search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:27
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Τι έβγαλε η κάλπη των προκριματικών – Οι «κομματικοί», οι σελέμπριτις και οι μη αναγνωρίσιμοι

16.04.2024 04:40
SURIZA_EURWEKLOGES_2024

Μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών εκλογών και την γνωστοποίηση των 35 υποψηφίων που εξέλεξαν τα 63.000 μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιάσει το πλήρες ψηφοδέλτιο σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή σε κεντρικό χώρο της Αθήνας.

Από τους 42 υποψηφίους της ευρωλίστας, πλέον οι 35 έχουν εκλεγεί μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών εκλογών, ενώ εκ της θέσης τους συμμετέχουν οι νυν ευρωβουλευτές, επομένως από μένουν 5 ακόμη υποψήφιοι τους οποίους θα επιλέξει ο πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες τα 5 αυτά πρόσωπα δεν θα προέρχονται από την δεξαμενή των 201 υποψηφίων που δεν εκλέχθηκαν. Πιθανόν ο πρόεδρος να επιφυλάσσει κάποια έκπληξη, πάντως φήμες για υποψηφιότητα του Γιώργου Λιάγκα, διαψεύδονται από την Κουμουνδούρου.

Σημειώνεται δε πως από τους 37 μέχρι στιγμής υποψηφίους (35+2) οι 17 είναι γυναίκες και οι 20 άντρες, επομένως για να εφαρμοστεί η ποσόστωση 50% θα πρέπει από τους 5 που απομένουν οι 4 να είναι γυναίκες.

Η Κουμουνδούρου με κάθε ευκαιρία δηλώνει την ικανοποίησή της για την διαδικασία και τη συμμετοχή στις προκριματικές ενώ ικανοποίηση εξέφρασε χθες και ο Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται». «Δεν περίμενα τόσο μαζική συμμετοχή αλλά την ευχόμουν» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθύνοντας ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στα 63.000 μέλη και φίλους.

Ο ίδιος κάνει λόγο για μια «πρωτόγνωρη» διαδικασία για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, και φαίνεται πως σημαντική μερίδα μελών και φίλων «αγκάλιασε» την διαδικασία, η οποία εξαρχής, είχε στόχο να σηματοδοτήσει και το άνοιγμα στη βάση, στον κόσμο από την κοινωνία.

Άνοιγμα μεν…

Ωστόσο το αποτέλεσμα είναι ότι αναδείχθηκαν κυρίως πρόσωπα ήδη αναγνωρίσιμα, όπως «σελέμπριτις», πρόσωπα από τον κομματικό μηχανισμό στενό ή ευρύτερο, πρόσωπα προβεβλημένα μέσα από τη δράση τους. Αντιθέτως, ο κόσμος που δεν είχε κάποια πρότερη ενασχόληση με τα κοινά ή πρότερη επαφή με τη δημοσιότητα δεν είχε ιδιαίτερη τύχη.

Προκειμένου να μην ενταθούν οι σχετικές εντυπώσεις η Κουμουνδούρου, όπως είχε αποφασίσει εκ των προτέρων, δεν έδωσε στη δημοσιότητα, σταυρούς και σειρά κατάταξης, παρά μόνο τα ονόματα αλφαβητικά και ανά περιφέρεια.

Το φαινόμενο ήταν, αναμενόμενα πιο έντονο σε Αττική, ενώ και στην περιφέρεια επικράτησαν κατά κανόνα τα τοπικά πολιτικά ή κομματικά στελέχη.

Από το αθλητικό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό σταρ σύστεμ στην περιφέρεια της Αττικής εκλέχθηκαν ο μπασκετομπολίστας Νίκος Παππάς, ηθοποιός ο Μάριος Αθανασίου, οι δημοσιογράφοι/ «πανελίστες» Δημήτρης Πανόπουλος και Δημήτρης Παπανώτας, καθώς και ο επιχειρηματίας και πρώην παίκτης ριάλιτυ, Νάσος Παπαργυρόπουλος στην Στερεά Ελλάδα. Αναγνωρίσιμοι αν και από άλλα πεδία, η Σοφία Μπεκατώρου, ολυμπιονίκης με δικαιωματική ακτιβιστική δράση πλέον και ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης, αλλά και η Δώρα Τσαμπάζη (Κ. Μακεδονία), εκλέχθηκαν επίσης.

Αντιστοίχως εκλέχθηκαν, προβεβλημένα πολιτικά ή κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νικόλας Φαραντούρης, ο Γιώργος Τσίπρας, η Τζένη Αρσένη και ο Βαγγέλης Αντώναρος, στην Αττική, η Δώρα Αυγέρη στην Κεντρική Μακεδονία, η Ολυμπία Τελιγιορίδου στην Δυτική Μακεδονία και ο Μάριος Κάτσης στην Ήπειρο, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στην Δυτική Ελλάδα, η Παναγιώτα Δριτσέλη στην Θεσσαλία, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη στο Βόρειο Αιγαίο.

Από πρόσωπα που μέχρι πρότινος δεν ήταν αναγνωρίσιμα ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκλογή της Μαρίας Καλουδιώτη και του Βασίλη Κασσελάκη στην Κρήτη – τους είχε παρουσιάσει ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την περιοδεία του στα Χανιά.

«Άστοχες οι συγκρίσεις με την ανάδειξη αρχηγού»

Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή πάντως, από την Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν άστοχες τις συγκρίσεις με την διαδικασία ανάδειξης αρχηγού τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου είχαν συμμετάσχει περί τα 150.000 μέλη. Όπως αναφέρουν, εκείνη, ήταν άλλης βαρύτητας διαδικασία μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Οι προκριματικές, λένε, ήταν μια διαδικασία με τελείως άλλα χαρακτηριστικά που πάντως, θεωρούν ότι αποτέλεσε μία ακόμη ένδειξη της «διαρκώς κλιμακούμενης δυναμικής» του ΣΥΡΙΖΑ και της καταγραφής του ως κόμματος που δίνει «πραγματική φωνή στην βάση του».

Διαβάστε επίσης:

Ο Κασσελάκης, έστω… Βασίλης, στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Κασσελάκης: Ακύρωσε τη συνάντηση με την AIPAC μετά την απροθυμία του Ισραήλ για αποκλιμάκωση

Δημοσκόπηση Prorata: Περαιτέρω πτώση για τη Νέα Δημοκρατία με ασφυκτική πίεση από τα δεξιά της – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο κανένας 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:26