search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:10
MENU CLOSE

Ποιο είναι το χωριό απ’ όπου ανακοίνωσε ο Κασσελάκης το think tank της Παιδείας

06.02.2024 11:04
neraida-serviwn-kozanis (3)
Photo: Facebook

Περπατώντας σε ένα εντυπωσιακό τοπίο ανακοίνωσε το think tank για την Παιδεία ο Στέφανος Κασσελάκης, δημιουργώντας και το ερώτημα που είναι αυτό το μέρος.

Πρόκειται για το παραλίμνιο χωριό Νεράιδα, του δήμου Σερβίων Κοζάνης, το οποίο μετρούσε 148 κατοίκους στην απογραφή του 2011, έχει όμως μια ενδιαφέρουσα ιστορία και ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο, με «πρωταγωνιστή» την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τη γέφυρα Σερβίων – Νεράιδας.

Photo: Facebook

Η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου έχει επιφάνεια 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με μέγιστο βάθος τα 46 μέτρα και αποτελεί ιδιοκτησία της ΔΕΗ, έχοντας ωστόσο παραχωρηθεί στους κατοίκους προς αλιευτική και οικοτουριστική εκμετάλλευση.

Το Νοέμβριο του 1976 εγκαινιάστηκε στην περιοχή η μεγαλύτερη για την εποχή σε μήκος γέφυρα, με συνολικό μήκος 1372 μέτρα και πλάτος τα 13. Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων έγινε για να ενώσει τις δυο όχθες της νεοδημιούργητης τότε τεχνητής λίμνης Πολυφύτου και για πολλά χρόνια μετά την κατασκευή της, θεωρούνταν ως μια εκ των μεγαλυτέρων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η γέφυρα Σερβίων – Νεράιδας, αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης.


Photo: Facebook

Το χωριό ιδρύθηκε από πρόσφυγες του Πόντου, της περιοχής Σεβάστειας, που με την ανταλλαγή το 1922 εγκαταστάθηκαν κοντά στα Λεύκαρα Κοζάνης.

Η περιοχή όμως αποδείχθηκε άγονη και οι κάτοικοι το 1929 αποφάσισαν να κατέβουν το λόφο και να μετεγκατασταθούν κοντά στον Αλιάκμονα.

Το χωριό ονομάστηκε Νεράιδα λόγω της ομορφιάς του και των άφθονων πηγών με καθαρό νερό και οι κάτοικοι έχτισαν από την αρχή τις ζωές τους.

Το 1974 ωστόσο κλήθηκαν και πάλι να μετοικήσουν, λόγω του Υδροηλεκτρικού ΥΗΣ Πολυφύτου και της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα πολλοί πλέον να επιλέξουν διαφορετικούς προορισμούς.


Η εκκλησία του πολιούχου Αγίου Γεωργίου / Photo: Facebook

Το χωριό ωστόσο παραμένει πόλος έλξης πολλών τουριστών, λόγω της ομορφιάς του και των αξιοθέατων που προσφέρει.

Και, όπως φαίνεται, είναι και πόλος… έμπνευσης για πολιτικές επιλογές.

Διαβάστε επίσης:

Γάμος ομοφύλων: Η προσωπική εξομολόγηση Μπάρκα και το σχόλιο Χρηστίδη

Βουλή: Τι προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για γεωργία, αλιεία και κτηνοτροφία

Σκέρτσος: Εύλογες οι διαφωνίες εντός της ΝΔ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:10