Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Παρά τα όσα μπορεί να σας έχουν πει, δεν χρειάζεται να πλύνετε το ωμό κοτόπουλο ή οποιοδήποτε άλλο πουλερικό ή κρέας πριν από την προετοιμασία και το μαγείρεμα.
Στην πραγματικότητα, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και άλλοι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων συνιστούν να μην το κάνετε.
Όταν ξεπλένετε το κοτόπουλο, βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, μπορούν να μεταφερθούν μέσω του νερού στις επιφάνειες της κουζίνας σας, οδηγώντας σε πιθανή διασταυρούμενη μόλυνση άλλων συστατικών. Είναι ενδεικτικό ότι μελέτη του USDA το 2019 βρήκε βακτήρια στους νεροχύτες στο 60% των περιπτώσεων μαγείρων που ξέπλεναν το ωμό κοτόπουλο.
«Δεν συνειδητοποιείς πόσα πράγματα τινάζεις παντού», λέει ο Shawn Matijevich, σεφ και εκπαιδευτής στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης στη Νέα Υόρκη.
Επειδή «τα βακτήρια δεν εξαπλώνονται μέσω του αέρα», λέει ο ίδιος, αλλά μόνο μέσω της επαφής, είναι πιο έξυπνο να ελαχιστοποιούνται οι φορές που αγγίζετε ωμά πουλερικά ή τα φέρνετε σε επαφή με πιάτα, σκεύη ή πάγκους.
Η «ιντερνετική σοφία» του να ξεπλένεις το κοτόπουλο με ξύδι, χυμό λεμονιού ή αλατόνερο για να σκοτώσεις τα μικρόβια έχει καταρριφθεί και από επιστημονικές μελέτες. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι δεν έχουν καμία επίδραση στα βακτήρια.
Το μαγείρεμα των πουλερικών στη συνιστώμενη εσωτερική θερμοκρασία των 74 βαθμών Κελσίου είναι ένας αλάνθαστος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι πληροίτε τα πρότυπα ασφάλειας για τα τρόφιμα.
«Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας, περισσότερο από όσο νομίζετε ό,τι χρειάζεστε», λέει ο Matijevich, και στεγνώστε το κοτόπουλο ή αφήστε το χαρτί να απορροφήσει τα υγρά. Το χαρτί θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα εξάπλωσης βακτηρίων μέσω της επαφής.
Πετάξτε το χαρτί στα σκουπίδια αμέσως μετά τη χρήση.
Το στέγνωμα του κοτόπουλου -είτε με την πέτσα είτε χωρίς- πριν από το μαγείρεμα βοηθά επίσης να ροδίσουν τα κομμάτια στο τηγάνι ή στον φούρνο.
Το ζεστό νερό και το σαπούνι θα καθαρίσουν τα πιάτα και τις επιφάνειές σας, αλλά δεν θα τα απολυμάνουν. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε βακτήρια στην κουζίνα σας, απολυμάνετε τον νεροχύτη, τη βρύση και τους πάγκους μετά την εργασία σας με πουλερικά ή κρέας.
Φτιάξτε το δικό σας απολυμαντικό διάλυμα βάζοντας ½ κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη και 2⅔ κούπες νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και σκουπίστε με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα που μπορεί να πλυθεί σε ζεστό νερό. Εάν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό σπρέι ή απολυμαντικά μαντηλάκια, ακολουθήστε τις οδηγίες της εταιρείας.
Πηγή: CNN Health/iatropedia.gr
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.