search
ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 01:17
MENU CLOSE

Μέση ωτίτιδα με υγρό: Η πιο συχνή αιτία βαρηκοΐας σε παιδιά 2-5 χρόνων  

10.07.2024 14:08
paidi-new

Η μέση ωτίτιδα με υγρό ή εκκριτική ωτίτιδα, είναι η πιο συχνή αιτία βαρηκοΐας σε παιδιά 2-5 χρόνων. Μάλιστα, η νόσος εμφανίζεται σε ποσοστό 15 με 20% στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, γι΄αυτό και έχει μεγάλη σημασία η άμεση θεραπεία της.

Τα παραπάνω τόνισε ο  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής της Α΄ Ω.Ρ.Λ. κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ»  μιλώντας  στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πρωτοβάθμιας Παιδιατρικής Φροντίδας, που πραγματοποιήθηκε  (27-30 Ιουνίου) στο ξενοδοχείο Porto Vitilo, Καραβοστάσι στο Οίτυλο Λακωνίας.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία η κοινώς λεγόμενη εκκριτική ωτίτιδα (παρουσία υγρού στο μέσο αυτί χωρίς τα συμπτώματα της οξείας φλεγμονής) οφείλεται κυρίως σε:

• Λοίμωξη

• Αλλεργία

• Περιβάλλον

• Κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες

• Ιδιοπαθείς παράγοντες

Επίσης, μπορεί να προκαλείται από:

-Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας,

– προηγηθείσα οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα. «Μετά από ένα επεισόδιο Οξείας Μέσης Ωτίτιδας (ΟΜΩ), υπάρχει υγρό στο μέσο ους σε ποσοστό 60% των περιπτώσεων τον πρώτο μήνα, που σταδιακά μειώνεται σε 10% στο πρώτο τρίμηνο» εξηγεί ο κος Αρτόπουλος.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση της εκκριτικής ωτίτιδας γίνεται πάντα πρώτα με ωτοσκόπηση και στη συνεχεία με τυμπανομετρία.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με:

• Απλή παρακολούθηση με χρήση φυσιολογικού ορού καθημερινά, καθώς μελέτες για αντιβιοτικά, αντιϊσταμινικά, αποσυμφορητικά, κορτιζόνη, αντιΓΟΠ – εναλλακτικές θεραπείες δεν έδειξαν κάποιο αποτέλεσμα.

Σε χειρουγική αντιμετώπιση και θεραπεία οι ειδικοί καταφεύγουν μετά από:

• Εκκριτική ωτίτιδα με τρεις μήνες καταγεγραμμένη βαρηκοΐα,

• Εκκριτική ωτίτιδα με τρεις μήνες συμπτώματα,

• Υποτροπιάζουσες ΟΜΩ με παραμονή υγρού στα μεσοδιαστήματα.

Χειρουργικά αντιμετωπίζονται και τα παιδιά υψηλού κινδύνου:

  • Με συνυπάρχουσα νευροαισθητήριο βαρηκοΐα,
  • Διαταραχές λόγου,
  • Αυτισμό,
  • Σύνδρομα – κρανιοπροσωπικές διαταραχές,
  • Τύφλωση – προβλήματα όρασης,
  • Σχιστίες.

Διαταραχές ανάπτυξης. Η θεραπεία εκλογής είναι η μυριγγοτομή με την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού μέσου ωτός, υπό γενική νάρκωση που διαρκεί περίπου 20 λεπτά και δεν χρειάζεται διανυκτέρευση. Η ανάρρωση διαρκεί 5 ημέρες χωρίς πόνο ή ενοχλήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: «Σε 24 ώρες θα επαναλειτουργήσει κανονικά το Καραμανδάνειο – Λειτούργησε το νέο σύστημα πυρόσβεσης» (photos/video)

Σφοδρές αντιδράσεις από τους γιατρούς για το σχέδιο νόμου της ψυχικής υγείας- Τι λέει ψυχίατρος από το νοσοκομείο «Σωτήρια» στο topontiki.gr

Γονείς πρόωρου νεογνού: Πώς να αντιμετωπίσουν τον φόβο και το άγχος τους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 01:12