Ζαχάροβα: Το ΝΑΤΟ έχει επιστρέψει σε σκηνικό Ψυχρού Πολέμου - Δεν έχει θέση σε έναν «πολυπολικό κόσμο»
Η Ρωσία δήλωσε σήμερα (3/4/2024) δια στόματος της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών ότι το ΝΑΤΟ έχει επιστρέψει σε μια νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που συμπληρώνονται αύριο 4 Απριλίου.
Όπως είπε πως το ΝΑΤΟ δεν έχει θέση σε έναν «πολυπολικό κόσμο», τον οποίο η Μόσχα λέει ότι επιδιώκει να οικοδομήσει προκειμένου να θέσει τέλος στην κυριαρχία των ΗΠΑ, ωστόσο παραμένει το επίκεντρο της προσοχής της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» του, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία το 2022 με στόχο όπως είπε να εμποδίσει το ΝΑΤΟ να επεκτείνει την παρουσία του κοντά στη Ρωσία. Όμως ο πόλεμος βοήθησε να κινητοποιηθεί η συμμαχία, τα μέλη της οποίας αυξήθηκαν σε 32 με την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν προτάσεις που θα δώσουν στη Συμμαχία έναν πιο άμεσο ρόλο στον συντονισμό του εφοδιασμού όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού στην Ουκρανία.
«Έφερε πολέμους σε πολλά έθνη – Δεν είναι λόγος για πανηγυρισμους»
Δυτικές κυβερνήσεις λένε πως βοηθάνε την Ουκρανία να πολεμήσει για την επιβίωσή της απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας. Η Ζαχάροβα είπε πως η ιστορία του ΝΑΤΟ είναι «γεμάτη επιθετικές περιπέτειες που έφεραν πολέμους και καταστροφή σε πολλά έθνη» και πως η επέτειός του δεν είναι λόγος για πανηγυρισμούς.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Ένας νεκρός, τέσσερις τραυματίες σε επεισόδια μετεκλογικής βίας
Μπλίνκεν: Το αεροσκάφος του καθηλώθηκε στο Παρίσι μετά από μηχανικό πρόβλημα