search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 12:28
MENU CLOSE

Μητσοτάκης από Κοζάνη: «Η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία στις Ευρωεκλογές»

21.05.2024 13:21
mitsotakis-omilia

Να στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, κάλεσε τους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και το τελευταίο που χρειάζεται είναι η πολιτική αστάθεια.

«Η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία στις ευρωεκλογές», είπε, κατά την ομιλία του σε πολίτες στα Σέρβια Κοζάνης, και τους κάλεσε να σκεφτούν ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα και να συμμετέχουν μαζικά στην εκλογική αναμέτρηση, λέγοντας: «Το τι θα συμβεί στην Ευρώπη από τις 10 Ιουνίου και μετά έχει πολύ μεγάλη σημασία για το τι θα γίνει τελικά στην πατρίδα μας. Άρα, το μήνυμα που θέλω να σας μεταφέρω είναι ότι αυτές οι ευρωεκλογές δεν είναι μία αδιάφορη διαδικασία. Είναι μία διαδικασία στην οποία πρέπει να στείλουμε στην ευρωβουλή τους καλύτερους. Και, ναι, έχει μεγάλη σημασία για εμένα, ως πρωθυπουργός αλλά και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, να πηγαίνω στις Βρυξέλλες γνωρίζοντας ότι είμαι ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος όλης της Ε. Ευρώπης. Μας δίνει πρόσθετη διαπραγματευτική δυνατότητα για να μπορούμε να διεκδικήσουμε την επόμενη πενταετία ακόμα περισσότερα από τις Βρυξέλλες».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, από τις ευρωεκλογές θα βγουν και συμπεράσματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εγχώρια πολιτική σκηνή και παρατήρησε:

«Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, γιατί δεν ψηφίζουμε για βουλευτές και για πρωθυπουργό. Αυτό το ζήτημα το λύσαμε στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση τετραετίας. Όμως, προσέξτε, τι συμβαίνει. Έρχεται η αντιπολίτευση, σύσσωμη, και αντιπολίτευση από τα δεξιά μας και η αντιπολίτευση από τα αριστερά μας και λέει ένα πράγμα, στείλτε μήνυμα απόδοκιμασίας σε αυτή την κυβέρνηση. Να αμφισβητηθεί, δηλαδή, η πολιτική σταθερότητα για να οδηγηθούμε, ενδεχομένως, σε κάποιες απρόβλεπτες εξελίξεις, τις οποίες μόνο αυτοί μπορεί να έχουν στο δικό τους στο μυαλό. Εγώ, λοιπόν σας λέω σήμερα ότι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι η πολιτική αστάθεια. Η κυβέρνηση αυτή έχει μία ισχυρή λαϊκή νόμιμοποίηση. Έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών, έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας και θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών το μήνυμα της πολιτικής ισχύος της Νέας Δημοκρατίας να είναι δυνατό. Για αυτό χρειάζομαι τη βοήθεια όλων».

Επίσκεψη στο Βελβεντό

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Βελβεντό και είδε συνεταιρισμούς τους οποίους χαρακτήρισε «εξαιρετικούς» και είπε ότι «είναι το μοντέλο αγροτικού τομέα το οποίο εμείς πρεσβεύουμε, τη συνεργασία, την ποιότητα, την εξωστρέφεια, αλλά κάποιοι πρέπει να αγωνιστούν στις Βρυξέλλες για να στηρίξουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες».

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και την υψηλή γέφυρα Σερβίων, είδε τα έργα αποκατάστασης πού είναι σε εξέλιξη και τόνισε πώς μετά τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί υπήρξε άμεση παρέμβαση, τώρα γίνεται μία ολιστική μελέτη και δήλωσε πως ό,τι χρειαστεί να γίνει για τη γέφυρα θα το κάνει η κυβέρνηση, ώστε οι κάτοικοι των Σερβίων και όλα τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή να έχουν τη γρηγορότερη και την ευκολότερη πρόσβαση στην κοζάνη.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, περπάτησε στο κέντρο των Σερβίων και συνομίλησε με κατοίκους, ανάμεσα τους και μια ομάδα μαθητών γυμνασίου.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το πρωί τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ΑΣΟΠ «Δήμητρα» και ΑΣΕΠΟΠ και συζήτησε με τις διοικήσεις και τα μέλη για την παραγωγική δραστηριότητα που ασκούν με αιχμή τις εξαγωγές καθώς και τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούν με γνώμονα τη μείωση του κόστους παραγωγής.

