search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:11
MENU CLOSE

«Εmail-gate»: Επιμένουν να βγάζουν εκτός κάδρου την Κεραμέως – Τους φταίει μέχρι και ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα

20.03.2024 06:25
georgiadis-keramews-1

Μάλλον για καλό το είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά τελικά η πρόταση που κατέθεσε μιλώντας στην τηλεόραση – ως «απλός βουλευτής», όπως τόνισε – μετά τον… χαμό που έχει προκληθεί στην πολιτική ζωή του τόπου με το «email-gate» και την αποπομπή της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, καθώς και του γ.γ. του ΥΠΕΣ και του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, μάλλον νέους «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση προσέθεσε.

Τι είπε, λοιπόν, ο Ά. Γεωργιάδης στη δημόσια τηλεόραση;  Ότι «η δική μου πολιτική άποψη, ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τον νόμο και για την πολιτική εκστρατεία, οι πολιτικοί όλων των κομμάτων να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα προσωπικά δεδομένα και να στέλνουμε, αν θέλει κάποιος να το δέχεται ή αν μας λέει όχι, να το μπλοκάρει. Καμία αντίρρηση. Αλλιώς στο τέλος δεν θα μπορούμε να κάνουμε εκλογές. Αυτή είναι η γνώμη μου».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «το σωστό κατά τη γνώμη μου θα ήταν στον νόμο περί προσωπικών δεδομένων να υπάρχει παράγραφος που να λέει “για λόγους πολιτικής εκστρατείας στις δημοκρατίες, επιτρέπεται όλοι οι υποψήφιοι να λαμβάνουν αυτά τα στοιχεία, να τα χρησιμοποιούν για τις πολιτικές τους εκστρατείες”. Μιλάμε για κάτι που γίνεται συνεχώς. Πρέπει να γίνεται αλλά σωστά και νόμιμα. Όλοι μας έχουμε δεχθεί. Η κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου έχει αδικηθεί από αυτή την ιστορία, διότι υπήρξε μια εξαιρετική ευρωβουλευτής. Θα λείψει δηλαδή. Κάπου έγινε ένα μεγάλο σφάλμα».

H άποψη του υπουργού Υγείας είναι ενδιαφέρουσα, προφανώς, όμως έχει δύο προβλήματα:

·        Το πρώτο και βασικό είναι ότι ο «νόμος» στον οποίο αναφέρεται είναι ο ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός για τα Προσωπικά Δεδομένα (GDPR), ο οποίος ορίζει με απόλυτη ακρίβεια και σαφήνεια πώς γίνεται η διαχείριση και προστασία των προσωπικών δεδομένων (και) των εκλογέων από τις αρμόδιες αρχές, περιγράφοντας, μάλιστα, και διοικητικές, αλλά και ποινικές ευθύνες για την πλημμελή διαχείρισή τους.

·        Το δεύτερο, ωστόσο, προκαλεί και νέα προβλήματα για την κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός εμφανίζεται να παραδέχεται ότι γενικώς υπάρχει πρόσβαση των πολιτικών σε λίστες με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του θέματος δεν είναι ο περιορισμός της πρόσβασης, αλλά η… χαλάρωση του νομοθετικού πλαισίου, πρόταση που έρχεται σε πλήρη διάσταση με τον τρόπο με τον οποίο το Μαξίμου επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.

Η επίσημη «γραμμή»

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε ερώτηση του topontiki.gr, σχετικά με την ασφάλεια και την ακεραιότητα των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που βρίσκονται σε data bases όπως αυτή του υπουργείου Εσωτερικών, σημείωσε με απόλυτο τρόπο ότι «η βούληση της κυβέρνησης, η πολιτική της κυβέρνησης, αυτό το οποίο εφαρμόζει, αυτό το οποίο συμβαίνει σε όλες τις διαδικασίες είναι ξεκάθαρο. Πλήρης προστασία των δεδομένων των πολιτών, πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας. Και όταν υπάρχει ο οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε βαθμίδα, που αυτό ως προς τα προσωπικά δεδομένα δεν το σέβεται, πολύ απλά φεύγει».

Μάλιστα, ο Π. Μαρινάκης τόνισε ότι «όλοι μας κατά καιρούς έχουμε ενοχληθεί από αποστολές μηνυμάτων στο κινητό μας ή mails, όχι μόνο από πολιτικά πρόσωπα, σε κόμματα τα οποία δεν ανήκουμε, ή σε περιφέρειες τις οποίες δεν ψηφίζουμε ή από εταιρείες με τις οποίες ουδέποτε είχαμε την οποιαδήποτε συναλλαγή, αγορά κ.λπ. ενός προϊόντος. Αυτό είναι ένα συνολικό ζήτημα που έχει και πολλές προεκτάσεις. Για αυτό και ως κυβέρνηση ήρθαμε το 2019 και αυστηροποιήσαμε τον νόμο», ενώ υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση η ΝΔ δεν έχει τέτοιες λίστες (σ.σ., όπως αυτή που είχε στα χέρια της η κ. Ασημακοπούλου) και, μάλιστα, επειδή ήμουν ένας εξ αυτών που είχα την ευθύνη του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, δεν υπάρχει ούτε και καταγγελία κατά της ΝΔ για καμία υπόθεση».

Κάλυψη σε Κεραμέως

Με απλά λόγια, η «γραμμή» της κυβέρνησης είναι: αυστηρή τήρηση του νόμου και τιμωρία για τους παραβάτες του και, προφανώς, καμία σκέψη περί χαλάρωσης του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αν, πάντως, υπάρχει ένα επιπλέον στοιχείο από τα όσα είπε ο Π. Μαρινάκης για το θέμα, αυτό δεν είναι άλλο από την πλήρη κάλυψη που παρείχε στη νυν υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, την οποία καλούν να παραιτηθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης («η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εμπλέξει την Νίκη Κεραμέως, τη νυν υπουργό Εσωτερικών, δεν έχει καμία βάση. Η κ. Κεραμέως, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, δεν ήταν καν υπουργός Εσωτερικών. Ήταν υποψήφια βουλευτής στη Β΄ Αθηνών στον Βόρειο Τομέα»).

Σε δεύτερο επίπεδο, ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του σε «ατομικές συμπεριφορές» όσων συμμετείχαν στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων εκλογέων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πάντως, να υπογραμμίζει ότι «εμείς δεν είπαμε ότι υποκαθιστά η δική μας έρευνα για την αναζήτηση της αλήθειας, την έρευνα της Δικαιοσύνης. […] Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς υποδεικνύουμε στη Δικαιοσύνη τι αποφάσεις θα βγάλει και ποια είναι η δουλειά που πρέπει να κάνει». Μια δουλειά που φαίνεται ότι γίνεται διαρκώς μεγαλύτερη καθώς αυξάνονται και πληθύνονται οι αγωγές για την υπόθεση αυτή, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν και προσφυγές στις αρχές προστασίας δεδομένων των χωρών όπου κατοικούν οι πολίτες που έλαβαν το επίμαχο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Συμμόρφωση με τις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων – Χωρίς Μητσοτάκη η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής

ΠΑΣΟΚ για προσωπικά δεδομένα αποδήμων: Σαθρές οι σημερινές διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η ΝΔ δεν έχει πρόσβαση

Τέμπη: Πιέζουν Καρυστιανού-Ασλανίδης – Zητούν από τον Τασούλα άρση ασυλίας για Καραμανλή και Σπίρτζη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:06