search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:09
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Το κοινό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ και οι «παρενέργειες»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2327
28/03/2024
28.03.2024 06:04
syriza new

Μετά την ικανοποίηση που εξέπεμπε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δημοσκοπήσεις, ήρθε ο αιφνιδιασμός Ανδρουλάκη και το κλίμα συγκρατημένης ευφορίας που επικρατούσε στην Κουμουνδούρου διαδέχτηκε ο εκνευρισμός.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγήθηκε σε μια διπλή τακτική διαφοροποίησης από το ΠΑΣΟΚ με το αίτημα Κασσελάκη για εκλογές άμεσα, και μάλιστα υπό την επίβλεψη διεθνών παρατηρητών, αλλά και (αναγκαστικής) σύμπλευσης με τη Χαριλάου Τρικούπη, στηρίζοντας και συνυπογράφοντας την πρόταση μομφής. Δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, καθώς η κυβέρνηση, ήδη πιεσμένη από το κοινωνικό κλίμα για τα Τέμπη, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο μετά το δημοσίευμα του «Βήματος», πολλώ δε μάλλον που η στήριξη της μομφής από τη Νέα Αριστερά και το ΚΚΕ (με αστερίσκους) ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωσή της από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Ταμείο» όλης της εβδομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μετά και το αποψινό κλείσιμο της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπου τα βλέμματα πέφτουν στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη (κι ενώ χθες είχε προηγηθεί η ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, αφότου είχε κλείσει το έντυπο «Π»). Ο πρωθυπουργός με την πρόταση δυσπιστίας υποχρεώνεται να εμφανιστεί και να τοποθετηθεί, κάτι που δεν έπραξε στη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής την περασμένη εβδομάδα, προξενώντας τις αντιδράσεις των κομμάτων.

Μέχρι αύριο το βράδυ, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει στα κρίσιμα ερωτήματα για τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την παραποίηση του ηχητικού της συνομιλίας σταθμάρχη και μηχανοδηγού, μερικές ώρες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η κοινοβουλευτική μάχη

Τα έξι «αμείλικτα» ερωτήματα συνόψισε με ανακοίνωσή της χθες η Κουμουνδούρου ως εξής:

  • Ποιοι είχαν πρόσβαση στα ηχητικά;
  • Ποιοι παρέλαβαν το στικάκι με τις συνομιλίες και ποιοι έκαναν αντίγραφά του;
  • Ποιοι συμμετείχαν στο μοντάζ των ηχητικών;
  • Ποιοι αποφάσισαν να σταλούν τα ηχητικά στις ανακριτικές αρχές με καθυστέρηση δύο ημερών;
  • Ποιοι τα προώθησαν σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μονταρισμένα;
  • Ποιος έδωσε στο «Πρώτο Θέμα», λίγες ώρες μετά την τραγωδία, το μονταρισμένο υλικό των συνομιλιών;

Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα ερωτήματα για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας, αλλά και οι χειρισμοί της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής με κομβικό ζήτημα τη μη κλήση σημαντικών μαρτύρων. Όπως επίσης και το ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας του τέως υπουργού Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά του έχει ζητήσει τη διερεύνηση ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, καθώς και την παραπομπή του στην Τακτική Δικαιοσύνη.

Στη μεγάλη εικόνα, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι το ζήτημα των Τεμπών, μετά την Εξεταστική και τις ενέργειες του Συλλόγου των Συγγενών των θυμάτων με πρόεδρο τη Μαρία Καρυστιανού, τα 1,3 εκατ. υπογραφές στο ψήφισμα της τελευταίας, αλλά και τις νέες αποκαλύψεις, έχει αποκτήσει νέα δυναμική έναν χρόνο μετά και έχει καταφέρει το πρώτο σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση την τελευταία πενταετία. Ενδεχομένως δε να λειτουργεί αποκαλυπτικά για όλα τα ζητήματα κράτους δικαίου που έχουν προηγηθεί, όπως οι υποκλοπές, και συμπυκνώνει και τη δυσαρέσκεια για όλα τα άλλα ζητήματα, από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια, την κυβερνητική αλαζονεία και το επιχείρημα περί του 41% έως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.λπ. Άλλωστε η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως έχει συμβάλει και στην τάση δημοσκοπικής ανόδου το τελευταίο διάστημα.

