search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 05:27
MENU CLOSE

Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ: Το «πείραμα Μπελέρη» δεν πείθει το δεξιό ακροατήριο – ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς υποψήφιοι

16.05.2024 07:52
mitsotakis

Κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, και έχοντας λίγες ώρες πριν ζήσει ένα… μίνι θρίλερ, τα περισσότερα φώτα έπεσαν πάνω στην υποψηφιότητα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος βρίσκεται κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές του Φιέρι.

Της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του είχαν προηγηθεί επισκέψεις του – πρώην, πλέον – υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου (ο οποίος φέρεται να είναι ο εμπνευστής της ιδέας), ψηφίσματα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία της ευρω-ομάδας της ΝΔ, καταγγελίες σε βάρος της Αλβανίας για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου, ενώ πιο πρόσφατα τον Φρέντι Μπελέρη επισκέφθηκε και ο ευρωβουλευτής, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο στόχος της υποψηφιότητας Μπελέρη ήταν να διεθνοποιηθεί ακόμα περισσότερο το θέμα και να ασκηθούν πιέσεις στα Τίρανα ώστε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας να τύχει μιας δίκαιης δίκης σε δεύτερο βαθμό από την αλβανική δικαιοσύνη. Ωστόσο, υπόρρητα η στόχευση ήταν να… πλαγιοκοπηθούν τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ και τα οποία «πατούσαν» σε διάφορα θέματα (γάμος ομόφυλων ζευγαριών, Συμφωνία των Πρεσπών, κ.ά.) για να απευθυνθούν σε ένα πιο συντηρητικό κομμάτι του εκλογικού σώματος.

Ο στόχος αυτός (να φρενάρουν οι διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ) φαίνεται ότι επιτεύχθηκε, αν πιστέψει κανείς τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη δεν βοήθησε και πολύ σε αυτό: αντιθέτως, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, η πλειοψηφία των πολιτών διαφωνεί με την επιλογή ο Φρέντι Μπελέρης να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Συγκεκριμένα, το 44,9% αξιολογεί μάλλον αρνητικά/αρνητικά την απόφαση αυτή της ΝΔ, ενώ μόλις το 30,6% την αξιολογεί μάλλον θετικά/θετικά.

Ακόμα δεν είναι σαφής ο λόγος για τον οποίο η υποψηφιότητα Μπελέρη αντιμετωπίζεται με αρνητικό τρόπο, αν και μπορεί κάποιος να εικάσει ότι οι πολίτες προβληματίζονται για την πρακτική δυνατότητά του να εκπροσωπεί τη χώρα στην Ευρωβουλή ή, ενδεχομένως, για το κατά πόσο μπορεί να γνωρίζει τα δύσκολα – και κρίσιμα για την Ελλάδα – θέματα που θα κληθούν να χειριστούν μέσα στα επόμενα χρόνια οι ευρω-ομάδες της χώρας. Όπως και να’χει, πάντως, η επιλογή (που είχε διαφημιστεί πολύ έντονα από τη ΝΔ) δεν μοιάζει να ικανοποιεί τους πολίτες.

Εντούτοις, αν κανείς δει τη δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που δημοσιεύτηκε στο politic.gr, θα διαπιστώσει ότι ο Φρέντι Μπελέρης μάλλον θα εκλεγεί ευρωβουλευτής, καθώς είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, πίσω μόνο από την πρώτη – και ήδη ευρωβουλευτή – Ελίζα Βόζεμπεργκ. Η έρευνα αυτή έχει κι άλλο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάλυση, καθώς, αν υποτεθεί ότι το κυβερνών κόμμα θα εκλέξει 8 ευρωβουλευτές, η ευρω-ομάδα του, βάσει της δημοφιλίας των υποψηφίων, θα αποτελείται από τον τρίτο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον τέταρτο Γιώργο Αυτιά, την πέμπτη Ελεονώρα Μελέτη, τον έκτο Δημήτρη Τσιόδρα, τον έβδομο Πύρρο Δήμα και τον όγδοο Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Εν ολίγοις, το νέο «άνοιγμα» που επιχείρησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προς την κεντροαριστερά δεν φαίνεται να στέφεται με επιτυχία, καθώς υποψηφιότητες, όπως της Βούλας Πατουλίδου, του Σωτήρη Σέρμπου ή του Σπύρου Καρανικόλα, δεν μοιάζουν να «τραβάνε». Αντιθέτως, ισχυρές πιθανότητες εκλογής έχουν δοκιμασμένα πρόσωπα στην Ευρώπη (Βόζεμπεργκ, Μεϊμαράκης, Κυμπουρόπουλος), πρόσωπα προερχόμενα από τα media με μεγάλη αναγνωρισιμότητα (Αυτιάς, Μελέτη), ένας «υπερκομματικός» Ολυμπιονίκης (Δήμας) και ο Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη.

Το συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, αναμένεται να απασχολήσει το κόμμα, αφότου κλείσουν οι κάλπες της 9ης Ιουνίου και γίνει το «ταμείο» των ευρωεκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης ο Μητσοτάκης

Κασσελάκης για απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο: Η βία δεν έχει καμία θέση στις δημοκρατίες μας

Συμφωνία των Πρεσπών: Πρωτοβουλία Τσίπρα και Ζάεφ για διεθνή διάσκεψη – Για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02