Τουρισμός: Απογειώνονται αφίξεις και μέση δαπάνη - επεκτείνεται και η σεζόν
Σε ξέφρενους ρυθμούς κυλάει η τουριστική σεζόν στην χώρα μας σημειώνοντας. Ήδη η αύξηση στις προγραμματισμένες αφίξεις της περιόδου Ιούνιος – Οκτώβριος ξεπερνά το 8% σε σχέση με πέρυσι!
Η καλή αρχή φάνηκε άλλωστε από την αρχή της τουριστικής περιόδου αφού η εκκίνηση χρονιάς αυξήθηκε κατα 24% στις αφίξεις του 1ου τριμήνου, έναντι 2023)
Στο ότι αφορά τον δείκτη μελλοντικής ζήτησης των ελληνικών ξενοδοχείων η Εθνικής Τράπεζας τονίζει ότι βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με την αισιοδοξία να αποτυπώνεται σε ρεκόρ καθαρών προσλήψεων για το διάστημα Φεβρουάριος – Απρίλιος (+98 χιλ. έναντι +90 χιλ. το 2023).
Την ίδια ωρα συμφωνα με έκθεση για την ευρωπαϊκή αγορά της εταιρείας αναλύσεων Airbnb, η ζήτηση για καταλύματα κινείται στην χώρα μας φέτος με αύξηση κατά 18% για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου σε σχέση με πέρυσι.
Παράλληλα η μέση δαπάνη επίσης δείχνει να αυξάνεται μετά την πτωτική πορεία που ακολούθησε όλο το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2024 εμφάνισε αύξηση της τάξης του 1,9%. Τον προηγούμενο μήνα η αύξηση ανά ταξίδι υπολογίστηκε στο 3,2% ενώ τον Ιανουάριο είχε αυξηθεί κατά το εντυπωσιακό 9,7%. Εν αντιθέσει το έτος 2023 η μέση θα πάμε ένα ταξίδι μειώθηκε κατά 2,7%.
Το μεγάλο όμως στοίχημα της φετινής χρονιάς είναι το άνοιγμα της διάρκειας της τουριστικής σεζόν… Οι κρατήσεις επεκτείνονται Οκτώβριο και Νοέμβριο ενώ και οι tour operators κατευθύνουν κίνηση προς την προαναφερθείσα περίοδο. Συγκεκριμένα η TUI, προχωρά το τρέχον έτος σε επέκταση σεζόν για την Κρήτη, την Ρόδο και την Κω.
Διαβάστε επίσης:
Και τώρα δουλεύουμε… για τον εαυτό μας
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία συμπαρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα