search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 23:21
MENU CLOSE

Εντολή στο Ισραήλ από το Διεθνές Δικαστήριο να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα

24.05.2024 16:37
diethnes dikastirio

Το Διεθνές Δικαστήριο έδωσε την Παρασκευή εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα και να ανοίξει το πέρασμα για να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από αίτημα της Νότιας Αφρικής που ζήτησε έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ, ο πρόεδρος του ΔΔΔ ανακοίνωσε την απόφαση για το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση» στη Ράφα, είπε.

Η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα να απελευθερωθούν αμέσως οι όμηροι τους οποίους κρατά τη Χαμάς μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) θεωρεί ότι «είναι βαθύτατα ανησυχητικό ότι πολλοί όμηροι παραμένουν σε αιχμαλωσία και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους» ανέφερε στην απόφασή του.

Το δικαστήριο υποστήριξε ένα αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, μια εβδομάδα αφότου η Πρετόρια ζήτησε το μέτρο σε μια υπόθεση που κατηγορούσε το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το Reuters αναφέρει ότι έξω από το δικαστήριο, μια μικρή ομάδα φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών κυμάτισαν σημαίες ζητώντας μια ελεύθερη Παλαιστίνη.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες της υπόθεσης για γενοκτονία ως αβάσιμες, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι οι επιχειρήσεις του στη Γάζα είναι αυτοάμυνα και στοχεύουν τους μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε την παραμονή της απόφασης της Παρασκευής ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγά τη Χαμάς στη Γάζα».

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη νότια πόλη Ράφα αυτόν τον μήνα, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν μια πόλη που είχε γίνει καταφύγιο για περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Η Ράφα, στο νότιο άκρο της Γάζας, ήταν επίσης ο κύριος δρόμος για την παροχή βοήθειας και διεθνείς οργανισμοί λένε ότι η ισραηλινή επιχείρηση έχει αποκόψει τη Γάζα και έχει αυξήσει τον κίνδυνο πείνας.

Οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής ζήτησαν από το ICJ την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει έκτακτα μέτρα, λέγοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα πρέπει να σταματήσουν για να διασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού.

Το δικαστήριο είναι το ανώτατο όργανο του ΟΗΕ για την εκδίκαση διαφορών μεταξύ κρατών. Οι αποφάσεις του είναι οριστικές και δεσμευτικές, αλλά έχουν αγνοηθεί στο παρελθόν. Το δικαστήριο δεν έχει εξουσίες επιβολής.

Η ευρύτερη υπόθεση της Νότιας Αφρικής στο ICJ κατηγορεί το Ισραήλ για ενορχήστρωση μιας γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού. Το ICJ δεν έχει αποφανθεί επί της ουσίας επί αυτής της κατηγορίας – θα μπορούσε να πάρει χρόνια.

Σε προηγούμενες αποφάσεις, το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων και να επιτρέψει τη ροή βοήθειας στη Γάζα, ενώ δεν διέταξε να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε πανικό ο Νετανιάχου

Με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε τηλεφωνική σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών της κυβέρνησής του, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), που διατάσσει το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Σμότριχ, ηγέτης ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση από το Ισραήλ να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει. «Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με αυτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ καταδίκασε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι το Δικαστήριο δεν συνέδεσε την απαίτησή του για τερματισμό των συγκρούσεων με την απαίτηση να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λαπίντ, σφοδρός επικριτής του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η αποτυχία του Δικαστηρίου να συνδέσει τα δύο ζητήματα είναι «μια ηθική κατάρρευση και μια ηθική καταστροφή».

Οι αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα, τονίζοντας ότι η απόφαση αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ράφα, αλλά είπε ότι δεν είναι αρκετή και ζήτησε να τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ σε όλη τη Γάζα, αναφέρει το Reuters. Προσθέτει ότι η Χαμάς καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εφαρμόσει την απόφαση του ICJ.

Χαιρετίζει την απόφαση η Ν. Αφρική

Το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς την ρηξικέλευθη, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε σήμερα το δικαστήριο (…) Αυτή η εντολή είναι ρηξικέλευθη, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρητή αναφορά στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική δράση του σε οποιαδήποτε περιοχή της Γάζας», ανέφερε σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο Ζέιν Ντάνγκορ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου. «Πρόκειται για ντε φάκτο έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Διατάζει το μεγαλύτερο από τα μέρη αυτής της σύγκρουσης να σταματήσει την πολεμική δράση του εναντίον του λαού της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Singapore Airlines: Έμεινε παράλυτη καθηγήτρια χορού που τραυματίστηκε στην πτήση με τις αναταράξεις

Reuters: «Ο Πούτιν είναι έτοιμος να “παγώσει” τον πόλεμο στην Ουκρανία» – Ποιοι είναι οι όροι που θέτει το Κρεμλίνο (video)

Βρετανία: Ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 23:18