search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 06:32
MENU CLOSE

Άγρια κόντρα για Τέμπη, «πολιτικές βδέλλες» και την επιστολή Σπίρτζη – Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση

21.03.2024 16:22
onomata-12-tempi

Άγρια στριμωγμένη φέρεται η κυβέρνηση στο ζήτημα της διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών, μετά και την απουσία του πρωθυπουργού από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, επί των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία. Μάλιστα, ΣΥΡΙΖΑ και Παύλος Μαρινάκης εκτόξευσαν βολές εκατέρωθεν, τόσο για την απουσία του πρωθυπουργού, όσο και για τη φράση πολιτικές βδέλλες που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και τον Χρήστο Σπίρτζη, που με αίτημά του ζήτησε την σύσταση ειδικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν εμπλοκή του στην τραγωδία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σφοδρές ανακοινώσεις κατά του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επέμεινε στις αθλιότητες περί «πολιτικών βδελλών», ενώ παράλληλα προσπάθησε να υποτιμήσει την κίνηση του Χρήστου Σπίρτζη που ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής ότι παραιτείται από την ασυλία προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως στην τραγωδία, πετώντας, παράλληλα, το γάντι στον Κώστα Καραμανλή.

Μαρινάκης: Ο Μητσοτάκης δεν πήγε στη Βουλή, λόγω… πολιτικοποίησης της διαδικασίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να δικαιολογήσει την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητήθηκε το μείζον ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών χρησιμοποιώντας τη φράση «ο πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε, ούτε κρύβεται ποτέ και σε κάθε ευκαιρία απαντά».

Ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι και σε προηγούμενες συζητήσεις πορισμάτων προκαταρκτικών επιτροπών (για Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Νίκο Παππά) ο πρωθυπουργός δεν ήταν παρών στη Βουλή, εξηγώντας ότι «ως εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας δεν θεωρεί πρέπον να παραβρίσκεται σε μια διαδικασία της Βουλής που αφορά στις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες του κοινοβουλίου» , αλλά και επαναλαμβάνοντας φράση του Κ. Μητσοτάκη από τη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ότι η διαδικασία στη Βουλή«είναι λογικό να πολιτικοποιηθεί» και ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στη διαδικασία της Εξεταστικής «είδαμε και κόμματα που, αντί να καταθέτουν ένα πόρισμα συγκεκριμένο που να καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και να διατυπώνει συγκεκριμένες κατηγορίες, να κατηγορούν γενικόλογα, να μην υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο οποίο να μπορούμε να απαντήσουμε και μετά να χτίζουν αφήγημα περί δήθεν συγκάλυψης» προσθέτοντας ότι κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τη διαδικασία, «μια διαδικασία που δεν τιμά καθόλου τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν, δεν δίνει καμία δύναμη στην έρευνα, είναι μια διαδικασία γεμάτη τοξικότητα, ύβρεις και συκοφαντίες, χωρίς στοιχεία και επιχειρηματολογία».

«Αυτή η στείρα αντιπαράθεση που είδαμε, δικαιώνει, νομίζω, και το ότι δεν παρευρέθη ο πρωθυπουργός, ο οποίος, το ξαναλέω, δεν κρύφτηκε», προσέθεσε ο Π. Μαρινάκης, ο οποίος και επέμεινε στον χαρακτηρισμό «πολιτικές βδέλλες» που χρησιμοποίησε για την αντιπολίτευση, καθώς, όπως είπε, «διαχώρισα τους συγγενείς των θυμάτων, είναι πολύ τιμητικό να παλεύει κανείς για το δίκιο του. Αλλά είναι πολύ ντροπιαστικό – και θεωρώ ότι η έκφραση που χρησιμοποίησα είναι και επιεικής – για κάποιον να εργαλειοποιεί τον πόνο αυτών των ανθρώπων και στις πλάτες τους να προσπαθεί να κάνει πολιτικό παιχνίδι. Αυτό ακριβώς κάνει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό, δυστυχώς, είναι συνυφασμένο και με την ιστορία της».

Μάλιστα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «υποκριτές» γιατί, όπως είπε, «κουνάνε το δάχτυλο για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, όταν τον είχαν χρησιμοποιήσει 11 φορές, ενώ η κυβέρνηση άλλαξε την αποσβεστική προθεσμία και κάθε υπουργός θα έχει την ίδια προθεσμία παραγραφής με τους απλούς πολίτες. Και είναι υποκριτές γιατί δεν τους νοιάζει να λάμψει η αλήθεια, γιατί επέλεξαν μια δολοφονία παιδιού για να βγουν στους δρόμους και αγνόησαν δολοφονίες άλλων πολιτών – αναφέρομαι στη Marfin – γιατί επιλέγουν τραγικά γεγονότα για να φωνάξουν στην Ευρώπη για το κράτος που δεν υπάρχει, αλλά δεν το έκαναν για άλλα γεγονότα. Εμείς δεν διαλέγουμε σημαντικά και ασήμαντα γεγονότα, για μας κάθε νεκρός έχει μεγάλη σημασία και κάθε συγγενής μεγάλη αξία να βρει το δίκιο του».

