search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:20
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Ζητά ευρωομόλογα για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης

21.03.2024 14:44
mitsotakis-new-

Την έκδοση ευρωομολόγων που θα διατεθούν για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ αναμένεται να ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διήμερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα της οποίας κυριαρχούν η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή και η ευρωπαϊκή άμυνα.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι Ελλάδα ξεπερνά ήδη εδώ και χρόνια το 2% επί του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες (όπως προβλέπεται από το ΝΑΤΟ), ωστόσο τόνισε ότι η ΕΕ αν θέλει να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών, όπως να εκδώσει ευρωομόλογα αποκλειστικά για την αμυντική της θωράκιση, λέγοντας μάλιστα ότι ήλθε η ώρα να ανοίξει η συγκεκριμένη συζήτηση.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο αυτό, δηλαδή, της έκδοσης ευρωομολόγων, έχει προς το παρόν αποκλειστεί από τους «βόρειους» της ΕΕ, οι οποίοι κατά πάγια τακτική τους αρνούνται την αμοιβαιοποίηση του χρέους στην Ένωση.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, αφού επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία για να αμυνθεί ενάντια στην απροκάλυπτη ρωσική επίθεση, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζητά επίμονα μια κατάπαυση του πυρός που προφανώς θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, ενώ τόνισε ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα που θα αποθαρρύνουν το Ισραήλ από το να επιτεθεί στη Ράφα, κάτι που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση.

Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα είναι σταθερά ταγμένη στην επίλυση του Παλαιστινιακού μέσω της λύσης των δύο κρατών.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ σε Μαρινάκη: «Πολιτικές βδέλλες» είναι όσοι προσπαθούν να καλύψουν τους εμπλεκόμενους πολιτικούς

Κώστας Αρβανίτης: Νέο ράπισμα κατά της κυβέρνησης από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για τα Εξάρχεια

Τζάκρη: «Ο κ. Γεωργιάδης που λέει μέσα σε 30’’ τόσα απροκάλυπτα ψέματα, παραμένει ακόμη Υπουργός;» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:15