search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 19:21
MENU CLOSE

ΕΣΑμεΑ σε Δένδια: Προσβλητικός και ρατσιστικός όρος σε υπουργική απόφαση μάς αποκλείει από ευεργετικά μέτρα

27.05.2024 11:49
amea_amaxidio

Με επιστολή της στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται σχετικά με τον αυθαίρετο τρόπο που έχει οριστεί σε Υπουργική Απόφαση ο χαρακτηρισμός ενός ατόμου ως άτομο με αναπηρία, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της πλειονότητας των οικογενειών που έχουν άτομα με αναπηρία από τα ευεργετικά μέτρα που ισχύουν για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΕΣΑμεΑ έχει γίνει αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών οικογενειών που έχουν άτομο με αναπηρία, οι οποίες ενώ μέχρι την ψήφιση του ΦΕΚ Β 3267/17.05.2023 ήταν δικαιούχοι των ευεργετικών μέτρων και διευκολύνσεων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με την ψήφιση της ΥΑ Φ.454/11/229946 Σ.3662 δεν είναι πια δικαιούχοι, λόγω της προϋπόθεσης της «ανικανότητας για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα ή εργασία» που έχει συμπεριληφθεί στην προαναφερόμενη διάταξη για την ορολογία της αναπηρίας.

Η ΕΣΑμεΑ έχει επισημάνει πολλές φορές, ότι ο όρος της «ανικανότητας για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα ή εργασία» είναι προσβλητικός, εμπεριέχει καταφανή ρατσιστικά χαρακτηριστικά και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας και τις απαιτήσεις της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Παράλληλα είναι αδύνατο να κατανοηθεί η σχέση που μπορεί να έχει η παροχή ευεργετικών μέτρων και διοικητικών διευκολύνσεων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη δυνατότητα των μελών τους με αναπηρία τους να εργαστούν και τον λόγο που έχει συμπεριληφθεί αυτός ο απαράδεκτος περιορισμός, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της πλειονότητας των οικογενειών που έχουν άτομα με αναπηρία από τα ευεργετικά αυτά μέτρα.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον υπουργό να καταργηθεί άμεσα από την προαναφερόμενη ρύθμιση η φράση «και ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα ή εργασία», λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε ήδη στα μέσα καλοκαιριού και υπάρχει πίεση χρόνου για τις θερινές παροχές του 2024.

Δείτε όλη την επιστολή ΕΔΩ.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στο Αίγιο: Έπαθε έμφραγμα και πέθανε ενώ έβλεπε το Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός

Αλεξανδρούπολη: Βίαια επεισόδια μεταξύ νεαρών – Δύο τραυματίες, 9 συλληφθέντες

Πάρνηθα: «Τον έσωσα με σακούλες σκουπιδιών, το έγκλημα ήταν προμελετημένο» – Τι περιγράφει μάρτυρας για την επίθεση στους εθελοντές (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 19:20