search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 19:03
MENU CLOSE

Διεθνές Δικαστήριο: «Καμπανάκι» από Μπορέλ για το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

27.05.2024 10:08
Josep Borrell new

Ο Ισπανός «υπουργός Εξωτερικών» της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει στο παρελθόν δεχθεί σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει την εξωτερική πολιτική του μπλοκ των 27 χωρών. Ωστόσο, με τη θητεία του να βαίνει στο τέλος της – λόγω ευρωεκλογών – φαίνεται ότι αποφάσισε να «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» για αυτό που (και) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει περιγράψει ως «παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες».

Με αφορμή την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) για διακοπή των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Ράφα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ αναφέρει ότι «το ΔΔ είναι το ανώτατο δικαστήριο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών – όλα τα κράτη-μέλη του έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με την απόφασή του».

Επίσης, επισήμανε ότι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου δεν αποτελεί επιλογή: η αγνόηση μιας απόφασης του ΔΔ θα αποδυναμώσει την παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες και την οποία η ΕΕ υποστηρίζει και προωθεί παντού». «Είναι καιρός η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά σε μια καταστροφική κατάσταση πρωτοφανούς μεγέθους. Πρέπει να δράσουμε. Η ηθική και πολιτική μας αξιοπιστία κινδυνεύει», τονίζει ο Μπορέλ και μένει να φανεί αν θα τον ακούσει η ηγεσία της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Στέφανος Κασσελάκης: Η επίσκεψή του στον καταυλισμό του Αλ Άιντα

Πήγε για την εκδήλωση στο Ζαγόρι από την Unesco, περιορίστηκε σε βόλτα στην Ανω Βίτσα ο πρωθυπουργός

Συνάντηση… δημάρχων – O νυν, ο πρώην και οι ευρωεκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 19:01