search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:47
MENU CLOSE

Αντιδράσεις των ιδιοκτήτων ραδιοφωνικών σταθμών για το νομοσχέδιο Μενδώνη

07.03.2024 11:30
radiofono new

Το τρολάρισμα έχει ήδη αρχίσει στο διαδίκτυο. Ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις, από τον τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας που τον αφορά και τον επηρεάζει άμεσα.

Ο λόγος για την πρόταση νόμου του υπουργείου Πολιτισμού «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού», το οποίο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 14 Μαρτίου. Γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για διατάξεις που ευνοούν τις διακρίσεις,  για χειραγώγηση κλπ.

Η πολιτεία δια του ΥΠΠΟ υπεραμύνεται των επιλογών της υποστηρίζοντας ότι δίδονται κίνητρα για να ακούγεται περισσότερο ελληνικό τραγούδι, ελληνόφωνο ή ελληνική ορχηστρική μουσική.

Μεταξύ των προτεινόμενων κινήτρων στην πρόταση νόμου είναι η προσαύξηση κατά 5% του επιτρεπόμενου ανώτατου χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων, εφόσον αυξήσουν τα ποσοστά μετάδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών ή ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών κατά 20%, στους ραδιοσταθμούς οι οποίοι «μεταδίδουν μερικώς ξενόγλωσσο μουσικό ρεπερτόριο και περιλαμβάνονται στο μητρώο του ΕΣΡ, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων που ισχύουν σήμερα για το διαφημιστικό χρόνο στα ραδιόφωνα».

Επίσης για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενημερωτικούς ή μη οι οποίοι μεταδίδουν ξενόγλωσσο μουσικό ρεπερτόριο άνω του 95% στο σύνολο των μουσικών έργων που μεταδίδουν παρέχεται, προσαύξηση του επιτρεπόμενου ανώτατου χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων, εφόσον αυξήσουν τα ποσοστά μετάδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών ή ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών με βάση κλίμακα. Το πρώτο «σκαλοπάτι» έχει εύρος ποσοστώσεων μετάδοσης τραγουδιού με ελληνικό στίχο και μουσική από 20,1% εως 30% και αύξηση διαφημιστικού χρόνου κατά 10% (πέραν των προβλεπόμενων).

Αν ένας σταθμός καλύπτει σε ποσοστό άνω του 50,1% (του συνόλου του μουσικού περιεχομένου) με ελληνόφωνα τραγούδια και ελληνικές μουσικές τότε «κερδίζει» προσαύξηση διαφημιστικού χρόνου 30%.  Αυτό αποτελεί το ανώτατο σκαλοπάτι των κινήτρων.

Για τον ακριβή προσδιορισμό των προσαυξήσεων (ανά ραδιοφωνική ζώνη και εξάμηνο έτους) το ΥΠ.ΠΟ. στην πρόταση του έχει και μαθηματικό τύπο κάθε άλλο παρα τυφλοσούρτης είναι.

Το νομοσχέδιο προτείνει οι ραδιοσταθμοί να υποβάλλουν στο ΕΣΡ βεβαίωση από τους αρμόδιος οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης η οποία να πιστοποιεί την αύξηση του ποσοστού ελληνικών τραγουδιών και μουσικής που μεταδίδουν και αντίστοιχη βεβαίωση για το ποσοστό 95% ξενόγλωσσης μουσικής και τραγουδιών του προγράμματος τους.

Άμεση και σε υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση της ΕΙΙΡΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής) η οποία κάνει λόγο για  «ανελεύθερη παρέμβαση  που επιχειρεί να φορέσει «σχολική ποδιά» στα ραδιοφωνικά προγράμματα, να ομογενοποιήσει και να ακυρώσει την ξεχωριστή ταυτότητα των ραδιοφώνων» και ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο του ΥΠ.ΠΟ, το οποίο χαρακτηρίζει παρεμβατικό.

Η ΕΙΙΡΑ, στην ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει στρεβλή και επικίνδυνη την  συγκεκριμένη  πρόταση  νομοθετικής ρύθμισης και επισημαίνει ότι εφόσον γίνει νόμος του κράτους θα έχει ως αποτέλεσμα «να στραφούν οι ακροατές του ραδιοφώνου προς ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες (spotify), εγκαταλείποντας το παραδοσιακό ραδιόφωνο, με προφανείς κινδύνους για τη βιωσιμότητα του μέσου».

Επισημαίνει εξάλλου η ΕΙΙΡΑ πως «η προτεινόμενη ρύθμιση έρχεται να ανατρέψει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη ραδιοφωνική διαφήμιση, το οποίο εδράζεται στις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας ΕΕ 2018/1808 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, οι οποίες διαχρονικά στην Ελλάδα εφαρμόζονται και στο ραδιόφωνο, ήδη από την ενσωμάτωση της πιο πάνω οδηγίας στην αρχική της μορφή (οδηγίας 89/552/ΕΟΚ «τηλεόραση χωρίς σύνορα»)».

Διαβάστε επίσης:

Τσικνοπέμπτη: Με χορούς και… κοψίδια καλημέρισε η Τσιμτσιλή τους τηλεθεατές (Video)

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την επίθεση στην Οδησσό κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι

Eurovision: Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα ερμηνεύουν το «My Number One» με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:45