search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 05:18
MENU CLOSE

Hλεκτρικά αυτοκινητα: Τελος τα προνόμια, η κυβέρνηση μελετά φόρο ανά χιλιόμετρο

23.05.2024 07:29
electric_vehicle_new

Στις δαγκάνες της εφορίας θέλουν να πιάσουν οι χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο, τα χιλιόμετρα που διανύονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Ο λόγος είναι το γεγονός οτι η φορολογία των ΙΧ είναι μεγάλο έσοδο για κάθε κράτος και τα ηλεκτρικά οχήματα δεν πληρώνουν ούτε τέλη, ούτε φόρους καυσίμων.

Γι’ αυτό εξετάζεται να επεκταθεί στα αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων ή ακόμη και αντικατασταθεί ο φόρος βενζίνης με ένα με νέο σύστημα παρακολούθησης των χιλιομέτρων για να αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων από τον αυξανόμενο αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων, δεδομένου ότι ήδη κυκλοφορούν 5 εκατομμύρια τέτοιου είδους ΙΧ παγκοσμίως και από αυτά το 1, 6 εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αγοραστεί από κατοίκους της Ευρώπης.

Ακόμη και η νέα έκθεση του Κέντρου Μελετών Πολιτικής της Βρετανίας που ονομάζεται «Το μέλλον της οδήγησης», προτείνει ακριβώς αυτό: να καταργηθεί ο φόρος καυσίμων και ο ειδικός φόρος οχημάτων VED για όλα τα οχήματα, και να αντικατασταθούν με ένα νέο σύστημα χρέωσης ανά χιλιόμετρο.

Στην Καλιφόρνια ξεκίνησε ήδη πιλοτικά το πρόγραμμα «California Road Charge», προσφέροντας σε εθελοντές 400 δολάρια είτε για να εγκαταστήσουν μια συσκευή εντοπισμού είτε για να υποβάλουν φωτογραφίες χιλιομέτρων.

Την ίδια ώρα στη Νορβηγία όσα ηλεκτρικά κοστίζουν πάνω από 500.000 κορόνες, δηλαδή 48.350 ευρώ, ήδη φορολογούνται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ύψους 25%. Επίσης, οι κάτοχοι των EV πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ φόρο για το βάρος του οχήματος, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης ή diesel ο οποίος ανέρχεται στις 12,5 κορόνες ανά κιλό, ήτοι 1,2 ευρώ ανά κιλό, με απαλλαγή για τα πρώτα 500 κιλά. Με απλά λόγια, για ένα ηλεκτρικό που ζυγίζει 2.330 κιλά, ο κάτοχος καλείται να πληρώσει επιπλέον 2.196 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την χώρα μας αυτό που ακούγεται προς ώρας απο το υπουργειο Οικονομικων είναι ότι από το 2025 θα καταργηθεί η παροχή κινήτρων για αγορά καινούργιων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης στο Power Summit 2024: Ενεργειακός περιφερειακός παίκτης η ΔΕΗ

ΑΑΔΕ: Επέκταση χρόνου ισχύος των πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ, για αποβιώσαντες και νομικά πρόσωπα που έχουν διακόψει τις εργασίες τους

Προσυνταξιοδοτικές παροχές: Αυξημένα τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του τέως ΕΤΑΤ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:07