκείται το τελευταίο διάστημα, ότι με τα απογευματινά χειρουργεία ουσιαστικά νομιμοποιείται το φακελάκι τονίζοντας ότι: «Δεν θα πρέπει να υποκρινόμαστε ότι πρώτη φορά ακούει κανείς από εμένα για το φακελάκι.  Το υπουργείο δίνει μια νόμιμη διέξοδο το απόγευμα και για τον γιατρό και για τον ασθενή, για να κάνει νόμιμα την επέμβασή του, μετά τις 15.00 καθώς υπάρχουν πάνω από 90.000 αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία» όπως είπε και συμπλήρωσε: «Οι μόνοι που θα πρέπει να διαμαρτύρονται είναι οι ιδιωτικές κλινικές από την αλλαγή που προωθεί για τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή στα δημόσια νοσοκομεία».

Τι είναι η ψηφιακή Ενιαία λίστα χειρουργείων

Σημειώνεται ότι η λίστα αφορά μόνο τα τακτικά χειρουργεία και όχι τα έκτακτα επείγοντα (τροχαία, πτώσεις, εμφράγματα κλπ).

Ουσιαστικά η λίστα θα δίνει σε πραγματικό χρόνο, την συνολική εικόνα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας αλλά και στους ασθενείς, για τον αριθμό των χειρουργείων που έχει κάθε χειρουργική κλινική σε κάθε νοσοκομείο της χώρας. Για παράδειγμα στον Ευαγγελισμό, -το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας-, στην Α’ Xειρουργική κλινική η αναμονή στα πρωινά χειρουργεία μπορεί να είναι 5 μήνες ενώ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο η χειρουργική είναι 4 μήνες. Έτσι ασθενής θα έχει τη δυνατότητα να επιλεγεί απογευματινό χειρουργείο αλλά και το νοσοκομείο με τη μικρότερη αναμονή, καταβάλλοντας το 30% της συμμετοχής του ενώ το υπόλοιπο 70% θα το καταβάλλει στο νοσοκομεία ο ΕΟΠΥΥ. Μέσα από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσηλεία ( ΚΕΝ) καθορίζονται οι τιμές της κάθε επέμβασης.

Ο σκοπός της λίστας

Αναλυτικά η λίστα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό – χειρουργό, ότι χρήζει χειρουργικής επέμβασης. Παράλληλα διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα και διαρθρωμένο σύστημα δεδομένων, όπως τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Με την Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων τα νοσοκομεία θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζουν και να οργανώνουν καλύτερα το πρόγραμμα των χειρουργείων τους βάσει των πραγματικών αναγκών των ασθενών, ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης.

Σκοπός της ενιαίας λίστας χειρουργείων είναι να:

1. διασφαλίζει την μείωση του χρόνου αναμονής,

2. να παρακολουθεί τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών

3. να διευκολύνει το έργο των γιατρών του ΕΣΥ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με τη νέα ενιαία λίστα χειρουργείων την ευθύνη της ορθής τήρησης των καταχωρίσεων και του προγράμματος των χειρουργείων, θα φέρει η Επιτροπή Χειρουργείου, η οποία λειτουργεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Στην περίπτωση που  ένας ασθενής θεωρεί ότι παρακάμφθηκε η σειρά προτεραιότητας θα μπορεί να καταγγείλει το γεγονός και ο Διοικητής του Νοσοκομείου θα είναι υποχρεωμένος να απαντήσει εντός ενός μηνός. Οι ασθενείς θα ενημερώνονται με mail για την προγραμματισμένη επέμβαση τους και η διαδικασία θα τρέχει μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Διαβάστε επίσης:

Ρινοπλαστική: Θέλεις την… τέλεια μύτη αλλά φοβάσαι; Πλέον, δεν υπάρχει λόγος!

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Ποια είναι η σχέση του με την κατάθλιψη και την σωματική κόπωση

FDA: Περίπου 5.000 παρενέργειες από καλλυντικά αναφέρονται κάθε χρόνο – Τι πρέπει να κάνουμε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:44