Όσον αφορά, δε, στην απουσία και του Κώστα Αχ. Καραμανλή από τη Βουλή, είπε ότι «είναι μια προσωπική του απόφαση και δεν θα μιλήσω ως εκπρόσωπος κανενός», αν και τόνισε ότι ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε επί μακρόν στην Εξεταστική Επιτροπή, όταν κλήθηκε και ότι «έδωσε τις δικές του απαντήσεις, προσκόμισε τα δικά του στοιχεία, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία. Αυτό το ρόλο είχε ο κ. Καραμανλής στη συγκεκριμένη επιτροπή, αυτή ήταν η υποχρέωσή του και την εκπλήρωσε. Από εκεί και πέρα, ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του και πάμε παρακάτω και, το κυριότερο, στην έρευνα της δικαιοσύνης».

Από την άλλη και με αφορμή το αίτημα του Χρήστου Σπίρτζη για ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, και σε ερώτημα αν θα πράξει το ίδιο και ο Κ. Καραμανλής, ο Π. Μαρινάκης είπε ότι «αυτό δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω και το γνωρίζει και ο κ. Σπίρτζης είναι ότι, λόγω του ότι για εκείνον ισχύει η αποσβεστική προθεσμία, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες, άρα το κάνει εκ του ασφαλούς».

ΣΥΡΙΖΑ: «Πολιτικές βδέλλες» είναι όσοι προσπαθούν να καλύψουν τους εμπλεκόμενους πολιτικούς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης συνέχισε και σήμερα τα ολισθήματα, εξαπολύοντας για μία ακόμη φορά ύβρεις που προσβάλλουν όχι την αντιπολίτευση, όπως ίσως νομίζει, αλλά τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών και τους συγγενείς τους», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Επέμεινε στον άθλιο χαρακτηρισμό «πολιτικές βδέλλες» προσπαθώντας να μειώσει την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι για την τραγωδία που οδήγησε στον θάνατο 57 νέων ανθρώπων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ του επιστρέφει τον χαρακτηρισμό. Τον ενημερώνουμε πως «πολιτικές βδέλλες» είναι εκείνοι που συνεχίζουν να ασελγούν στη μνήμη των αδικοχαμένων ανθρώπων.

«Πολιτικές βδέλλες» είναι όσοι προσπαθούν να καλύψουν πολιτικά πρόσωπα εκμεταλλευόμενοι την θέση τους, θεωρώντας πως δεν χρειάζεται να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό.

«Πολιτικές βδέλλες» είναι όσοι προσπαθούν να καλύψουν τους εμπλεκόμενους πολιτικούς.

«Πολιτικές βδέλλες» είναι εκείνοι που κρύφτηκαν χθες αφήνοντας άδεια τα κυβερνητικά έδρανα, ενώ την ίδια στιγμή παρακολουθούσαν με αγωνία από τα θεωρεία οι συγγενείς των θυμάτων.

Ο χαρακτηρισμός αυτός ανήκει σε όσους συνεχίζουν να δείχνουν ασέβεια στο αίμα και τον κόπο των Ελλήνων πολιτών. Που δεν ενδιαφέρονται για το γεγονός πως η μεγάλη πλειοψηφία υποφέρει από την ακρίβειά και την υπερφορολόγηση, ενώ παράλληλα διακατέχεται από αίσθημα ανασφάλειας που αφορά ακόμη και τις καθημερινές του μεταφορές.

Ο κύριος Μαρινάκης θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη αλλά και του κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή που χθες απουσίαζαν από τη Βουλή, παρά να κουνάει το δάχτυλο σε όσους αγωνίζονται για να βγει η αλήθεια στο φως.

Όσο συνεχίζουν να ασελγούν στη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών και να αγνοούν τον πόνο των συγγενών, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω. Θα στέκεται δίπλα τους, μέχρι τη δικαίωση τους».​

Κυβερνητικές πηγές σε ΣΥΡΙΖΑ: «Να διαβάζετε καλύτερα τις απαντήσεις του κ.Μαρινάκη στις ενημερώσεις»

«Να διαβάζει καλύτερα τις απαντήσεις του κ.Μαρινάκη» συνιστούν στον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικές πηγές, με αφορμή την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την στάση του κ.Σπίρτζη στο ενδεχόμενο προανακριτικής.

«Συνιστούμε στον ΣΥΡΙΖΑ να μάθει να διαβάζει καλύτερα τις απαντήσεις στις ενημερώσεις πολιτικών συντακτών. Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο κ. Σπίρτζης κάνει μια κίνηση εκ του ασφαλούς, αφού γνωρίζει ότι δεν θα έχει ποινικές συνέπειες. Και αυτό λόγω του ότι η αλλαγή της επίμαχης διάταξης έγινε μετά το 2019 επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές και καταλήγουν:

«Εξάλλου και οι “άτυπες πηγές” του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι το Σύνταγμα προβλέπει και “την συγκρότητηση επιτροπής παρά την παραγραφή”. Κοινώς, η λέξη “κλειδί” είναι παραγραφή στην προκειμένη περίπτωση».

