Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η σχεδόν μόνιμη δικαιολογία περί αντισημιτισμού που χρησιμοποιεί σε κάθε κριτική εις βάρος του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει κουράσει τους επικριτές του εντός Ισραήλ, ακόμη και μερίδα υποστηρικτών του.
Ο Νετανιάχου όταν κλήθηκε να απαντήσει στην κριτική που δέχτηκε για την επιχείρηση στη Ράφα, είπε πως πρόκειται για «αντισημιτικές θέσεις», ενώ κατηγόρησε και τον Ανώτατο εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι είναι ένας από τους «μεγάλους αντισημίτες της σύγχρονης εποχής» επειδή αποφάσισε να τον κατηγορήσει για εγκλήματα πολέμου.
Το ίδιο σχόλιο έκανε και για τις φοιτητικές διαμαρτυρίες σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Αυτή η «copy» απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια εντός του Ισραήλ.
Επικριτές του υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιεί υπερβολικά τον «αντισημιτισμό» προκειμένου να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα και να καταπνίξει ακόμη και τη νόμιμη κριτική, γεγονός που ενδεχομένως να μειώνει το νόημα του όρου σε μια εποχή που -εκτιμούν πως- ο αντισημιτισμός αυξάνεται παγκοσμίως.
«Δεν είναι κάθε κριτική εναντίον του Ισραήλ αντισημιτική», είπε ο Τομ Σεγκέβ, Ισραηλινός ιστορικός. «Τη στιγμή που λες ότι είναι αντισημιτικό μίσος… αφαιρείς κάθε νομιμότητα από την κριτική και προσπαθείς να καταστρέψεις τη συζήτηση».
Υπήρξε μια έξαρση στα αντισημιτικά επεισόδια από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ερευνητές με πολλούς Εβραίους στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη να δηλώνουν ότι αισθάνονται ανασφαλείς.
«Ο Νετανιάχου, ο γιος ενός μελετητή του μεσαιωνικού εβραϊκού διωγμού, χρησιμοποιεί διαχρονικά τα βάσανα του εβραϊκού λαού για να εντείνει την πολιτική του ρητορική. Και σίγουρα δεν είναι ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί εθνικό τραύμα για να προωθήσει πολιτικούς στόχους», αναφέρουν αναλυτές σύμφωνα με το Associated Press.
Στον αντίποδα αυτής της κριτικής, οι υποστηρικτές του Νετανιάχου υποστηρίζουν ότι ειλικρινά ανησυχεί για την ασφάλεια των Εβραίων σε όλο τον κόσμο.
Ο ιστορικός Σεγκέβ αναγνωρίζει ότι υπάρχει αύξηση του «βίαιου μίσους» προς το Ισραήλ και ανέφερε ότι δεν ήταν σίγουρος αν το «να μιλάς εβραϊκά δημόσια ήταν ασφαλές». Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι ο Νετανιάχου «από καιρό χρησιμοποιεί την κριτική κατά του Ισραήλ για το πολιτικό του όφελος, συμπεριλαμβανομένης της επίκλησης του βαθύτερου τραύματος του εβραϊκού λαού, του Ολοκαυτώματος».
Ο Νετανιάχου στο παρελθόν έχει επανειλημμένως αναφερθεί στο Ολοκαύτωμα, ενώ προσπαθούσε να κινητοποιήσει τον κόσμο ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Πολλοί Ισραηλινοί θεωρούν τον πόλεμο στη Γάζα ως μια δίκαιη πράξη αυτοάμυνας και θεωρούν ότι η κριτική θα πρέπει να απευθύνεται στη Χαμάς.
«Όταν ο Νετανιάχου κάνει λόγο για αντισημιτισμό, απευθύνεται στο ισραηλινό κοινό», είπε ο Ρουβέν Χαζάν, πολιτικός επιστήμονας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Ο Χαζάν είπε ότι ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε τις διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις, για παράδειγμα, «για να συσπειρώσει τους Ισραηλινούς σε μια στιγμή που η δημόσια υποστήριξή του είχε πέσει κατακόρυφα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε επίσης τις διαδηλώσεις «ως αποδιοπομπαίο τράγο για την αποτυχία του να επιτύχει τους δύο στόχους του πολέμου»: την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.
Διαβάστε επίσης:
«All Eyes on Rafah»: Το viral εικαστικό με τα εκατομμύρια κοινοποιήσεων για τη Γάζα
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.