search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 13:12
MENU CLOSE

ΟΕΝΓΕ: «Να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση για τις ειδικότητες»

21.05.2024 11:19
giatros_new
Πηγή: Unslpash

Ως «ευθεία επίθεση» στα μορφωτικά δικαιώματα των νέων γιατρών χαρακτηρίζει την απόφαση για τις ιατρικές ειδικότητες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και ζητάει με έγγραφο της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την άμεση απόσυρση της.

Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, η εν λόγω αιφνιδιαστική απόφαση ορίζει  μία «επιτροπή» αποτελούμενη από συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές, που καλούνται τέσσερις φορές τον χρόνο, να «επιλέγουν» ποιοι νέοι γιατροί θα ξεκινούν ειδικότητα εκτός σειράς, στα τμήματα όπου υπάρχει αναμονή. 

Αναφέρονται ως κριτήρια επιλογής, ο βαθμός πτυχίου και η διεξαγωγή ειδικών εξετάσεων. Η ίδια επιτροπή με την ίδια διαδικασία και με τα ίδια κριτήρια, θα επιλέγει και ποιοι ειδικευμένοι γιατροί θα ξεκινούν εξειδίκευση. 

«Ωστόσο μόνο το 20% των ειδικευόμενων που είναι στην αναμονή για την έναρξη ειδικότητας θα ξεκινάει άμεσα: αυτοί που θα «επιλέγονται» από την «επιτροπή». Οι υπόλοιποι καταδικάζονται στις μακροχρόνιες λίστες αναμονής ή σπρώχνονται στο εξωτερικό για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους» καταγγέλλει η ΟΕΓΝΕ

Αξίζει να τονισθεί ότι είναι πολλές φορές στο παρελθόν επιχειρείται η καθιέρωση φραγμών στην έναρξη ειδικότητας για τους πτυχιούχους ιατρικής. Παρόμοιες απόπειρες είχαν γίνει το 1992 επί κυβέρνησης ΝΔ (διάταξη Σούρλα), αλλά και όλα τα επόμενα χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. 

«Πρόκειται για ευθεία επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των νέων γιατρών. Το πτυχίο παύει να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την έναρξη της ειδικότητας, υποβαθμίζεται η αξία του» αναφέρει η ομοσπονδία.

Στόχος, σύμφωνα με την ομοσπονδία, δεν είναι η μείωση του χρόνου αναμονής για την έναρξη ειδικότητας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Άλλωστε στα περισσότερα τμήματα όχι μόνο δεν υπάρχει αναμονή αλλά πολλές θέσεις ειδικευόμενων είναι κενές λόγω υποστελέχωσης από ειδικευμένους, επειδή οι υποψήφιοι ειδικευόμενοι αναγκαστικά στρέφονται προς τα λίγα πλέον στελεχωμένα τμήματα.

 «Αν ήθελε η κυβέρνηση να μειώσει την αναμονή στα τμήματα αυτά θα ανέπτυσσε πλήρως τις δημόσιες δομές που εμπλέκονται στην εκπαίδευση των νέων γιατρών. Θα εξασφάλιζε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης με περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη γνώση και τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης: προσλήψεις του αναγκαίου αριθμού ειδικευμένων γιατρών για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων, εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής των εργαστηρίων και των κλινικών. Επίσης θα καταργούσε τον αναχρονισμό της θητείας υπαίθρου (”αγροτικού”)»

Τα «φίλτρα» στην έναρξη, σε μία πορεία και κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, στοχεύουν στην προσαρμογή της εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης των νέων γιατρών στις ανάγκες του πλήρως εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος υγείας, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ. Αυτό υπηρετεί  η δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων. Από τη μία μιας πλειοψηφίας φθηνού επιστημονικού δυναμικού με βασικές γνώσεις, περιορισμένες δυνατότητες, περισσότερο εκτελεστικό χαρακτήρα στην εργασία αλλά και λιγότερα δικαιώματα και από την άλλη ενός μικρότερου τμήματος γιατρών, μιας ελίτ, υψηλής εκπαίδευσης και ειδίκευσης που θα έχει επιτελικό ρόλο στις ιατρικές εργασίες, στην έρευνα, στην οργάνωση και διοίκηση του συστήματος υγείας και περισσότερα μορφωτικά και επαγγελματικά δικαιώματα.

Ευθύνη έχουν και συγκεκριμένοι Πανεπιστημιακοί 

«Σύμμαχοι στο πλευρό των κυβερνήσεων είναι συγκεκριμένη μερίδα πανεπιστημιακών καθηγητών, η οποία αναλαμβάνει πρόθυμα το ρόλο του λαγού στην προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση των νέων γιατρών. Σε συνθήκες που ο βαθμός του πτυχίου θα παίζει καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη έναρξη της ειδικότητας, διαμορφώνεται ευνοϊκό έδαφος για την ενίσχυση της εξάρτησης και της ομηρίας των νέων γιατρών καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, από την ιατρική μέχρι και μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας», επισημαίνει η ομοσπονδία.

Η ΟΕΝΓΕ ζητάει την άμεση ακύρωση αυτής της «απαράδεκτης απόφασης» και προειδοποιεί πως αυτά τα μέτρα θα καταλήξουνε στον κάλαθο των αχρηστών, όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης:

Ποδηλατικός αγώνας για την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»

Έρευνα Eurordis: Οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα ζητούν διάγνωση κατά τη γέννηση

Παιδοχειρουργός Κρικρή στο topontiki.gr: «Οι αναισθησιολόγοι γυρίζουν την πλάτη στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία – Ποια κίνητρα πρέπει να δοθούν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 13:12