Με αυτό το πνεύμα, λοιπόν, κινείται και στη Βουλή, επιχειρώντας να αναδείξει και τις επιμέρους πτυχές της υπόθεσης των Τεμπών και τη γενική εικόνα περί μιας κυβέρνησης που λειτουργεί με όρους παντοδυναμίας, χωρίς λογοδοσία, αλλά με εξακολουθητικές τακτικές συγκάλυψης, πλήττοντας σε αλλεπάλληλες περιπτώσεις το κράτος δικαίου, κάτι για το οποίο πλέον εγείρουν ζήτημα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

«Ταμείο» προσεχώς

Το αν θα καταφέρει να ισοφαρίσει τις εντυπώσεις με το ΠΑΣΟΚ, που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων έπειτα από μια παρατεταμένη «άνευρη» περίοδο που το έστειλε πίσω στην τρίτη δημοσκοπική θέση, θα φανεί – και από τις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Πάντως δεν βοήθησε η παρέμβαση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος με το άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ουσιαστικά κατέστησε το κόμμα του ανοιχτό σε επιθέσεις την ώρα που χρειαζόταν να είναι «ετοιμοπόλεμο» και «συμπαγές», που είναι και δική του επιθυμία και «προσταγή». Στο άρθρο του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στις εκλογές με διεθνείς παρατηρητές για τις οποίες είχε μιλήσει την Κυριακή, έδειξε δε να κινείται σε άλλο μήκος κύματος από αυτό που είχε χαραχτεί κεντρικά. Δηλαδή, της στήριξης της πρότασης δυσπιστίας λόγω και έργω.

Ειδικά, ως προς το δεύτερο, ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε να… «ασφυκτιά» εντός του κοινού κοινοβουλευτικού μετώπου με το ΠΑΣΟΚ, απαξιώνοντας την πρόταση δυσπιστίας και ως πρωτοβουλία του Ανδρουλάκη και ως θεσμική διαδικασία («σόου και κοκορομαχία, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα»). Εμφανίστηκε να στηρίζει απρόθυμα και με βαριά καρδιά το κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο, «από θέση αρχής», όπως είπε, δηλαδή μόνο και μόνο για να μην φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται εμπόδιο στη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, που κατά τα λοιπά απέρριπταν την πρόταση συνεργασίας στις προηγούμενες εκλογές.

Δύο γραμμές

Την ίδια ώρα κεντρικά πρόσωπα του κόμματος (Κεχαγιά, Νίκος Παππάς κ.ά.) χαρακτήριζαν την πρόταση δυσπιστίας κοινοβουλευτικό «εργαλείο» ή και σωστή πολιτική κίνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ φάνηκε να είναι διάχυτη η αντίληψη των στελεχών πως είναι κρίσιμο το γεγονός ότι η πρόταση δυσπιστίας φέρνει στη Βουλή σε θέση απολογούμενου τον τέως υπουργό Κώστα Καραμανλή και βέβαια τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Κοινώς, κυριάρχησε η εντύπωση ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν δύο ταχύτητες ή δύο γραμμές απέναντι στην πρόταση δυσπιστίας και πως δεν ήταν τυχαίο ότι στην ανάρτησή του την Κυριακή ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε μόνο στο αίτημά του για εκλογές και όχι στην πρόταση δυσπιστίας, με αποτέλεσμα να δοθούν διευκρινίσεις στη συνέχεια με ανάρτηση της εκπροσώπου Τύπου, πως ο ΣΥΡΙΖΑ «αυτονόητα» στηρίζει την πρόταση δυσπιστίας.

Επιπλέον, στο άρθρο του ο Στέφανος Κασσελάκης πρόβαλε ως «μόνη λύση» την πρόταση του ίδιου για παραίτηση Μητσοτάκη άμεσα και εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, διότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να διενεργήσει «αδιάβλητες εκλογές πέραν πάσης αμφιβολίας». Επέμεινε με αλλά λόγια και παρά τις επικρίσεις που είχαν ήδη προηγηθεί και από τα κόμματα και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, αναφέρεται στο άρθρο του σε «μοντάρισμα» των εκλογικών αποτελεσμάτων, παραπέμποντας ουσιαστικά σε «νοθεία». Ακολούθησαν αμήχανες προσπάθειες από κεντρικά στελέχη να δικαιολογήσουν αυτή την τοποθέτηση, με επιχειρήματα που ισορροπούσαν μεταξύ του ότι στις χώρες του ΟΑΣΕ οι παρατηρητές είναι κάτι που συνηθίζεται και άλλα που έδειχναν να δικαιολογούν το πνεύμα της τοποθέτησης στη λογική ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις, γιατί η κυβέρνηση ευθύνεται από βαριά ατοπήματα ως προς το κράτος δικαίου.

