search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 20:25
MENU CLOSE

Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα – Διαδηλώσεις και μαζικές συλλήψεις

22.04.2024 17:18
yale

Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη δεν θα παρακολουθήσουν μαθήματα σήμερα εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων που σχετίζονται με διαδηλώσεις φοιτητών και ακτιβιστών ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η πρόεδρος του Κολούμπια, Νεμάτ Μινούς Σαφίκ, είπε ότι το πανεπιστήμιο ακυρώνει τα δια ζώσης μαθήματα. Κατήγγειλε επίσης αντισημιτική γλώσσα και ανάρμοστη συμπεριφορά στην πανεπιστημιούπολη.

«Αυτές οι εντάσεις έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και ενισχύονται από άτομα που δεν συνδέονται με το Κολούμπια και έχουν έρθει στην πανεπιστημιούπολη για να ακολουθήσουν τις δικές τους ατζέντες», είπε η Σαφίκ.

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν την Πέμπτη στην πανεπιστημιούπολη αφού η Σαφίκ κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης για να απομακρύνει τις σκηνές που είχαν στήσει οι φοιτητές διαδηλωτές.

Ο Έλι Μπούχλερ, ένας ορθόδοξος ραβίνος στο πανεπιστήμιο, είπε στους φοιτητές, στέλνοντας ένα μαζικό μήνυμα στο WhatsApp, ότι η ασφάλεια των Εβραίων φοιτητών δεν μπορεί να είναι εγγυημένη.

Φοιτητές ακτιβιστές, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι δεν υποστηρίζουν κανενός είδους «φανατισμό» και διαδηλώνουν ενάντια στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι διαδηλώσεις στο Κολούμπια, που θυμίζουν τις διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ στο Κολούμπια πάνω από 50 χρόνια πριν, είναι οι τελευταίες σε μια σειρά διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις, γέφυρες, αεροδρόμια μετά την έναρξη της πιο πρόσφατης κλιμάκωσης στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης παρατηρήσει μια αύξηση στις προκαταλήψεις και στο μίσος εναντίον Εβραίων, Αράβων και μουσουλμάνων τους μήνες που ακολούθησαν την 7η Οκτωβρίου.

Παράλληλα, περίπου 50 άτομα, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για παράνομη είσοδο στο Yale, κατά την τρίτη ημέρα διαδηλώσεων στις οποίες ζητούσαν την αποεπένδυση των κατασκευάστριων εταιρειών όπλων εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με την εφημερίδα Yale Daily.

Οι σκηνές στήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πανεπιστημιούπολη, όπου ακούγονταν κάποιοι φοιτητές να φωνάζουν: «Ένα, εμείς είμαστε οι άνθρωποι. Δύο, δεν θα σιωπήσουμε. Τρίτον, σταματήστε τη βία τώρα, τώρα, τώρα, τώρα» και «η αντίσταση είναι δικαιολογημένη, όταν οι άνθρωποι υπό κατοχή».

Διαβάστε επίσης:

Netzah Yehuda: Ποια είναι η ακροδεξιά ομάδα που σπέρνει τον τρόμο στη Δυτική Όχθη και γιατί μπαίνει σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ

Τα βραβεία του Politico για την «Τάξη του 2024» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – H Καϊλή και ο «αγνοούμενος εν ώρα υπηρεσίας» Λαγός

Βρετανία: Έτσι παγίδευσε έναν έφηβο στην ανατολική Αφρική, επί 16 χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 20:20