search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 20:57
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Στο συνέδριο η πρόταση να ματαιωθούν οι εκλογές για πρόεδρο – Άγριο ολονύκτιο παρασκήνιο

25.02.2024 07:38
syriza_sinedrio_2302_1920-1080_new

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης και η Όλγα Γεροβασίλη να δήλωσαν χθες ότι είναι έτοιμοι για τη μάχη της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο εάν θα γίνει αυτή η αναμέτρηση.
Στο συνέδριο φάνηκε να υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα, εκφραζόμενο από κορυφαία στελέχη (Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Τσίπρας και άλλοι) υπέρ της μη διεξαγωγής προεδρικών εκλογών, με δύο βασικά επιχειρήματα: Πρώτον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο, ο οποίος δεν (πρέπει να) αμφισβητείται και δεύτερο ότι ενόψει των ευρωεκλογών είναι από πολυτέλεια έως καταστροφικό να αναλωθεί το κόμμα σε μία εσωτερική σύγκρουση.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη κριτική στον κ. Κασσελάκη, αλλά και ανοιχτή αμφισβήτηση, με αποκορύφωμα τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο νυν πρόεδρος οφείλει να προσφύγει στα μέλη του κόμματος, τα οποία θα επιλέξουν εάν θα αναβαπτίσουν την εντολή του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ο κ. Κασσελάκης αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παραμένει υπό προθεσμία πρόεδρος, αναμένοντας δηλαδή απλά μία γενική αμφισβήτηση την επομένη των εκλογών. Και επιπλέον να απευθύνει πρόκληση – πρόσκληση με την έναρξη του συνεδρίου, σε όποιους τον αμφισβητούν να εμφανίσουν αντίπαλο.

Αντίπαλος εμφανίστηκε – η Όλγα Γεροβασίλη – αλλά το να στηθούν κάλπες για την εκλογή προέδρου είναι μία πολύ σύνθετη πολιτική διαδικασία. Και ενδεχομένως δύσκολη και από καταστατικής άποψης.

Πιέσεις να μην γίνουν εκλογές

Σύμφωνα με τις διεργασίες που ξεκίνησαν από τους διαδρόμους του συνεδρίου την Παρασκευή και εκφράστηκαν και από το βήμα χθες, αλλά και συνεχίστηκαν τη νύχτα, η άποψη περί μη διενέργειας εκλογών βρίσκει σύμφωνους πολλούς συνέδρους.

Και στελέχη ή ομάδες στελεχών κατέθεσαν και θα καταθέσουν σχετική πρόταση, ώστε να λάβει απόφαση το συνέδριο ότι δεν χρειάζονται εσωκομματικές εκλογές. Με το ανάλογο πολιτικό σκεπτικό και αιτιολογία βέβαια, διαφορετικά μία γενική έκκληση δεν αρκεί έτσι όπως είναι πλέον τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ακόμα κι αν ληφθεί αυτή η απόφαση δεν είναι αρκετή για να αποσοβήσει τις κάλπες. Την τελική κίνηση θα την κάνει ο κ. Κασσελάκης.

Εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήσει ότι λαμβάνει επαρκή πολιτική στήριξη, ανανέωση ουσιαστικά της εντολής του περασμένου Σεπτεμβρίου και κυρίως έναν καθαρό ορίζοντα από το συνέδριο, ώστε να μην αντιμετωπίσει επιθέσεις την επομένη των ευρωεκλογών, αλλά να προετοιμάσει το κόμμα για τις εθνικές εκλογές, τότε θα κάνει πίσω. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει σημασία καν η ανακοίνωση της κυρίας Γεροβασίλη ότι είναι «παρούσα» στη μάχη ηγεσίας. Θεωρείται απλώς μία δήλωση προθέσεων, καθώς το θέμα της αρχηγίας κλείνει εκεί.

Αλλά εάν ο κ. Κασσελάκης εκτιμήσει ότι μέσω του συνεδρίου κάποιοι εκ των κορυφαίων στελεχών επιδιώκουν απλώς να του δώσουν τρεις μήνες ακόμα για να θέσουν θέμα ηγεσίας την επομένη των ευρωεκλογών, διατηρώντας στο δρόμο προς αυτές το σύννεφο της αμφισβήτησης και αποδυναμώνοντάς τον ουσιαστικά στην προσπάθειά του να πετύχει ένα πειστικό εκλογικό αποτέλεσμα, τότε δεν θα κάνει πίσω. Ως πρόεδρος μπορεί να δρομολογήσει τις διαδικασίες, καταθέτοντας την εντολή του Σεπτεμβρίου στο συνέδριο, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει τις περαιτέρω διαδικασίες: Την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων και το χρονοδιάγραμμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Οι πληροφορίες από τις ολονύχτιες διεργασίες πάντως, φέρουν τον κ. Κασσελάκη να προκρίνει την προσφυγή στις κάλπες, καθώς εκτίμησε ότι μία διατύπωση του τύπου «έχουμε πρόεδρο, δεν πρέπει να στηθούν εσωκομματικές κάλπες ενόψει ευρωεκλογών», που φέρονταν πρόθυμα να κάνουν κορυφαία στελέχη, δεν διασφαλίζει την ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν εγγυάται την πορεία του προς την 9η Ιουνίου με ομοψυχία.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη απέναντι σε Κασσελάκη – Το μπλοκ όσων δεν θέλουν κάλπη και οι προειδοποιήσεις για «Κούγκι»

Πολάκης: «Δεν χρειάζονται εκλογές, λάθος και άκαιρη η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα – Όλοι θα κριθούμε στις ευρωεκλογές»

Όλγα Γεροβασίλη: «Εκλογές σε ένα μήνα όπως προβλέπει το Καταστατικό»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 20:55