Μπούμερανγκ

Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξει μια συζήτηση – την ώρα που η κυβέρνηση ήταν εξαιρετικά πιεσμένη λόγω της μομφής – για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί ότι γίνονται δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές στη χώρα. Προκλήθηκε δε μια γενική κατακραυγή από κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, αμέσως, στο άνοιγμα της συζήτησης το απόγευμα της Τρίτης έθεσε δύο ζητήματα, σχολιάζοντας βέβαια και την επιλογή να τεθεί εισηγητής του κόμματος ο Νίκος Παππάς, υπενθυμίζοντας την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο. Τα ζητήματα που έθεσε:

– Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί ότι η χώρα διενεργεί δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές.

– Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί εκ των προτέρων το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί φοβάται ότι θα έχει αρνητική εκλογική επίδοση.

Όμως και η αντιπολίτευση επιτέθηκε στον Κασσελάκη για τους «διεθνείς παρατηρητές».

«Πασαδόρος»

Από το βήμα της Βουλής ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που δεν έμεινε απλώς απροστάτευτος από τους δικούς του ανθρώπους, τότε έκανε «πάσα» και «ηθελημένο δώρο» στην κυβέρνηση «με τη μνημειώδη πρόταση για διεθνείς παρατηρητές στις επόμενες εκλογές που θα μας σώσουν από τη νοθεία».

Η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά στην ομιλία της έκανε λόγο για «παντελώς ασόβαρη στάση», που «δίνει πατήματα στην κυβέρνηση για αντιπερισπασμό, για να πετάει την μπάλα στην εξέδρα». Περαιτέρω αναφέρθηκε σε «φαιδρές δηλώσεις» Κασσελάκη για τις εκλογές, με τις οποίες «δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να μην απαντάει σ’ αυτό που είναι το μείζον», διευκολύνοντας την κυβέρνηση στο να λέει ότι «αυτό που κάνουμε είναι “σόου και κοκορομαχία” αντί να πιέζεται να λογοδοτήσει». Κλείνοντας υπογράμμισε πως «η Ν.Δ. δεν θα έχει για πάντα μια αξιωματική αντιπολίτευση “πασαδόρο”, που με τις επιλογές της την αφήνει να βγαίνει από πάνω».

Από το ΠΑΣΟΚ, οι τόνοι μπορεί να ήταν συγκρατημένοι εντός Βουλής απέναντι στον Κασσελάκη με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε την πρόταση, ωστόσο σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ, πυρά έριξαν οι Μάντζος, Κατρίνης και Σπυρόπουλος. Ο πρώτος έκανε λόγο για «ακατάληπτες και ανεφάρμοστες» προτάσεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κάνει αντιπερισπασμό, ο δεύτερος μίλησε για λεκτικές υπερβολές που δεν υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Κασσελάκη «ναυαγοσώστη» του Μητσοτάκη, που όταν βρίσκεται στα δύσκολα του πετάει «σωσίβιο».

«Πολύ θετική» η σύμπλευση

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να μην είδε με καλό μάτι το μέτωπο με ΠΑΣΟΚ, ειδικά με δεδομένο ότι η σύμπλευση προέκυψε αναγκαστικά έπειτα από απώλεια της πρωτοβουλίας κινήσεων, άλλοι πάντως εκφράστηκαν με θετικό τρόπο. Όπως ο Νίκος Παππάς, ο οποίος μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή της Νατάσας Γιάμαλη στο Kontra Channel, ερωτηθείς αν πρόκειται για μια «πρόβα τζενεράλε» για την συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, σχολίασε πως πρόκειται για «μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη». Υπάρχει πλέον, είπε, «μια νέα πολιτική συνθήκη, δεν είμαστε εκεί που ήμασταν», όπου η πολιτική ηγεμονία της Ν.Δ. έφερε κατακερματισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επισήμανε ότι μπορεί εντός της προεκλογικής περιόδου να υπάρξουν «πολιτικές αγκωνιές» μεταξύ των δύο κομμάτων, καθώς εκ των πραγμάτων η προεκλογική περίοδος είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία, ωστόσο επισήμανε πως υπήρξε ένας κοινός τόπος με πολιτικό περιεχόμενο, που έδειξε πως έχει γίνει «ένα βήμα πολύ σοβαρής ωριμότητας, το οποίο εγγράφεται στα θετικά». Δεν απέκλεισε δε να υπάρξουν και άλλες κοινές πρωτοβουλίες.

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση δυσπιστίας: LIVE η ομιλία Καραμανλή εν μέσω σφυροκοπήματος

Πρόταση δυσπιστίας: «Κόλαση» στη Βουλή εν αναμονή της ομιλίας Καραμανλή – live

ΝΔ για Φαραντούρη: Τι άλλο περιμένει ο κ. Κασσελάκης για να τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:06