search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 04:44
MENU CLOSE

Το δίλημμα της Εκκλησίας για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

04.03.2024 06:30
ekklisia

Η Εκκλησία βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι: να υψώσει το ανάστημά της και να αφήσει την κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη «γωνία» που επέλεξε ή να φερθεί με αγάπη και συγχωρητικότητα και να κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα;

Η δυσκολία είναι μεγάλη γιατί και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρξουν παράπονα είτε στο εσωτερικό της είτε στις σχέσεις της με την Κυβέρνηση και την Προεδρία.

Ο λόγος για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας αναφέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στη  Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, οπότε και έπαψε ο μακροχρόνιος σάλος και η διχόνοια που είχε δημιουργηθεί κατά την περίοδο της Εικονομαχίας.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, από Βασιλείας του Γεωργίου του Α’, καθιερώθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας να προσέρχεται ο βασιλιάς στη Μητρόπολη Αθηνών και να απαγγέλλει το Σύμβολο της Πίστεως. Το αυτοκρατορικό αυτό έθιμο, έφθασε μέχρι των ημερών μας επί Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, το οποίο μετά την μεταπολίτευση συνεχίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν διεκόπη ποτέ! Ούτε στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής

Εν έτει 2024 η Εκκλησία προβληματίζεται τι θα πράξει την Κυριακή της Ορθοδοξίας; Θα αφήσει την Πρόεδρο κ. Σακελλαροπούλου να πει ως ανώτατος Πολιτειακός Άρχων το Σύμβολο της Πίστεως; Εξάλλου η πρόεδρος εξ αρχής έδειξε ότι έχει μια δυσκολία στις σχέσεις της με τις εκκλησιαστικές διαδικασίες.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι στη Σύνοδο που συνέρχεται την Τρίτη 5 Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα θέσει το θέμα στους Συνοδικούς Ιεράρχες και θα πάρουν την λιγότερο επώδυνη απόφαση, η οποία δεν θα μεταφέρει το πρόβλημα που δημιούργησε η ψήφιση του νέου νόμου στα εσωτερικά της Εκκλησίας.

Η θέση του Ιερωνύμου για το θέμα αυτό ήταν εξ αρχής να αναλάβει η Κυβέρνηση τις ευθύνες της. Μία διέξοδος είναι να σπάσει αυτή την παράδοση και να ζητήσει από το εκκλησίασμα να πει το Πιστεύω. Έτσι κι αλλιώς η κ. Πρόεδρος θα αισθάνεται άβολα σε μια τέτοια διαδικασία.

Τώρα αναφορικά με την παρέλαση δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα λάμψει με την απουσία του. Άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε  ότι δεν του αρέσουν τα πολλά φώτα εκτός Εκκλησίας και οι παράτες! 

Μένει να δούμε τι θα αποφασίσουν στην Σύνοδο που συνέρχεται την Τρίτη και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της την Τετάρτη. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε την στάση που θα κρατήσουν και τι θα πουν εν Συνόδω δύο εμβληματικοί Ιεράρχες που τυγχάνει σε αυτή την συγκυρία να είναι Συνοδικοί: ο Πρύτανης των Ιεραρχών Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ (είναι ο αρχαιότερος και στα πρεσβεία Αρχιερωσύνης και στην ηλικία) και ο πολιός Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος ήταν ο βασικός  συνυποψήφιος του κ. Ιερωνύμου στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2008. 

Διαβάστε επίσης:

Η παρακμή του ΣΥΡΙΖΑ, η μετριότητα του ΠΑΣΟΚ και ο κίνδυνος

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα τουρκικά F-16 και το περιεχόμενο της επιστολής Μπλίνκεν

Δημοσκόπηση MRB: Ποιοι κερδίζουν από τον γάμο ομοφύλων – Στο πλευρό των αγροτών οι πολίτες, «όχι» στα απογευματινά χειρουργεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58