search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 03:08
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: 10 Μαρτίου προτείνει ο Κασσελάκης, στις 31 επιμένει η Γεροβασίλη – Ποιος ο λόγος της διαφωνίας για τις εκλογές

25.02.2024 07:46
siriza kalpi

Η πρώτη μάχη ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Όλγα Γεροβασίλη, που θα τεθούν στην αφετηρίας της κούρσας για την αρχηγία στον ΣΥΡΙΖΑ, θα δοθεί όπως φαίνεται για την ημερομηνία της εσωκομματικής αναμέτρησης. Ο κ. Κασσελάκης πρότεινε από το βήμα του συνεδρίου την 10η Μαρτίου, δηλαδή σε δύο εβδομάδες, ώστε η διαδικασία να μην πάει πολύτιμο χρόνο από την προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Η κυρία Γεροβασίλη διαμήνυσε λίγο αργότερα ότι σύμφωνα με το καταστατικό – το οποίο, όπως είπε «σκοπίμως ξέχασε ο κ. Κασσελάκης- χρειάζεται ένας μήνας για να στηθούν κάλπες. Το διάστημα αυτό οδηγεί στην Κυριακή 31 Μαρτίου, καθώς μεσολαβεί το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, μέσα στο οποίο προφανώς δεν είναι δόκιμο να γίνουν εσωκομματικές εκλογές.

Το συνέδριο θα διαδραματίσει πάντως καθοριστικό ρόλο για τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών. Κι αυτό διότι μπορεί να γίνει ερμηνεία του καταστατικού, το οποίο έχει και την πρόνοια να προβλέψει ειδική ρύθμιση αυτών των θεμάτων εάν επηρεάζονται από εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Το άρθρο 50, παρ. 4 προβλέπει συγκεκριμένα ότι «μεταξύ της απόφασης διοργάνωσης προκριματικής εκλογής και της ημερομηνίας διεξαγωγής της πρέπει να μεσολαβεί τουλάχιστον ένας (1) μήνας. Κατ’ εξαίρεση, το διάστημα αυτό μπορεί να συντομεύεται στην περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών».

Ουσιαστικά η ανάδειξη της ηγεσίας στις 31 Μαρτίου περιορίζει δραστικά τα χρονικά και πολιτικά περιθώρια να προετοιμαστεί το κόμμα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Μόνο για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου που θα δώσει τη μάχη απαιτεί αρκετό χρόνο, καθιστώντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ ουραγό στην κούρσα των ευρωεκλογών. Πέρα βέβαια από το γεγονός ότι ήδη η πολιτική συζήτηση στη χώρα θα ασχολείται με τα ευρωπαϊκά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλώνεται στην εσωκομματική μάχη.

Παράγοντες της Κουμουνδούρου μιλούν ευθέως για προσπάθεια υπονόμευσης της προσπάθειας του κ. Κασσελάκη να πετύχει ένα καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές, εάν η πλευρά Γεροβασίλη επιμείνει για τις 31 Μαρτίου. Υπό την έννοια ότι η τελευταία παραδέχεται πως θα χάσει και επιδιώκει να ναρκοθετήσει την πορεία του κόμματος προς την 9η Ιουνίου για να θέσει στη συνέχεια θέμα ηγεσίας. Και εκεί αποδίδουν τον πραγματικό λόγο της διαφωνίας που έχει προκύψει.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Στο συνέδριο η πρόταση να ματαιωθούν οι εκλογές για πρόεδρο – Άγριο ολονύκτιο παρασκήνιο

ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη απέναντι σε Κασσελάκη – Το μπλοκ όσων δεν θέλουν κάλπη και οι προειδοποιήσεις για «Κούγκι»

Πολάκης: «Δεν χρειάζονται εκλογές, λάθος και άκαιρη η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα – Όλοι θα κριθούμε στις ευρωεκλογές»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58