ΚΥΡΙΑΚΗ 17.08.2025 21:13
MENU CLOSE

Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο Ρέικιανες - Για πέμπτη φορά από τον Δεκέμβριο (Videos)

29.05.2024 17:09

Μια νέα ηφαιστειακή έκρηξη καταγράφηκε σήμερα στη χερσόνησο Ρέικιανες, στη νοτιοδυτική Ισλανδία, η πέμπτη κατά σειρά από τον Δεκέμβριο και η όγδοη από το 2021, λίγη ώρα αφού οι αρχές είχαν εκκενώσει την κοντινή πόλη Γκρίνταβικ.

«Μια έκρηξη ξεκίνησε κοντά στο Σουντχνουκσγκίγκαρ, στα βόρεια του Γκρίνταβικ», ανέφερε η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία (IMO).

Τα εντυπωσιακά πλάνα, που προβλήθηκαν σε ζωντανή μετάδοση, υπογραμμίζουν τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το νησί των περίπου 400.000 κατοίκων, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι εκρήξεις θα συνεχίζονται στο Ρέικιανες επί δεκαετίες, αν όχι επί αιώνες.

Στη χερσόνησο αυτήν ζουν περίπου 30.000 άνθρωποι. Στις προηγούμενες ενεργοποιήσεις του ηφαιστείου έκλεισαν βασικοί οδικοί άξονες, παρουσιάστηκαν προβλήματα στις υποδομές θέρμανσης και καταστράφηκαν ακόμη και μερικά σπίτια στο ψαροχώρι Γκρίνταβικ, όπου ελάχιστοι κάτοικοι έχουν επιστρέψει.

Σε μια προσπάθεια να προληφθούν περαιτέρω ζημιές, κατασκευάστηκαν φράγματα ώστε να μην πλησιάζει η λάβα σε υποδομές, όπως στο εργοστάσιο παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας του Σβαρτσένγκι, τις υπαίθριες θερμές πηγές της Γαλάζιας Λίμνης και το ίδιο το Γκρίνταβικ.

Διαβάστε επίσης:

CNN: Πυρομαχικά made in USA χρησιμοποιήθηκαν στο μακελειό με αμάχους στη Ράφα

Παραλήρημα Ερντογάν στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης: Η Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει για πάντα μουσουλμανική – Εκπληρώσαμε τη διαθήκη του Μωάμεθ με την Αγιά Σοφιά

Ινδία: «Καμίνι» το Νέο Δελχί, θερμοκρασία ρεκόρ 52,3 βαθμών Κελσίου

ΚΥΡΙΑΚΗ 17.08.2025 21:05
Exit mobile version