search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 06:40
MENU CLOSE

Συνέδριο ΝΔ: Οι τρεις συν ένας στόχοι του Μητσοτάκη ενόψει και των ευρωεκλογών

05.04.2024 06:20
synedrio nd

Τον Μάιο του 2022, όταν είχε πραγματοποιηθεί το 14ο συνέδριο της ΝΔ, το κλίμα ήταν πραγματικά ευχάριστο: η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διένυε τον τρίτο χρόνο της, η μεγάλη κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού φαινόταν να είχε περάσει, οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία δεν είχαν αρχίσει ακόμα να… δαγκώνουν και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το κυβερνών κόμμα δεν χάνει… με τίποτα.

Έτσι, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ είχε την άνεση να αρχίσει να αποκαλύπτει τη στρατηγική του και το αφήγημά του για τις επερχόμενες εκλογές του 2023, τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να κάνουν τις «ζυμώσεις» τους, ο Αντώνης Σαμαράς να επαναλάβει τις θέσεις του για την πορεία και τη μορφή της ΝΔ και να εκλεγεί μια νέα Πολιτική Επιτροπή στην οποία είχαν κυριαρχήσει οι 40άρηδες και τα νέα πρόσωπα.

Αντιθέτως, καθώς σε λίγες ώρες αρχίζει στο Ζάππειο Μέγαρο το 15ο συνέδριο της ΝΔ, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό: η κυβέρνηση δέχεται σοβαρές πιέσεις, κυρίως από την κοινωνία η οποία εκφράζει έντονη δυσφορία για την ακρίβεια, για το αίσθημα ασφάλειας και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την τραγωδία των Τεμπών και στους πολίτες το κλίμα όσον αφορά στην ψήφο τους στις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι αρκετά, ας πούμε, ασαφές, καθώς δημοσκοπήσεις καταγράφουν έντονη διάθεση τιμωρητικής ψήφου.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και το εξαιρετικά πολωμένο πολιτικό κλίμα, αλλά και οι πρόσφατες παραιτήσεις δύο υπουργών στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, καθώς και η δημοσκοπική ενίσχυση που καταγράφουν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, γίνεται κατανοητό ότι, παρότι το συνέδριο συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για πανηγυρικό κλίμα και εορταστική ατμόσφαιρα.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αναμένεται να επιχειρήσουν να στείλουν συγκεκριμένα μηνύματα, τόσο εκτός όσο και εντός κόμματος, ενόψει της κρίσιμης, όπως έχει εξελιχθεί εκλογικής αναμέτρησης των ευρωεκλογών, ώστε να αποφευχθούν – όσο είναι δυνατόν – δυσάρεστες εκπλήξεις από την κάλπη (προφανώς, η κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό δύσκολα μπορεί να ανατραπεί, αλλά ακόμα και «ρωγμές» δεν είναι επιθυμητές, δεδομένης και της συγκυρίας).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης μέσα από τις ομιλίες του στην αρχή και στο τέλος του συνεδρίου αναμένεται να επιδιώξει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να πετύχει τρεις βασικούς στόχους:

·        Ο πρώτος είναι να υπάρξει επανασυσπείρωση και μια… επανεκκίνηση για την κυβέρνηση και το κόμμα, τα οποία το τελευταίο διάστημα δείχνουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσλειτουργίες (κυρίως η πρώτη). Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ικανοποίηση για την παρουσία στο συνέδριο τόσο του Κώστα Καραμανλή όσο και του Αντώνη Σαμαρά, καθώς οι δύο πρώην πρωθυπουργοί στέλνουν ένα μήνυμα ενότητας και συνέχειας, που είναι απαραίτητο για την ομαλή πορεία στο μέλλον. Ικανοποίηση υπάρχει, όμως, και για την επιστροφή στο κόμμα του πρώην βουλευτή και νυν Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας που είχε κερδίσει ως «αντάρτης» στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

·        Ο δεύτερος είναι να καταστεί απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για «χαλαρή» ψήφο στις ευρωεκλογές, ούτε για «διαρροές» προς άλλα κόμματα και ιδίως προς όσα βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για περιοδείες ανά την Ελλάδα, με ιδιαίτερη στόχευση σε περιοχές όπου η ΝΔ μοιάζει να μην τα πηγαίνει και πολύ καλά δημοσκοπικά, και το ίδιο αναμένεται να κάνουν και όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, το οποίο αναμένεται να μπει σε «code red» που λένε και οι Αμερικανοί στις ταινίες, μέχρι την 9η Ιουνίου.

·        Ο τρίτος στόχος είναι να αποδομηθεί πλήρως η αντιπολίτευση και το όποιο αφήγημά της, καθώς μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να βλέπουν… με τα κιάλια τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο όσο οι πολίτες παραμένουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση, τόσο υπάρχει ο κίνδυνος τα δύο αυτά κόμματα να αρχίσουν να έχουν… εισροές, έστω κι αν δημοσκοπικά δεν δείχνουν να μπορούν να απειλήσουν το κυβερνών κόμμα. Η επιχείρηση αυτή έχει ήδη αρχίσει και αναμένεται να κορυφωθεί κατά το συνέδριο, με αιχμή του δόρατος τις κατηγορίες για τοξικότητα και μηδενισμό.

Τέλος, εξίσου σημαντικός στόχος για τον πρωθυπουργό είναι μέσα από το συνέδριο να στείλει το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος να διορθώσει κακώς κείμενα μέσα στην κυβέρνηση, να περιορίσει τις δυσλειτουργίες και να περιγράψει έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα, άνευ… εκλογών τρία χρόνια της θητείας της. Μήνυμα που, εκτός από τους κομματικούς, θα εκπέμψει και προς την κοινωνία, η οποία μοιάζει σταδιακά να «είναι στα κάγκελα». Ίδωμεν…

Διαβάστε επίσης:

Κινητοποίηση της ΚΝΕ για τη νέα γυναικοκτονία: «Ήταν μία από μας, δεν έψαχνε ταξί, του κράτους η ευθύνη δολοφονική»

Παραδικαστικό: Εκδόθηκε στην Ελλάδα η πρωταγωνίστρια του κυκλώματος Αντωνία Ηλία μετά από σχεδόν 20 χρόνια

ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφιος στις προκριματικές για το ευρωψηφοδέλτιο ο νικητής του «Greek Idol 2»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 06:39