search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 08:29
MENU CLOSE

Γεραπετρίτης για Βόρεια Μακεδονία: «Να εφαρμόσει πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών»

16.05.2024 21:22
gerapetritis 765- new

Μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί και να εφαρμόσει την Συμφωνία των Πρεσπών έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι «παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

«Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε παραχώρηση. Η Ελλάδα θα παρακολουθεί αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς στις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιαν Λιπάβσκι (Jan Lipavský), στην Πράγα, αν μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές η Βόρεια Μακεδονία θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση -με αφορμή και τα όσα διεμήφθησαν στην ορκωμοσία της νέας προέδρου της χώρας.

«Γνωρίζουμε ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προενταξιακής διαδικασίας, είναι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υποδεικνύει ακριβώς τη συνταγματική ονομασία της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

«Σε κάθε περίπτωση», επισήμανε, «είναι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία παραχώρηση όταν πρόκειται για την πραγματική εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών, οι οποίες εξ ορισμού, εκ του Συντάγματος, υπερισχύουν των κοινών νόμων».

«Ζητάμε πραγματικά από την κυβέρνηση και την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόζουν πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να συζητήσουμε περαιτέρω. Αλλά, όπως ανέφερα, παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ήρθαν σε απάντηση των προκλητικών δηλώσεων του Κρίστιαν Μιτσόσκι, ο οποίος ανέφερε πως αποτελεί συνταγματικό του δικαίωμα να αποκαλεί τη Βόρεια Μακεδονία όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Ο νικητής των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία συνέχισε την προκλητική ρητορική της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία κατά την ορκωμοσία της, αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παραλείποντας τον όρο «Βόρεια», όπως κανονικά προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφηκε το 2019.

Διαβάστε επίσης:

Ρωμανός σε Ανδρουλάκη για ακρίβεια: Εμείς παλεύουμε με την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση και οι άλλοι εργαλειοποιούν το πρόβλημα

Κασσελάκης από Ηλιούπολη: Στείλτε μήνυμα στη κυβέρνηση – Στις 9 Ιουνίου η Ελλάδα θα μείνει έκθαμβη

Δημοσκόπηση Pulse: Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές – Προβάδισμα ΝΔ με 15 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 08:25