search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 04:17
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Ρήγμα στο Δημοκρατικό Κόμμα από τη δεξιά στροφή του προέδρου Μπάιντεν

01.02.2024 06:05
biden dimokratikoi 876- new

Δεξιά στροφή καταλογίζει η προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος στον πρόεδρο Μπάιντεν και οι καμπάνες ηχούν για τον ένοικο του Λευκού Οίκου, και μάλιστα ενόψει της προεδρικής κάλπης.

Η αριστερή συνιστώσα του Δημοκρατικού Κόμματος εμφανίζεται απογοητευμένη για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υιοθετεί την διακομματική πρωτοβουλία στη Γερουσία για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής στα νότια σύνορα. Μέχρι τώρα η αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος ακουγόταν μόνο με αφορμή τους χειρισμούς του προέδρου Μπάιντεν στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Αλλά πλέον αναμένεται ότι θα ακουστεί η ηχηρή διαφωνία της και στο θέμα της συνοριακής ασφάλειας, όταν έρθει στο φως το περιεχόμενο της διακομματικής πρωτοβουλίας για την ασφάλεια των συνόρων.

Οι Ρεπουμπλικανοί αλλά και πολλοί Δημοκρατικοί στη Γερουσία απορρίπτουν το ενδεχόμενο να κάνουν οποιαδήποτε παραχώρηση στην αριστερή πτέρυγα για τα θέματα της μετανάστευσης. Ο πρόεδρος Μπάιντεν φέρεται να έχει δεσμευτεί ότι θα κλείσει τα νότια σύνορα, κάνοντας χρήση εξουσιών που θα του παρέχει το υπό διαπραγμάτευση νομοσχέδιο, εφόσον οι Ρεπουμπλικανοί βοηθήσουν να εγκριθεί.

«Ο πρόεδρος πρέπει να θυμηθεί ότι ουδέποτε επωφελήθηκαν οι Δημοκρατικοί υιοθετώντας θέσεις των Ρεπουμπλικανών και να σκεφτεί ότι οι Ρεπουμπλικανοί όταν έρθει η ώρα θα γυρίσουν την πλάτη αφού μας ευχαριστήσουν», δήλωσε η βουλευτής των Δημοκρατικών Πραμίλα Τζαγιαπάλ, πρόεδρος της Προοδευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, στην οποία συμμετέχουν περίπου 100 βουλευτές.

Αν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο παραμείνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα,  φαίνεται πως είναι αναπόφευκτο το ρήγμα στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι προοδευτικοί προειδοποιούν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος διάσπασης της κομματικής βάσης, που είναι ήδη απογοητευμένη από την στάση του προέδρου Μπάιντεν στον πόλεμο Ισραήλ-Παλαιστίνιων.

«Είναι κακή μεταναστευτική πολιτική. Είναι κακή για την οικονομία μας. Δεν είναι ανθρώπινη. Είναι κακή για τους Αμερικανούς και επίσης νομίζω ότι είναι γενικά κακή πολιτική. Δεν νομίζω ότι ως Δημοκρατικοί πρέπει να αποδεχτούμε μια κατάσταση ομηρείας και πολιτικές Τραμπ», επισήμανε ο εκλεγόμενος στο Τέξας βουλευτής, Γκρεγκ Κάσαρ.

Αν και το κείμενο επί του οποίου γίνονται διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Γερουσίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συζητήσεων αναφέρουν στο Politico ότι προβλέπει την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών στη διαχείριση των συνόρων για να ανακοπεί το μεταναστευτικό ρεύμα, τον περιορισμό της δυνατότητας των μεταναστών να υποβάλουν αιτήσεις για άσυλο και θα προβλέπει πλήρες κλείσιμο των συνόρων αν διαπιστώνεται υπέρβαση ενός συγκεκριμένου αριθμού συνοριακών διελεύσεων ημερησίως.

Εκτός από την Προοδευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος αντιδρούν οι βουλευτές που εκπροσωπούν μειονοτικές ομάδες, με την Ομάδα των Ισπανόφωνων να εκφράζει έντονες αντιρρήσεις και για το γεγονός ότι τα μέλη της αποκλείστηκαν από τις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικανών. Αρκετοί μάλιστα θεωρούν μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Μπάιντεν και Ρεπουμπλικανών ως προδοσία εκ μέρους του ενοίκου του Λευκού Οίκου, που προεκλογικά υποσχόταν ότι θα άλλαζε την σκληρή μεταναστευτική πολιτική του προκατόχου του.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: Φουντώνουν οι φήμες παραίτησής του – Τι αποκαλύπτει πρώην μπάτλερ της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Εξουδετερώθηκε στην Στοκχόλμη εκρηκτικός μηχανισμός έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ

Σημαντική στιγμή για τους επιστήμονες: Για πρώτη φορά καταγράφεται η εικόνα νεογέννητου λευκού καρχαρία (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58