search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 16:18
MENU CLOSE

FDA: Περίπου 5.000 παρενέργειες από καλλυντικά αναφέρονται κάθε χρόνο – Τι πρέπει να κάνουμε

31.01.2024 10:59
kallyntika-new

Αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, παχυσαρκίας, υψηλή χοληστερόλης και μειωμένη γονιμότητα είναι κάποιες από τις 5.000 παρενέργειες από τη χρήση καλλυντικών προϊόντων, που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Μάλιστα το FDA σύμφωνα με το νέο νόμο περί εκσυγχρονισμού των καλλυντικών (MoCRA), έχει εκδώσει ενημερωμένες οδηγίες για την αναφορά αυτών των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ο οργανισμός με βάση το νόμου MoCRA, που τέθηκε σε ισχύ στις 29 Δεκεμβρίου, απαιτεί πλέον από τους κατασκευαστές και τους διανομείς να υποβάλλουν αναφορές σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τα καλλυντικά απευθείας στον FDA – εντός 15 εργάσιμων ημερών:

«Έως πρόσφατα αυτή η ενημέρωση γίνονταν εθελοντικά από τις εταιρίας τώρα με το νόμο είναι υποχρεωτική» δήλωσε πρόσφατα η Δρ. Linda Katz, διευθύντρια του Γραφείου Καλλυντικών και Χρωμάτων του FDA.

«Ο αριθμός των ανεπιθύμητων ενεργειών που λαμβάνουμε για τα καλλυντικά, είναι περίπου λίγο πάνω από 5.000 συνολικά ετησίως. Δεν είναι όλα αυτά σοβαρά. Στην πραγματικότητα, περίπου το 25% πληρούσε έναν ορισμό που προηγουμένως ήταν σοβαρός» αναφέρει η Δρ. Katz.

Τα σοβαρά περιστατικά

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ένα συμβάν μπορεί να θεωρηθεί «σοβαρό» εάν έχει ως αποτέλεσμα:

  • θάνατο
  • απειλητική για τη ζωή εμπειρία
  • νοσηλεία
  • επίμονη αναπηρία
  • ιατρικές ή χειρουργικές παρεμβάσεις
  • εκ γενετής ελάττωμα
  • μόλυνση ή σημαντική παραμόρφωση ή εγκαύματα τρίτου βαθμού ή σημαντική απώλεια μαλλιών.

«Κατά τη διάρκεια των επόμενων αρκετών μηνών, θα έχουμε έναν ηλεκτρονικό τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία μπορεί να μας υποβάλλει απευθείας αυτές τις αναφορές αντί να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα έντυπα», είπε η Δρ. Katz. «Επιπλέον, αναμένουμε ότι οι καταναλωτές θα μπορούν επίσης να υποβάλλουν αρχεία στο διαδίκτυο».

Επί του παρόντος, η FDA διαθέτει έναν ιστότοπο που καθοδηγεί τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με το πώς να αναφέρουν ένα παράπονο που σχετίζεται με καλλυντικά μέσω τηλεφώνου, διαδικτυακά ή ταχυδρομικώς.

Τα χημικά PFAS

Με την εφαρμογή του MoCRA, ο FDA αξιολογεί επίσης τη χρήση ουσιών ανά και πολυφθοροαλκυλίου, ή PFAS, σε καλλυντικά προϊόντα και τους πιθανούς κινδύνους από την έκθεση σε PFAS.

Τα PFAS, είναι μια ομάδα ευρέως χρησιμοποιούμενων και μακράς διαρκείας συνθετικών χημικών ουσιών που παραμένουν στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο σώμα επειδή διασπώνται πολύ αργά με την πάροδο του χρόνου.

Τον Ιούλιο, μια μελέτη από  το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι σχεδόν το ήμισυ του νερού της βρύσης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μολυσμένο με αυτές τις χημικές ουσίες.

Η έκθεση σε PFAS έχει συνδεθεί με επιπτώσεις στην υγεία , συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, της παχυσαρκίας, της υψηλής χοληστερόλης, της μειωμένης γονιμότητας και των αναπτυξιακών επιπτώσεων στα παιδιά.

«Το PFAS, όταν υπάρχει σε ένα καλλυντικό προϊόν, μπορεί να εμφανιστεί με δύο τρόπους. Μπορεί να προστεθεί σκόπιμα για να προχωρήσει και να κάνει ένα προϊόν να φαίνεται πιο γυαλιστερό ή πιο λαμπερό από ό,τι θα ήταν χωρίς αυτό. Αυτή είναι μια από τις χρήσεις του. Αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα υποπροϊόν της κατασκευής του καλλυντικού», δήλωσε η δρ. Katz.

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα ή δημοσιευμένη έρευνα για το PFAS στα καλλυντικά. Οι επιστήμονες του ΦΔΑ αναμένεται να μελετήσουν το άθροισμα των δεδομένων που υπάρχουν στη βιβλιογραφία ενώ παράλληλα να κάνουν και τη δική τους έρευνα ώστε να κατανοήσουν τις πιθανές επιπτώσεις που έχει το PFAS στον άνθρωπο και τον περιβάλλον.

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Τραγικά κενά στο νοσοκομείο της Σάμου – Καμία πρόσληψη στο ΤΕΠ τα τελευταία 20 χρόνια

Νέα μελέτη: Η ακούσια απώλεια σωματικού βάρους μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου

Ερρίκος Ντυνάν: Το νοσοκομείο που μηδένισε τον χρόνο αναμονής στα επείγοντα περιστατικά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 16:14