Τέμπη: Απαντήσεις για τη μεταφορά υλικού από τον χώρο της τραγωδίας ζητά η αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα , απαντήσεις για το αν δόθηκε εντολή να μεταφερθούν 300 κυβικά υλικό από τον χώρο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών σε ιδιωτικό χώρο, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Παππά να χαρακτηρίζει συγκλονιστικές τις καταγγελίες που θέτουν γιγαντιαία ερωτήματα για την κυβέρνηση.

Με αφορμή όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη μεταφορά χώματος που προερχόταν από το σημείο της τραγωδίας και χαρακτηρίστηκε «άχρηστο», σε ιδιωτικό οικόπεδο και όχι στο Κουλούρι μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν ο κ. Παπαγεωργίου, που φέρεται να είναι συνεργάτης του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, έδινε εντολές σε συγκεκριμένο εργολάβο και αν έχουν αλλοιωθεί στοιχεία και πειστήρια σε τέτοια έκταση και όγκο λίγα εικοσιτετράωρα μετά το δυστύχημα. «Αυτήν τη στιγμή, επανατοποθετείται η συμπεριφορά της κυβέρνησης συνολικά. Αν δεν το διαψεύσετε μιλάμε για άλλου μεγέθους πρόβλημα», είπε.

Παράλληλα, ο Νίκος Παππάς επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την απουσία του από τη χθεσινή συζήτηση για τα Τέμπη στην Ολομέλεια της Βουλής, χαρακτηρίζοντάς τη «εκκωφαντική, προσβλητική και υβριστική» και κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή να ακολουθήσει το παράδειγμα του Χρήστου Σπίρτζη που ζητά να ανοίξει ο δρόμος διερεύνησης τυχόν ευθυνών του στην τραγωδία των Τεμπών. «Αν στοιχειωδώς θέλετε να λάμψει η αλήθεια, πείτε στον κ. Καραμανλή να πράξει το ίδιο αν έχει τα κότσια. Αλλά δεν τα έχει. Ούτε στη Βουλή εμφανίστηκε εχθές, ούτε στα ΜΜΕ όταν ήταν φλέγον το θέμα», τόνισε.

Στην έρευνα της Δικαιοσύνης παρέπεμψε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Ζωή Ράπτη και το αν θα ακολουθήσει ο Κώστας Καραμανλής το δρόμο Σπίρτζη, «Η υπόθεση έχει ανατεθεί στη Δικαιοσύνη, η οποία διενεργεί ταχύτατα την έρευνα. Ήδη έχουμε προφυλακισμένους, ήδη έχουμε πάνω από 30 κατηγορούμενους, ενώ έχει οριστεί και 2ος πραγματογνώμονας», είπε και σχολιάζοντας την καταγγελία για τη μεταφορά υλικού ανέφερε πως «και όσα κατατίθενται στη Βουλή, θα συνεκτιμηθούν από τον αρμόδιο ειδικό εφέτη ανακριτή, ο οποίος θα καταγράψει στο πόρισμά του ποιος είναι ποινικά υπεύθυνος». 

Στο θέμα της μεταφοράς υλικού από τον χώρο της τραγωδίας αναφέρθηκε νωρίτερα και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει εάν είναι αλήθεια ότι ιδιωτικά φορτηγά της εταιρείας«Αμμορυχεία Πανδρεμένος » μετέφεραν 300 τόνους χώμα από το σημείο του δυστυχήματος σε ιδιωτικό χώρο της εταιρείας που μισθώνει εκσκαφείς. «Το καταγγέλλουν οι συγγενείς των θυμάτων. Μην γελάτε στη ΝΔ. Θα έπρεπε να κλαίτε… Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την θέση Κουλούρι, υπάρχει και δεύτερο σημείο που βρίσκεται υλικό, που απέσπασαν από το σημείο μηδέν και το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει εξεταστεί από ειδικούς πραγματογνώμονες και ειδικά σκυλιά! Ένας κ. Παπαγεωργίου έδινε οδηγίες στον κ. Παντρεμένο για το πού θα πάνε τα συντρίμμια ναι ή όχι; Είναι στο γραφείο πολιτικής προστασίας ναι ή όχι; Είναι στο γραφείο του υπουργού Τριαντόπουλου ναι ή όχι;», είπε και στηλίτευσε κι εκείνος την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση για τα Τέμπη στη Βουλή. «Χθες ο πρωθυπουργός δεν ήταν εδώ στην συνεδρίαση, έπινε καφέ στο Κολωνάκι», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικές πηγές σε ΣΥΡΙΖΑ: «Να διαβάζετε καλύτερα τις απαντήσεις του κ.Μαρινάκη στις ενημερώσεις»

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βελγίου και Τουρκίας για ένα… ιφτάρ – Γιατί ενοχλήθηκε ο Ερντογάν

ΠΑΣΟΚ: Ρόζα Βρεττού, Κώστας Χρυσόγονος, Ηλίας Κικίλιας και Παναγιώτης Δημόπουλος στο ευρωψηφοδέλτιο (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04