search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 20:33
MENU CLOSE

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόκληση της Σιλιάνοφσκα και το δίλημμα της κυβέρνησης με τη Συμφωνία των Πρεσπών

13.05.2024 06:13
voreia makedonia proedros – new

Αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη της – την υποχρέωση να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών – βρίσκεται η κυβέρνηση λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου.

Το θέμα δηλαδή στο οποίο είχε επενδύσει η ΝΔ στις εκλογές του 2019 προκειμένου να «χτυπήσει πολιτικά» τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα γίνεται μπούμερανγκ στο κυβερνών κόμμα το οποίο καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην «προδοτική συμφωνία», όπως την έλεγε τότε και στην ανάγκη να τηρηθεί κατά γράμμα ό,τι προβλέπουν οι «Πρέσπες».
Η κατάθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή για να ψηφιστούν τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για το κυβερνών κόμμα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί μπροστά σε δύσκολο δίλλημα, που μοιάσει και λίγο ειρωνεία της τύχης.

Εάν πει ναι στην πρόταση, θα δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους της Βορείου Ελλάδας που αντιδρούν σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμφωνία. Εάν πει όχι θα εκτεθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ θα ενισχύσει τη σκληρή εθνικιστική ρητορική στην γειτονική μας χώρα.

Ο Βελόπουλος πιέζει

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να στριμώξουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση ζητώντας από τον πρωθυπουργό να ακυρώσει την «κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών», όπως τη θεωρούν.

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα η οποία ανήκει στο εθνικιστικό VMRΟ χτύπησαν καμπανάκια στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η προεκλογική της καμπάνια είχε στηριχτεί στο ότι δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία των Πρεσπών και στην υπόσχεση πως η ίδια δεν θα αναγνώριζε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Την Συμφωνία των Πρεσπών θα τη σεβαστούν και οι επόμενες κυβερνήσεις, λένε στο γερμανικό ΥΠΕΞ - Media

Αμηχανία στη ΝΔ

Ωστόσο και πάλι τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίστηκαν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις… «βουλές του Κυρίου».

Πιο συγκεκριμένα έλεγαν ότι η νέα πρόεδρος θα επανακαθόριζε τη στάση της μετά την εκλογή της και ότι το βασικό προεκλογικό της αφήγημα θα άλλαζε. Ότι δηλαδή θα κάνει το ίδιο με τη ΝΔ: Θα αλλάξει και κείνη την προεκλογική της ρητορική, όπως ακριβώς έκανε και η ΝΔ, η οποία επέκρινε με σφοδρότητα στην συμφωνία και με το που εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τα όσα συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες.

Η στάση ωστόσο της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας δεν δείχνει κάτι τέτοιο αφού κατά τη διάρκεια της χθεσινής της ορκωμοσίας, παρουσία πολλών ξένων αξιωματούχων αποκάλεσε την χώρα της Μακεδονία.

«Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις» απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση, κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου».

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον τερ Λάιεν να διαμηνύουν ότι η μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θέτει αυτόματα εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας.

Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι ούτε η κυβέρνηση τήρησε την συμφωνία κατά γράμμα για καθαρά για μικροπολιτικούς λόγους. Τα τρία Μνημόνια συνεργασίας, που αυτή προβλέπει, δεν ήρθαν ποτέ στην Βουλή για κύρωση προκειμένου ο πρωθυπουργός να μην ανοίξει και άλλο μέτωπο με τον Αντώνη Σαμάρα και όσους μέσα στο κόμμα του διαφωνούσαν με την συμφωνία των Πρεσπών.
Επίσης δεν συγκλήθηκε ποτέ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – παρά την πρόβλεψη για μία συνεδρίαση ετησίως – το οποίο θα οδηγούσε στη συνομολόγηση δεκάδων νέων συμφωνιών, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της χώρας μας.

Παράλληλα η κυβέρνηση δεν άσκησε πίεση ώστε να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα υλοποιούσε τις υποχρεώσεις της για σχολικά βιβλία, εμπορικά σήματα, διαβατήρια και πινακίδες αυτοκινήτων. Το μόνο που έκανε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να αποφεύγει οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες.

Ο Νίκος Κοτζιάς

Ο πρωτεργάτης της συμφωνίας των Πρεσπών Nίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε πάντως «βλακώδη» την ανακοίνωση της ΝΔ που δήλωσε ότι αντιτάχθηκε στην Συμφωνία ως «κυβέρνηση», ενώ ήταν αντιπολίτευση.

«Τα κόμματα που κατανοούν την στρατηγική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ας φέρουν άμεσα προς ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία. Η αντιπολίτευση πρέπει να ξυπνήσει. Να μην αφήσει τα σύννεφα που μαζεύονται στον ορίζοντα να γίνουν θύελλες αστάθειας στην βαλκανική» ανέφερε στην δήλωση του .

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Θερμή υποδοχή έξω από το ξενοδοχείο του στη Μαγνησία – Τι του είπαν οι κάτοικοι στο Πήλιο (videos)

ΣΥΡΙΖΑ για Β. Μακεδονία: Εξόφθαλμη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών με υπογραφή της κυβέρνησης

Στις 15:30 η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Αγκυρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 20:32