search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:32
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Η «πολεμική» στροφή της ΕΕ και το ευρωομόλογο άμυνας που την κόβει στα δύο

21.03.2024 16:36
mitsotakis-ee-1221

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα της οποίας κυριαρχούν η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή και η ευρωπαϊκή άμυνα. Στην σκιά της «πολεμικής» στροφής της Ευρώπης, πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων για την αμυντική θωράκιση έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που φαίνεται να συμμερίζεται ο Νότος, αλλά όχι ο «τσιγκούνης» Βορράς, ο οποίος κατά πάγια τακτική του αρνείται την αμοιβαιοποίηση του χρέους στην Ένωση.

Δύο χρόνια μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχει «γονατίσει» της χώρες της ΕΕ, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει κοινές αγορές όπλων και ένα πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIP), ύψους 1,5 δισ. ευρώ ως το 2027 με στόχο την επιτάχυνση της αμυντικής παραγωγής στην Ευρώπη.

Ειδικότερα το σχέδιο της Επιτροπής προβλέπει τα εξής:

• Πρόγραμμα κοινής αγοράς για τουλάχιστον το 40% του αμυντικού εξοπλισμού έως το 2030

• Να διασφαλιστεί ότι, έως το 2030, τουλάχιστον το 35% της αμυντικής παραγωγής θα είναι αντικείμενο εμπορίου εντός της ΕΕ.

• Να διασφαλιστεί ότι μέχρι το 2030, το 50% των αμυντικών προμηθειών των κρατών-μελών να είναι ευρωπαϊκής προέλευσης και αυτό να αυξηθεί στο 60% ως το 2035.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στείλουν περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη χώρα του και να αξιοποιήσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Στο μήνυμα του, που μεταδόθηκε μέσω βιντεοκλήσης, προς τη διήμερη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τους συμμάχους του να παράσχουν περισσότερα βλήματα πυροβολικού για τα στρατεύματα του.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκίνησε με γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας και για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «ζούμε σε έναν χαοτικό κόσμο» και είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τις αρχές: τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα των χωρών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ειρήνη για την Ουκρανία, αλλά πλήρως εναρμονισμένη με τις αρχές», ανέφερε και πρόσθεσε ακόμη ότι: «Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.»

Καθώς καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου μια παραβίαση του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου από τη Χαμάς, καταδικάζουμε επίσης ότι γινόμαστε μάρτυρες ενός αριθμού απωλειών αμάχων στη Γάζα που δεν έχει προηγούμενο, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ευρωομόλογα για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης ζητεί ο Μητσοτάκης

Την έκδοση ευρωομολόγων που θα διατεθούν για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ αναμένεται να ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διήμερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι Ελλάδα ξεπερνά ήδη εδώ και χρόνια το 2% επί του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες (όπως προβλέπεται από το ΝΑΤΟ), ωστόσο τόνισε ότι η ΕΕ αν θέλει να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών, όπως να εκδώσει ευρωομόλογα αποκλειστικά για την αμυντική της θωράκιση, λέγοντας μάλιστα ότι ήλθε η ώρα να ανοίξει η συγκεκριμένη συζήτηση.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο αυτό, δηλαδή, της έκδοσης ευρωομολόγων, έχει προς το παρόν αποκλειστεί από τους «βόρειους» της ΕΕ, δηλαδή τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Αυστρία, οι οποίοι κατά πάγια τακτική τους αρνούνται την αμοιβαιοποίηση του χρέους στην Ένωση. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την ιδέα αυτή υποστηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, αφού επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία για να αμυνθεί ενάντια στην απροκάλυπτη ρωσική επίθεση, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζητά επίμονα μια κατάπαυση του πυρός που προφανώς θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, ενώ τόνισε ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα που θα αποθαρρύνουν το Ισραήλ από το να επιτεθεί στη Ράφα, κάτι που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση.

Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα είναι σταθερά ταγμένη στην επίλυση του Παλαιστινιακού μέσω της λύσης των δύο κρατών.

«Συνομίλησα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν όψει των σημερινών συζητήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία. Η πρόσφατη επίσκεψη μου στην Ουκρανία υπογράμμισε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη της αναβάθμισης της βοήθειας μας. Χαίρομαι, επίσης, γιατί διαπιστώνω ότι η Ουκρανία κάνει σταθερή πρόοδο σχετικά με την υποψηφιότητα της ως κράτος-μέλος της Ένωσης» ανέφερε σε ανάρτηση του στο «Χ» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Yπέρ των ευρωομολόγων η Εσθονία, κατά η Ολλανδία

Yπέρ των ευρωομολόγων για την χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας τάχτηκε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Εάν δεν προχωράει αυτή η πρόταση όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο «που θα λύσει το πρόβλημα» της χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας. «Τη χρειαζόμαστε τώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε» υπογράμμισε η Κάγια Κάλλας.

Σε σχέση με την Μέση Ανατολή, η Εσθονή πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχουν συμπεράσματα καθώς και να στηρίξουν όλοι «την εκεχειρία».

Η Ολλανδία δε συμφωνεί με την έκδοση ευρωομολόγων για την άμυνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, που χρειάζεται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, εξετάζονται διάφορες «καινοτόμες ιδέες», όπως για παράδειγμα η δυνατότητα των ευρωομολόγων για άμυνα – μία συζήτηση που ξεκινά σήμερα (21/3) στη Σύνοδο Κορυφής και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την ιδέα αυτή υποστηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου, αλλά δεν στηρίζουν οι λεγόμενες «τσιγκούνες» χώρες του Βορρά, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία. Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρήσης των υπερκερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με σκοπό να ενισχυθεί το οπλοστάσιο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας τάχθηκε υπέρ, λέγοντας ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «πολλά υποσχόμενη». Σημείωσε ότι η Επιτροπή βρήκε μια «ισχυρή νομική οδό» και θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα. Ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι δεν είναι βέβαιος αν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία επ’αυτού, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει σύντομα.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ολλανδός πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη παύσης των εχθροπραξιών, ούτως ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να ανοίξουν όλοι οι δυνατοί διάδρομοι για την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τόνισε ότι οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση της μαζικής εισροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και στην αποθάρρυνση του Ισραήλ να κάνει χερσαία επίθεση στη Ράφα, κάτι το οποίο θα ήταν «ανθρωπιστικός όλεθρος».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ σε Μαρινάκη: «Πολιτικές βδέλλες» είναι όσοι προσπαθούν να καλύψουν τους εμπλεκόμενους πολιτικούς

Κώστας Αρβανίτης: Νέο ράπισμα κατά της κυβέρνησης από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για τα Εξάρχεια

Τζάκρη: «Ο κ. Γεωργιάδης που λέει μέσα σε 30’’ τόσα απροκάλυπτα ψέματα, παραμένει ακόμη Υπουργός;» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:22