search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 06:58
MENU CLOSE

Αμυντικοί εξοπλισμοί και Οικονομικές Συνέπειες

03.02.2024 06:30
TRUFIATES

Η απόφαση της κυβέρνησης για την προμήθεια αεροσκαφών F-35 και φρεγατών Constellation, για κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων, δεν περιορίστηκε μόνο στην ανακοίνωση, αλλά συνέχισε τις επικοινωνιακές πρακτικές, για να πείσει την κοινή γνώμη ως προς την αναγκαιότητα των εξοπλισμών, δεδομένου ότι οι εν λόγω προμήθειες είναι οικονομικά δυσβάστακτες. 

Το θέμα αυτό απασχόλησε την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών στις τηλεοπτικές συζητήσεις, με επιλεγμένο ερώτημα των δημοσιογράφων στους προσκεκλημένους αναλυτές να είναι αν οι  εξοπλισμοί αυτοί είναι καλοί και αξιόπιστοι και όχι το ορθό, για το αν υπάρχουν μελέτες και προτάσεις  των ενόπλων δυνάμεων που προσδιορίζουν την αναγκαιότητα των στις οποιες στηρίχθηκαν οι κυβερνητικές αποφάσεις. Σαν να μην αρκούσε αυτό, στο ερωτηματολόγιο προχθεσινής δημοσκόπησης υπήρχε και το ερώτημα, εάν συμφωνούσαν οι ερωτώμενοι με τις παραπάνω αμυντικές προμήθειες. 

Επειδή τα θέματα αυτά αφορούν την ακεραιότητα και την ασφάλεια της Πατρίδας μας, καθώς και το βιοτικό  επίπεδο του ελληνικού λαού λόγω της μεγάλης οικονομικής  επιβάρυνσης, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σεβασμό στους θεσμικούς κανόνες που υφίστανται και αφορούν την  εξασφάλιση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων. 

Θα πρέπει της οποιασδήποτε απόφασης για τους εξοπλισμούς, να προηγείται η μελέτη αξιολόγησης της καταλληλότητας του υπάρχοντος εξοπλισμού, η αποτίμηση των αναγκών, η κοστολόγηση και η πρόταση των Επιτελείων στην πολιτική ηγεσία. Όλες αυτές οι προκύπτουσες ανάγκες επιβάλλεται να συζητούνται ενδελεχώς στην επιτροπή της Βουλής για την αναγκαιότητα της προμήθειας συνοδευόμενη από τα ακριβή οικονομικά στοιχεία. 

Πρέπει να τονίσουμε, ότι το κόστος προμήθειας των εξοπλιστικών αναγκών που ανακοινώθηκαν, υπερβαίνει τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη τον παραγόμενο εθνικό πλούτο. 

Για την ορθή κοστολόγηση ενός εξοπλιστικού προγράμματος, πρέπει να υπολογίζουμε το συνολικό κόστος που προκύπτει, αφού προσθέσουμε στο κόστος της αρχικής προμήθειας και το κόστος του χρονικού κύκλου χρήσης-ζωής που απαιτείται  για την υποστήριξη της λειτουργίας του, το οποίο εκτιμάται ότι είναι πενταπλάσιο της τιμής προμήθειας. Για παράδειγμα το συνολικό κόστος ενός F-35 με κύκλο ζωής τα τριάντα χρόνια σύμφωνα με στοιχεία και υπολογισμούς των υπηρεσιών των ΗΠΑ, επιμερίζεται ως ακολούθως: Το είκοσι δύο τοις εκατό αφορά το κόστος της προμήθειας και το εβδομήντα οκτώ τοις εκατό το κόστος υποστήριξης και λειτουργίας του στον συνολικό κύκλο λειτουργίας του. 

Είναι επίσης χρήσιμο να υπενθυμίζουμε ότι το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων δεν εξαρτάται μόνο από τους εξοπλισμούς.

Σημαντικός παράγοντας, με ειδικό βάρος που συμβάλλει στην επιχειρησιακή ισχύ, είναι το φρόνημα και η αξιοπρεπής διαβίωση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Για αυτό στα οικονομικά της άμυνας να προγραμματίζονται και να εξυπηρετούνται με προτεραιότητα οι ανάγκες του προσωπικού. 

Οι εξοπλισμοί που υπερβαίνουν τις ανάγκες του αμυντικού δόγματος και ξεπερνούν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, θεωρούνται σπατάλη. 

Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι δυσβάσταχτο με τους τωρινούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το ύψος του δημόσιου χρέους που σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία είναι υπερβολικό, δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες, ικανές να οδηγήσουν την χώρα μας στο χρεοστάσιο. 

Πρέπει να αποφύγουμε να περάσουμε ξανά τις πύλες του Δ.Ν.Τ.

*Ο Πάνος Τρυφιάτης είναι Οικονομολόγος-ΔΜΣ Πολιτικής Επιστήμης
Πρώην Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού

Διαβάστε επίσης:

Ξέφρενοι «πανηγυρισμοί» της κυβέρνησης για τα 20 F-35

Όψιμη απολογία… επιτελάρχη

Και τότε, τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 06:51