ΔΕΥΤΕΡΑ 22.09.2025 21:36
MENU CLOSE

Στίβεν Φράι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Θα ήταν αριστοκρατικό αν τα επιστρέφαμε στην αρχική τους κατοικία»

17.06.2024 06:50

Ο Στίβεν Φράι αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στα Γλυπτά του Παρθενώνα

Και πρόσθεσε όλο… νόημα: «Αλλά οι Ναζί ήταν μια δύναμη κατοχής. Ποιο δικαίωμα είχαν να παραχωρήσουν τμήματα της Γαλλίας; Δεν ήταν δικά τους για να τα δώσουν.

Ο δημοφιλής ηθοποιός έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, λέγοντας μάλιστα το 2022 ότι η αφαίρεσή τους είναι το ίδιο με την «αφαίρεση του Πύργου του Άιφελ από το Παρίσι ή του Στόουνχεντζ από το Σάλσμπερι».

«Δεν θα φαινόταν αριστοκρατική η Βρετανία αν το έκανε αυτό;», διερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να επέστρεφε τα Γλυπτά.

«Αυτό που ζητάμε από τα μουσεία είναι να είναι μπροστά μας, όχι πίσω μας, όταν πρόκειται για την ανθρωπότητα, το νόημα και τις ιστορίες της, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας του τι σημαίνει το μουσείο. Τα μουσεία αποκαλύπτουν τόσα πολλά για εμάς» πρόσθεσε και καταλήγοντας σχολίασε: 

«Τα μάρμαρα πιθανώς θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση, κατά κάποιο τρόπο, αν ο Λόρδος Έλγιν δεν τα είχε μεταφέρει στο Λονδίνο, αλλά πρέπει να επιστραφούν, καθώς υπάρχει μια ιερότητα για αυτά τα μάρμαρα. Ένας από τους λόγους για τους οποίους θέλω να προχωρήσει αυτό είναι η αγάπη μου για τη χώρα μου, με όλα τα ελαττώματά της, όχι επειδή είμαι κάποιου είδους προδότης».

Διαβάστε επίσης:

Αυστρία: Η υπουργός Περιβάλλοντος αψηφά τον κυβερνητικό συνασπισμό και ψηφίζει νόμο για την αποκατάσταση της φύσης

Βρετανία: Αστυνομικός τιμωρήθηκε επειδή έπεσε πάνω σε αγελάδα με το υπηρεσιακό όχημά του

Αυστρία: Η υπουργός Περιβάλλοντος αψηφά τον κυβερνητικό συνασπισμό και ψηφίζει νόμο για την αποκατάσταση της φύσης

ΔΕΥΤΕΡΑ 22.09.2025 21:36
Exit mobile version