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε τα συνεταιριστικά και συνεταιρικά σχήματα -το ξέρετε εξάλλου- σε πολλά επίπεδα. Και δεν θα κουράζομαι να λέω ότι αυτό είναι το μέλημα και άμα δείτε τα στοιχεία τού πόσοι αγρότες μας συνεργάζονται, συνεταιρίζονται σε σχέση με την Ευρώπη, είμαστε πολύ χαμηλά, οπότε θέλουμε πάντα να αναδεικνύουμε πρότυπα καλής συνεργασίας. Και νομίζω ότι εσείς δείχνετε και σε αυτόν τον τρόπο τον δρόμο, συνεργαζόμαστε πολύ καλά», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών τέθηκαν τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε με το κόστος παραγωγής, έχουμε κάθε λόγο γιατί θέλουμε οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας να είναι ανταγωνιστικοί. Κάναμε μία αρκετά γενναία κίνηση με τη ΔΕΗ, με δική μου προσωπική παρέμβαση, για να μπορούμε να δώσουμε μακροχρόνια καλές τιμές στο ρεύμα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή, η ενεργητική προστασία των καλλιεργειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αποζημιώσεις που χορηγεί ο ΕΛΓΑ. «Για τον ΕΛΓΑ αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι βάλαμε βαθιά το χέρι στην τσέπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, γιατί προφανώς οι εισφορές δεν κάλυψαν το σύνολο των ζημιών. Δαπανήσαμε πάνω από 500 εκατομμύρια πρόσθετα για να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε αγρότες από φυσικές καταστροφές.

Και τώρα, βέβαια, μεγάλη πρόκληση είναι ο καινούργιος Κανονισμός του ΕΛΓΑ, για να είμαστε πια πιο προσαρμοσμένοι και να δώσουμε όμως και μια πραγματική αίσθηση ότι η ασφάλιση είναι μια ανταποδοτική συνεισφορά και ότι ό,τι πληρώνεις πρέπει να μπορείς και να το παίρνεις. Και να περάσουμε και ένα μέρος της ευθύνης και λίγο περισσότερο και στον ίδιο τον παραγωγό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά τους, τα μέλη των συνεταιρισμών ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για τις επενδύσεις που υλοποιούν αλλά και τη σημασία που αποδίδουν στις εξαγωγές, που κατευθύνονται κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη και ανέρχονται έως το 50% των συνολικών τους πωλήσεων.

«Οι σταθερές συνεργασίες είναι το μέλλον και βέβαια ξέρετε πολύ καλά ότι οι πελάτες έχουν απαιτήσεις για την ποιότητα. Και στον βαθμό που έχετε καταφέρει να έχετε χτίσει αυτές τις συνεργασίες, νομίζω ότι αυτή είναι και η καλύτερη επένδυση για το μέλλον», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναβεβαιώνοντας τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αγροτική επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού τομέα.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Βελβεντού και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Μανώλη Στεργίου, κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε επίσης:

Γαλάζια τοξικότητα: Σάλος με το «μάπα» του Γεωργιάδη για Κασσελάκη – Μισή συγγνώμη μετά τις επικρίσεις

Μακεδονικό: Το Μαξίμου αφήνει τον ανένδοτο των Γεωργιάδη – Πλεύρη και υιοθετεί τη Συμφωνία των Πρεσπών  

ΣΥΡΙΖΑ για τελικό Κυπέλλου: Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης η απουσία φιλάθλων από το Πανθεσσαλικό στάδιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 12:27