search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:39
MENU CLOSE

Μεταναστευτικό: Στο Κάιρο την Κυριακή (και) ο Μητσοτάκης, με το βλέμμα (και) στη Γαύδο

14.03.2024 14:17
BRIEFING_143

Στην Αίγυπτο θα μεταβεί την Κυριακή, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους ομολόγους του από την Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι, και από το Βέλγιο, Αλεξάντερ ντε Κρο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για συναντήσεις με τον πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με βασικό αντικείμενο την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κάιρο, με το οποίο μοιράζεται κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και  καιρό τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Αίγυπτο, ενώ ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που είχε αναδείξει τη σημασία της Αιγύπτου για την ΕΕ και για την σταθερότητα στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ», ανακοινώνοντας ότι Μητσοτάκης και αλ Σίσι θα έχουν και διμερή συνάντηση.

Δεδομένων των αυξημένων αφίξεων μεταναστών στη Γαύδο, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στο νότιο άκρο της χώρας, με τον Π. Μαρινάκη να μιλά για «μικρή ροή» σύμφωνα και με το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και στη συνάντηση της Κυριακής στο Κάιρο, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «κλειδί σε αυτό (σ.σ. στη διαχείριση του μεταναστευτικού) είναι η Αίγυπτος και η συνεργασία μας με τη χώρα. Εδώ έχει πολύ μεγάλη σημασία και η επίσκεψη του πρωθυπουργού», προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να προστατεύσουμε τα σύνορα της χώρας, όπως έχουμε κάνει με επιτυχία σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ευρώπης σε όλες τις περιπτώσεις, ούτως ώστε να έχουμε την καλύτερη διαχείριση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό».

Για Κασσελάκη: «Φωνάζει ο κλέφτης…»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ιδιαίτερα οξύς για τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στη συνέντευξή του στο Mega, καθώς ερωτηθείς για την αναφορά του στο Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι «μεταφορικά μπορούμε να πούμε ότι “φωνάζει ο κλέφτης”», λέγοντας ότι «φωνάζει και καταγγέλλει αυτός που έχει δώσει δέκα διαφορετικές απαντήσεις γι’ αυτό που οφείλει εκ της ιδιότητάς του ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  να απαντήσει, διότι όπως έχουμε ξαναπεί δεν είναι influencer. Ενώ παραπέμπει στο Πόθεν Έσχες, όταν το καταθέσει, ενώ δεν απαντά ποιος έχει δανείσει το κόμμα του, αν έχει φύγει από όλες τις εταιρείες, έρχεται και συκοφαντεί τον πρωθυπουργό, ο οποίος κάνει 20 χρόνια τώρα τις αντίστοιχες δηλώσεις και ελέγχεται ετησίως και για το Πόθεν και για το Έσχες».

Σχετικά, δε, με την αναφορά Κασσελάκη στα ακίνητα του Κ. Μητσοτάκη, ο Π. Μαρινάκης είπε ότι πρόκειται για «χυδαίο ψέμα, δεν υπάρχει ο αριθμός 40, δεν υπάρχει καν το ένα δέκατο του 40, μπέρδεψε προφανώς εγγραφές που είναι αγροτικές εκτάσεις με σπίτια. Δεν το έκανε άθελά του», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «το έκανε γιατί αυτό επιτάσσει η ρητορική του πολακισμού και συκοφάντησε τον πρωθυπουργό. Επίσης, μπέρδεψε τον νυν πρωθυπουργό με τον προηγούμενο, χαρακτηρίζοντάς τον “ανεπάγγελτο”, ενώ γνωρίζει ότι έχει δουλέψει 10 χρόνια πριν μπει στην πολιτική». Σημείωσε, δε, ότι «καμιά φορά η άγνοια στοιχειωδών ζητημάτων για την οικονομία ή την πολιτική, μπορεί να κάνει συμπαθή έναν πολιτικό. Όταν η άγνοια συνδυάζεται με αλαζονεία και αμετροέπεια, όμως, είναι επικίνδυνος συνδυασμός και όταν προστίθενται και συκοφαντικές αναφορές, τότε αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Συνεχίζοντας την επίθεσή του στον Σ. Κασσελάκη, ο Π. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «μιλάμε για σίκουελ, ακόμα πιο κακοστημένο, του “προγράμματος της Θεσσαλονίκης”. Ο Κασσελάκης παίρνει τη σκυτάλη από τον Τσίπρα και προσπαθεί να τάξει στους πάντες τα πάντα», προσθέτοντας ότι «μπορεί ο κ. Κασσελάκης να απέφυγε να απαντήσει (σ.σ. σχετικά με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένα ζητήματα), δηλώνοντας ομογενής και προσβάλλοντας συλλήβδην όλους τους ομογενείς, επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο σε επίπεδο προγραμματικό με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε». Τον κατηγόρησε δε ότι προσβάλλει το πολιτικό σύστημα αρνούμενος να δώσει απαντήσεις και «έβγαλε λάδι» τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Αντιπαράθεση Φλωρίδη – Τζανακόπουλου στη Βουλή για την πρόταση του εισαγγελέα που απαλλάσσει τον Μίχο

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου η συζήτηση για τα Τέμπη στη Βουλή

Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον Καπουτζίδη: Η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν μας οδηγεί αυτόματα σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09