search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 08:53
MENU CLOSE

Σαλάτα με παντζάρια, φέτα και βινεγκρέτ φράουλας (+ 4 tips για τις σαλάτες)

24.02.2024 06:18
patzaria_salata_232

Μια σαλάτα με παντζάρια, τυρί φέτα, φράουλες, κόκκινο κρεμμύδι, σπόρους κολοκύθας σε συνδυασμό με μια ελαφριά βινεγκρέτ φράουλας, είναι πάντα μια καλή ιδέα για ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο.

Μια συνταγή που ξεχειλίζει από γεύσεις και αρώματα, γεμάτη αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, που ταιριάζει υπέροχα με ψητά κρέατα, με χορτοφαγικά μπέργκερ και με άλλα χορταστικά πιάτα όπως ένα ριζότο μανιταριών.

Υλικά για τη Συνταγή

1 μικρό μαρούλι, κατά προτίμηση ρομάνα (romaine)

250 γραμμάρια παντζάρια βρασμένα ή ψημένα

150 γραμμάρια φράουλες, πλυμένες και καθαρισμένες

100 γραμμάρια τυρί φέτα

1 μικρό ξερό κόκκινο κρεμμύδι

2 κουταλιές της σούπας κολοκυθόσπορους, καβουρδισμένους

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ φράουλας

6-7 μεγάλες φράουλες, καθαρισμένες

2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο

½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Αρχικά πλύντε το μαρούλι καλά, στραγγίστε το στο σπίνερ και κόψτε το σε λωρίδες. Βάλτε το σε μια βαθιά σαλατιέρα. Κόψτε τα παντζάρια και τις φράουλες σε φέτες, τοποθετήστε τα πάνω στο μαρούλι, προσθέστε τη φέτα θρυμματισμένη και το κρεμμύδι κομμένο κι αυτό σε λεπτές φέτες.

2. Ετοιμάστε τη βινεγκρέτ φράουλας. Πολτοποιήστε καλά τις φράουλες κατά προτίμηση με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να έχετε μια λεία μους. Προσθέστε τη μουστάρδα, το ξύδι, το μέλι και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.

3. Περιχύστε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, πασπαλίστε με τους καβουρδισμένους σπόρους κολοκύθας και αρτύστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σημείωση

Αν σας λείπει ή θέλετε να αλλάξετε κάποιο συστατικό, αντικαταστήστε τη φέτα με κατσικίσιο τυρί, χαλούμι, μοτσαρέλα, καμαμπέρ ή μπρί, το μαρούλι ρομάνα με ρόκα ή σγουρή σαλάτα και αντί για κολοκυθόσπορους προτιμήστε καρύδια η φουντούκια καβουρδισμένα.

Τι αξίζει να θυμάστε όταν συνθέτετε σαλάτες;

1. Φροντίστε να έχετε μια πλούσια βάση πράσινων φυλλωδών λαχανικών, δηλαδή ένα μείγμα από μαρούλι, φύλλα σπανακιού, ρόκα.

2. Θυμηθείτε την πρωτεΐνη. Πηγή πρωτεΐνης είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια.

3. Μην ξεχνάτε τα υγιή λίπη. Προσθέστε ξηρούς καρπούς και σπόρους, εμπλουτίστε με κομμάτια αβοκάντο και χρησιμοποιήστε πάντα ελαιόλαδο για τα ντρέσινγκ.

4. Εισάγετε αντιοξειδωτικά. Αυτά βρίσκονται σε λαχανικά και φρούτα γι’ αυτό και η προσθήκη φρούτων στις σαλάτες είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών.  

Διαβάστε επίσης:

Ρολάκια κανέλας με πολύχρωμα κουφετάκια, για τα παιδικά πάρτυ

Γαλλική κρεμμυδόσουπα, της θαλπωρής

Βουλγάρικη μηλόπιτα της ακαμάτρας, ή αλλιώς χύμα πίτα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 08:53