search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:18
MENU CLOSE

Μακελειό στη Μόσχα: Οι τρομοκράτες «κατευθύνονταν στο Κίεβο για την αμοιβή», ενώ επιμένει να διεκδικεί την ευθύνη το ISIS – Αναπάντητα ερωτήματα

29.03.2024 17:50
russia-121

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος υποστήριξε σήμερα ότι οι τέσσερις δράστες της φονικής επίθεσης σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα που συνελήφθησαν είναι μέλη του, την επομένη νέων κατηγοριών των ρωσικών αρχών που κατήγγειλαν σχέσεις με τους Ουκρανούς εθνικιστές, με τη ρωσική ανακριτική επιτροπή να ανακοινώνει πως οι δράστες είπαν κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ότι κατευθύνονταν στο Κίεβο για την αμοιβή.

Χθες, Πέμπτη, η ρωσική ανακριτική επιτροπή, το όργανο που αναλαμβάνει τις κυριότερες ποινικές έρευνες, ανακοίνωσε πως οι δράστες της επίθεσης είχαν σχέσεις με τους Ουκρανούς εθνικιστές και είχαν λάβει “σημαντικά” χρηματικά ποσά με προέλευση την Ουκρανία. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ο ίδιος πως οι τέσσερις επιτιθέμενοι συνελήφθησαν στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ουκρανία, όπου ένα “παράθυρο” που θα τους επέτρεπε να διασχίσουν τα σύνορα, είχε ετοιμαστεί από την ουκρανική πλευρά. Ο διευθυντής των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, είχε κατηγορήσει από την πλευρά του τις ουκρανικές και τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι “διευκόλυναν” την επίθεση.

Σήμερα, οι κατηγορούμενοι είπαν κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ότι μετά την επίθεση κατευθύνονταν στο Κίεβο για την αμοιβή, ανέφερε η ερευνητική επιτροπή στο κανάλι της στο Telegram, σύμφωνα με το Ria Novosti.

«Με τις οδηγίες του συντονιστή τους, μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, οι τρομοκράτες οδήγησαν με αυτοκίνητο προς τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα για να τα διασχίσουν στη συνέχεια και να φτάσουν στο Κίεβο για να λάβουν την ανταμοιβή που τους είχαν υποσχεθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η δημοσίευση.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ανέφεραν ότι τις ενέργειές τους τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας όσο και μετά την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών συντόνιζε συγκεκριμένο άτομο μέσω φωνητικών μηνυμάτων στο Telegram.

Επιμένει το ISIS

Πάντως, την ευθύνη για την επίθεση της 22ας Μαρτίου, που προκάλεσε 143 θανάτους πριν από μία εβδομάδα στο Crocus City Hall, διεκδικεί το ΙΚ, όμως οι Ρώσοι αξιωματούχοι επιμένουν στο ουκρανικό σενάριο, με το Κίεβο να αρνείται από την πλευρά του κάθε εμπλοκή στο μακελειό.

Στη χθεσινή έκδοσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα την αυγή, η al-Nabaa, η εβδομαδιαία εφημερίδα της τζιχαντικής οργάνωσης, υποστηρίζει πως “τέσσερις μαχητές, που είναι στρατιώτες του χαλιφάτου”, επιτέθηκαν στην αίθουσα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας.

Τρεις από αυτούς χρησιμοποίησαν μυδραλιοβόλα ενώ ο τέταρτος αντιμετωπίζει κατηγορίες για πρόκληση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την al-Nabaa, που δημοσιοποιήθηκε στα κανάλια της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην εφαρμογή Telegram.

Οι επιτιθέμενοι αποτέλεσαν στη συνέχεια στόχο μιας “καταδίωξης” από χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις η οποία τελείωσε με την “περικύκλωσή” τους σε ένα δάσος. “Μακάρι ο Θεός να τους απελευθερώσει από την αιχμαλωσία τους”, ανέφερε η al-Nabaa.

Η επίθεση, η πιο φονική τα τελευταία 20 χρόνια στη Ρωσία, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 143 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 360, μεταξύ των οποίων παιδιά. Οι ρωσικές αρχές είχαν κάνει λόγο προηγουμένως για τη σύλληψη 11 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οι τέσσερις φερόμενοι ως επιτιθέμενοι. Σε βάρος οκτώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκαν.

Παρά τους ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους, παραμένουν αναπάντητα βασικά ερωτήματα για τους στόχους της επίθεσης και κυρίως το πώς συνδέονται οι μαριονέτες, οι έμμισθοι μισθοφόροι με τους μηχανισμούς που συντηρούν τον πόλεμο στο Κίεβο και κυρίως στην Ουάσιγκτον, η οποία έχει επενδύσει στο αφήγημα της συντριβής της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ και τα δυτικά ΜΜΕ από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να δείξουν τον ISIS ως υπεύθυνο καλώντας την Μόσχα να μην κατηγορήσει την Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να απαντά πως «οποιαδήποτε φράση από την Ουάσιγκτον που δικαιολογεί το Κίεβο θα πρέπει να θεωρείται ως αποδεικτικό στοιχείο». Η Ουάσιγκτον εμφανίστηκε ως συνήγορος υπεράσπισης του Κιέβου πριν καν υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Επίσης, η Μόσχα έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι είχαν ενημερώσει την ρωσική κυβέρνηση ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεσηκαθώς όπως λένε, καμία συγκεκριμένη πληροφορία δεν τους διαβιβάστηκε, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ΝΥΤ, την ώρα που στη Δύση εστίαζαν στο γεγονός ότι οι Ρώσοι, παρότι είχαν ειδοποιηθεί, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση, κάνοντας λόγο για ανικανότητα των ρωσικών αρχών και κυρίως του Κρεμλίνου, δηλαδή του Βλαντίμιρ Πούτιν, να διαφυλάξει την ασφάλεια στη χώρα του.

Ουσιαστικά, η Δύση «βρήκε» άλλη μία ευκαιρία να δείξει την εικόνα μιας παραπαίουσας Ρωσίας, να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος Πούτιν, λίγες μέρες μετά την σαρωτική επανεκλογή του, χωρίς να μπορούμε να μάθουμε τι ακριβώς γνώριζαν οι αμερικανικές αρχές και τι μοιράστηκαν με το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τους ευρωατλαντικούς ότι επέλεξαν «τον υβριδικό πόλεμο με τη Ρωσία» και πως «δεν θα αναγκάσουν τη Ρωσία να αλλάξει πορεία και εξωτερική πολιτική».

Διαβάστε επίσης:

Μαδέρα: Δραματική προσγείωση αεροσκάφους με το ρύγχος εν μέσω σφοδρών ανέμων (Video)

Πόσο διαρκούσε η ώρα στην αρχαία Ρώμη;

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Αυτό είναι το ναρκωτικό που πήραν οι τζιχαντιστές – Τι είναι το Captagon (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09