search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 17:35
MENU CLOSE

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τριντό: Στο επίκεντρο Canadair και επενδύσεις στην Ελλάδα

24.03.2024 19:32
trinto mitsotakis

Με την υπογραφή της συμφωνίας απόκτησης επτά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών, τύπου DHC-515 συνοδεύτηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Καναδό ομόλογό του στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται για τον εορτασμό της επετείου 25ης Μαρτίου.

Κατά τις κοινές δηλώσεις τους, ο Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε ότι «η φιλία μεταξύ Καναδά και Ελλάδας είναι πολύ βαθιά. Μία από τις πλέον υπερήφανες και επιτυχημένες κοινότητες της ελληνικής διασποράς είναι εδώ, στον Καναδά. Έχουμε βαθείς και αναπτυσσόμενους δεσμούς. Οι προκλήσεις στον κόσμο απαιτούν φίλους με κοινές αρχές και προοπτικές που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα συνεργαστούν, είτε πρόκειται για τη Μέση Ανατολή είτε πρόκειται για μία από τις πραγματικές προκλήσεις στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ουκρανία και αλλού, είτε πρόκειται για το πώς θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις επενδύσεις, ακόμη και μέχρι τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δασικές πυρκαγιές με καλή συνεργασία».

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα και ο Καναδάς στέκονται δίπλα-δίπλα, υπερασπιζόμενοι τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», ενώ προσέθεσε ότι η συνάντηση «θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε και για τους οικονομικούς μας δεσμούς. Είναι μια ευκαιρία για εμένα να επισημάνω στην καναδική επιχειρηματική κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει και ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης», καθώς και «να υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες που θα εδραιώσουν τη συνεργασία μας όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα προμηθευτεί τα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, και θα είμαστε σε θέση να επικυρώσουμε και να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία σε λίγο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μάλιστα, αποκάλυψε στον Καναδό ομόλογό του ότι επί τη ευκαιρία της επίσκεψής του στον Καναδά «βρήκα μια φωτογραφία σας το 1983, με τον πατέρα σας, όταν επισκεφτήκατε την Ακρόπολη. Ήσασταν πολύ νέος τότε, αλλά 41 χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Χαίρομαι που μπορώ να περάσω αυτή τη σημαντική ημέρα εδώ μαζί σας και με την ελληνική κοινότητα».

Σε δήλωση που συνομολόγησαν Μητσοτάκης και Τριντό, οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρουν ότι «ο Καναδάς και η Ελλάδα έχουν μια πλούσια ιστορία που έχει τις ρίζες της στις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Πιστεύουμε στη συνεργασία για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων του κόσμου. Μαζί, στεκόμαστε δίπλα-δίπλα για να προωθήσουμε τη διεθνή ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Καναδάς χαιρετίζει την πρόσφατη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου από την Ελλάδα».

«Ο Καναδάς και η Ελλάδα επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στο εσωτερικό της χώρας και σε όλο τον κόσμο. Δεσμευόμαστε επίσης να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στις πρωτοβουλίες για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια», προσθέτουν και υπογραμμίζουν ότι «ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και διατλαντικοί εταίροι, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για συλλογική ασφάλεια και την άμυνα, και είμαστε ενωμένοι στην υπόσχεσή μας να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δυναμική της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο και θα συνεργαστούμε ως εταίροι για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεις μέσω του Κέντρου Αριστείας του ΝΑΤΟ για την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια στο Μόντρεαλ του Καναδά».

Διαβάστε επίσης:

Παύλος Μαρινάκης για Κασσελάκη: «Πέρασε σε άλλη “πίστα και έγινε συνειδητός υπονομευτής του Πολιτεύματος»

Θετικά βλέπει την πρόταση δυσπιστίας ο Νίκος Παπανδρέου – «Οι εκλογές δεν παραγράφουν πολιτικές ευθύνες»

Νίκος Παππάς: «Μία εβδομάδα μετά τα Τέμπη, καταγγέλλαμε τον κίνδυνο αλλοίωσης στοιχείων»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 17:33