search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:47
MENU CLOSE

Ρινοπλαστική: Θέλεις την… τέλεια μύτη αλλά φοβάσαι; Πλέον, δεν υπάρχει λόγος!

01.02.2024 06:30
myti-new

Η ρινοπλαστική αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής με ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό τόσο γυναικών όσο και ανδρών να υποβάλλονται -κάθε χρόνο- στο εν λόγω χειρουργείο, προκειμένου να αποκαταστήσουν προβλήματα της μύτης τους, είτε αισθητικού είτε λειουργικού χαρακτήρα.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι αναλήθειες που κυκλοφορούν αναφορικά με τη διαδικασία της εν λόγω επέμβασης προκαλούν συχνά σύγχυση και πρόσθετη ανησυχία στους υποψηφίους.

Ο κ. Μιχάλης Τσούνης, Χειρουργός ΩΡΛ, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Επανορθωτικής Ρινοπλαστικής ΛΗΤΩ μας πληροφορεί για τους πέντε επικρατέστερους μύθους που έρχονται σε αντιδιαστολή με ορισμένες αλήθειες για την πλαστική μύτης.

«Η ρινοπλαστική προκαλεί πόνο»

Η παραφιλολογία σχετικά με τον πόνο που προκαλεί η ρινοπλαστική στον ασθενή αποτελεί τον πιο συχνά διακινούμενο μύθο της εν λόγω επέμβασης. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η ρινοπλαστική δεν είναι παρά μια ανώδυνη χειρουργική επέμβαση. Κι αυτό, γιατί αφενός η γενική αναισθησία εξασφαλίζει την απουσία του πόνου, αφετέρου το γεγονός ότι η μύτη είναι ένα όργανο που δεν κινείται συντελεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας με ανώδυνο τρόπο, ακόμα και στη μετεγχειρητική φάση.

Μετά την επέμβαση, χορηγούνται στον ασθενή απλά παυσίπονα για δύο ή τρεις ημέρες, με κάποιους μάλιστα να μην λαμβάνουν ούτε αυτά, καθώς δεν νιώθουν ιδιαίτερη ενόχληση. Αν, λοιπόν, κάποιος αναβάλλει την εν λόγω επέμβαση εξαιτίας του φόβου του πόνου, καλυτερα να αναθεωρήσει…

«Η μύτη μου θα φαίνεται χειρουργημένη»

Ο φόβος αποτυχίας του προσδοκώμενου αποτελέσματος είναι, ίσως, η πιο σοβαρή αιτία ώστε ο ασθενής να μην «τολμήσει» ποτέ την εν λόγω επέμβαση.

Ωστόσο, στις μέρες μας, με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνικών μπορεί να εξασφαλιστεί ένα φυσικό αποτέλεσμα, με τη μύτη να είναι τόσο όμορφη όσο και λειτουργική έπειτα από την επέμβαση.

Φυσικά, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή του σωστού γιατρού που θα επιτύχει μια αναβαθμισμένη εμφάνιση της μύτης η οποία θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι η μύτη αυτή δεν είναι καν χειρουργημένη.

«Η ανοιχτή ρινοπλαστική αφήνει ουλή»

Αν αυτό που κάνει κάποιον να διστάζει να υποβληθεί σε ανοιχτή ρινοπλαστική είναι ο φόβος μιας ουλής που θα αποκτήσει έπειτα από την επέμβαση, αυτό δεν ισχύει.

Κι αυτό γιατί «η ανοιχτή ρινοπλαστική δεν αφήνει απολύτως καμία ουλή» εξηγεί ο κ. Μιχάλης Τσούνης, αναφέροντας τα εξής: «Η μικρή τομή στη στυλίδα της μύτης, μέσω της οποίας αποκτούμε πρόσβαση στις ανατομικές δομές που επιθυμούμε να διορθώσουμε, συρράπτεται επιμελώς με πολύ λεπτά ράμματα. Επιπλέον η αιμάτωση του μέσου τρίτου του προσώπου είναι εξαιρετική, γεγονός που εξασφαλίζει την απουσία οποιασδήποτε ουλής μετεγχειρητικά».

«Η γενική αναισθησία είναι επικίνδυνη»

Άλλος ένας φόβος που χαρακτηρίζει πολλούς ανθρώπους που πρόκειται να υποβληθούν σε οποιοδήποτε χειρουργείο, είναι η γενική αναισθησία και οι ενδεχόμενες επιπλοκές της.

Στις μέρες μας, ωστόσο, η γενική αναισθησία αποτελεί μια εξαιρετικά ασφαλή διαδικασία. Τα σύγχρονα αναισθησιολογικά μηχανήματα επιτρέπουν τη διαρκή καταγραφή των ζωτικών λειτουργιών του ασθενή, τη στιγμή που τα φάρμακα και οι τεχνικές έχουν ραγδαία εξέλιξη σε σχέση με παλαιότερα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους αναισθησιολόγους να διατηρούν -κατά τη διάρκεια της επέμβασης– τις ιδανικές συνθήκες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τον χειρουργό.

Εξυπακούεται, βέβαια, ότι πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός παίρνει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό που θα σκιαγραφήσει με λεπτομέρεια το προφίλ του ασθενή.

«Η αποθεραπεία της ρινοπλαστικής είναι μακρά και δύσκολη»

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που κυκλοφορούν για τη ρινοπλαστική έχει να κάνει με την αποθεραπεία η οποία λέγεται συχνά ότι είναι μακρά και δύσκολη. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς η αποθεραπεία της συγκεκριμένης επέμβασης κρίνεται σύντομη και απόλυτα διαχειρίσιμη.

Μάλιστα, αν ο ασθενής εργάζεται από το σπίτι μπορεί να ανταπεξέλθει κανονικά στις υποχρεώσεις του από την τρίτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα. Αν πλάι κάνει δουλειά γραφείου μπορεί να ξεκινήσει από την 7η ημέρα μετά την επέμβαση κι αυτό με σκοπό ο ασθενής να προστατευτεί από την όποια μετακίνηση και όχι από την εργασία του αυτή καθ’ εαυτή. Αν ωστόσο, κάποιος εκτελεί χειρωνακτική εργασία, τότε θα πρέπει να περιμένει περίπου δυο εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Όσον αφορά στην έντονη αθλητική δραστηριότητα, αυτή δεν θα πρέπει να ξεκινήσει πριν τις 30-40 ημέρες.

Οι ασθενείς, λοιπόν, που έχουν υποβληθεί σε ρινοπλαστική είναι σε θέση να επανέλθουν σύντομα στις καθημερινές τους δραστηριότητες με μία ελεύθερη ρινική αναπνοή και μια… αναβαθμισμένη εμφάνιση!

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Ποια είναι η σχέση του με την κατάθλιψη και την σωματική κόπωση

FDA: Περίπου 5.000 παρενέργειες από καλλυντικά αναφέρονται κάθε χρόνο – Τι πρέπει να κάνουμε

Τραγικά κενά στο νοσοκομείο της Σάμου – Καμία πρόσληψη στο ΤΕΠ τα τελευταία 20 χρόνια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:43