search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:41
MENU CLOSE

Το “υπερβατικό” τρικ της κυβέρνησης που δείχνει αγωνία: Πάει να ταυτίσει Κασσελάκη-Βελόπουλο με Τσίπρα-Καμμένο

12.04.2024 08:02
dexia syriza evroekloges

Την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1: «Δυστυχώς πια αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake, ξέρετε: βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Πολύ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν. Ενώθηκαν αυτές οι δύο ετερόκλητες δυνάμεις και κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια», προσθέτοντας για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνικής Λύσης ότι «προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, απλά εγείρω τον κίνδυνο ενός νέου αντισυστημισμού ο οποίος μπορεί να πατήσει πάνω σε δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου για οποιοδήποτε ζήτημα».

Λίγο αργότερα, τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος είπε για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης ότι κάποιος «βρίσκει δύο κυρίως κοινά. Το ένα είναι η διάδοση θεωριών συνωμοσίας. Γνωστές οι περιπτώσεις. Και, μάλιστα, εδώ υπάρχει πολλές φορές και ταύτιση στον τρόπο αναμετάδοσής τους, αλλά και στον τρόπο επεξήγησής τους. Πράγματα, δηλαδή τα οποία ουδέποτε, ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε κανένας αξιόπιστος έχει επιβεβαιώσει. Και αυτοί τα διακινούν ως δεδομένα. Και το δεύτερο κοινό τους είναι οι ανέξοδες υποσχέσεις σε επίπεδο οικονομίας. Δηλαδή, ο μεν ο κ. Κασσελάκης, για παράδειγμα, είπε για μηδενισμό Φ.Π.Α. σε κάποια είδη πρώτης ανάγκης, […] μέτρο που έχει δημοσιονομικό κόστος μόνο για ένα χρόνο 2,3 δισεκατομμύρια. […] Ο κ. Βελόπουλος, νομίζω, έχει πάει τις συντάξεις 3.000-4.000 ευρώ».

Ακόμα και κάποιος να μην το θέλει, δεν μπορεί παρά να διαβλέψει ένα «μοτίβο»: η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προεκλογικής στρατηγικής της ενόψει ευρωεκλογών, επιχειρεί να ταυτίσει την αξιωματική αντιπολίτευση με το ισχυρότερο από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ με τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, από την οποία προέκυψε και η κυβέρνηση του 2015. Οι στόχοι της στρατηγικής αυτής είναι μάλλον προφανείς:

● Σε πρώτο επίπεδο, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα «μέτωπο» απέναντι σε κόμματα που, σύμφωνα με την ίδια, εκπροσωπούν την επιστροφή της λαϊκίστικης πολιτικής, προκειμένου να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα που, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, δείχνει διατεθειμένο να… τιμωρήσει την κυβέρνηση για διάφορους λόγους (ακρίβεια, Τέμπη, αίσθημα ασφάλεια, κ.λπ.) στην ευρω-κάλπη.

● Σε δεύτερο επίπεδο, επιχειρεί να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του αποκαλούμενου «μετώπου “Μένουμε Ευρώπη”», το οποίο είχε αποτελέσει διαρκές «αγκάθι» και πηγή σφοδρής κριτικής καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία, συσπειρώνοντας γύρω της διάφορες πολιτικές τάσεις.

Από την άλλη, πάντως, ακόμα και πηγές εντός της ΝΔ αναγνωρίζουν ότι η στρατηγική αυτή εμπεριέχει διάφορα ρίσκα:

● Κατ’ αρχάς, η σύγκριση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα ή του Κυριάκου Βελόπουλου με τον Πάνο Καμμένο, όχι μόνο αποκαλύπτει τεράστιες διαφορές σε όλα τα επίπεδα, αλλά υπάρχει κίνδυνος να αναδείξει και τις μεγάλες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση) που, προφανώς, καθιστούν ακόμα και την ιδέα συνεργασίας τους σχεδόν αδύνατη.

● Παράλληλα, μπορεί να πολώσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες που είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση και να τους στρέψει σε «αντισυστημικές» λύσεις που, στην παρούσα φάση, είναι το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε.

● Τρίτον, η ας πούμε προσωποποίηση των αντιπάλων του Κ. Μητσοτάκη ενόψει ευρωεκλογών, ενδέχεται να τους δώσει μεγαλύτερη προβολή, από αυτή που θα είχαν αν η σύγκρουση περιοριζόταν σε επίπεδο πολιτικών.

Τέλος, δεδομένου ότι και ο Σ. Κασσελάκης, αλλά και ο Κ. Βελόπουλος έχουν στην «αιχμή του δόρατός» τους δύο ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμα να δώσει πειστικές λύσεις (τραγωδία των Τεμπών και ακρίβεια), κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Αλεξάνδρα Σδούκου: Το 2026 οι πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην χώρα

ΠΑΣΟΚ κατά Κασσελάκη: Γιατί αρνείται να δηλώσει σε πόσες εταιρείες συμμετείχε;

Μαξίμου για Κασσελάκη: Αυξάνεται η αλαζονεία του όταν πιέζεται να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:40