search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 02:04
MENU CLOSE

Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων: Το 75% των δημοσιογράφων – θυμάτων πολέμων παγκοσμίως, σκοτώθηκαν στο πόλεμο Ισραήλ – Γάζας

21.02.2024 10:57
journalists-killed-new

Περισσότεροι από τους 99 δημοσιογράφους και εργαζόμενους σε ΜΜΕ οι οποίοι έπεσαν νεκροί το 2023 σε εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη , παγκοσμίως το 2023, σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα σύμφωνα με νέα έκθεση της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων  (Committee to Protect Journalists).

Οι βομβαρδισμοί στη σύγκρουση που μαίνεται στη Γάζα στοίχισαν τη ζωή περισσότερων δημοσιογράφων σε τρείς μήνες (Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2023) από όσους είχαν σκοτωθεί ποτέ σε μια χώρα μέσα σε ένα έτος.

Συγκεκριμένα από τους 99 δημοσιογράφους και εργαζόμενους σε ΜΜΕ, παγκοσμίως, που έπεσαν νεκροί σε πεδία μαχών, οι 72 ήταν Παλαιστίνιοι, τρείς ήταν Λιβανέζοι και δύο ήταν Ισραηλινοί.

Εκτός της περιοχής αυτής και του πολέμου στη Γάζα, μέσα στο 2023 σκοτώθηκαν 22 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι μέσων ενημέρωσης σε συνολικά 18 κράτη. Η διερεύνηση των συνθηκών αυτών των θανάτων που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των τριών Λιβανέζων και των δύο Ισραηλινών δημοσιογράφων,  ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού των δολοφονιών σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και επειδή οι οικογένειες πολλών δημοσιογράφων-θυμάτων σκοτώθηκαν μαζί με αυτούς στη Γάζα και οι συνάδελφοί τους είχαν πεθάνει ή διαφύγει και οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές αρνούνται πεισματικά ότι στόχευσαν δημοσιογράφους ή παρέχουν ελάχιστες πληροφορίες όταν αναγνωρίζουν τις δολοφονίες δημοσιογράφων,  τονίζει η CPJ στην έκθεση της.

Σημειώνεται δε, πως κρίσιμες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο τους μπορεί να έχει χαθεί για πάντα.

Ο συνολικός -τραγικός- απολογισμός είναι ο υψηλότερος από το 2015. Σε σχέση με το 2022 η CPJ κατέγραψε αύξηση δολοφονημένων δημοσιογράφων κατά 44% το 2023.

«Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα είναι αυτόπτες μάρτυρες στην πρώτη γραμμή του μετώπου», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της CPJ  Τζόντι Γίνσμπεργκ.

«Οι τεράστιες απώλειες που υπέστησαν οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σε αυτόν τον πόλεμο θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τη δημοσιογραφία όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά για την περιοχή και πέρα από αυτήν. Κάθε δημοσιογράφος που σκοτώνεται αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην κατανόηση του κόσμου», τόνισε η Γκίνσμπεργκ.

Διαβάστε επίσης:

Σκληρή απάντηση Κανάκη στον ΣΚΑΪ: «Ενοχλούνται οι ένοχοι – Χρησιμοποιούν προπαγανδιστικές μεθόδους»

Τηλεθέαση: Συνεχίζει το σερί στην πρώτη θέση το Mega και στο «άνοιγμα» της εβδομάδας

Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στον ΣΚΑΪ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15