Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ένα πιάτο πεντανόστιμο και χορταστικό, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Στην Κύπρο, το κριθαράκι ετοιμάζεται κυρίως με ανάμεικτο κιμά με σάλτσα, σε στυλ μπολονέζ και σερβίρεται με τριμμένο χαλλούμι.
300 γραμμάρια κιμά (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 καρότο, στον ψιλό τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 φλιτζάνι (200 γραμμάρια) κριθαράκι
1/4 φλιτζανιού λευκό κρασί (ή ζωμό)
1 κονσέρβα (ή 400 γραμμάρια) ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
750 ml ζωμό λαχανικών, ζεστό
1/2 φλιτζάνι χαλούμι, τριμμένο ή παρμεζάνα
1.Βάλτε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ρίξτε σταδιακά τον κιμά και ξεκινήστε να τον σοτάρετε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Συνεχίστε, σπάζοντάς τον, για περίπου 5 λεπτά.
2. Προσθέστε το κρεμμύδι και το τριμμένο καρότο, συμπληρώστε με μια επιπλέον κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και συνεχίστε το τσιγάρισμα για περίπου 1 – 2 λεπτά. Βάλτε και το πολτοποιημένο σκόρδο.
3. Προσθέστε το κριθαράκι ωμό και τηγανίστε το κι αυτό για λίγο. Ρίξτε το κρασί ή το ζωμό, ανακατέψτε καλά και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
4. Βάλτε τις ντομάτες, τον πελτέ και τη ρίγανη.
5. Ρίξτε τον ζεστό ζωμό και αφήστε να κοχλάσει και να πάρει μια βράση. Καρυκεύστε με αλατοπίπερο, αν θεωρείτε ότι χρειάζεται.
6. Μαγειρέψτε χωρίς καπάκι, για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά και να απορροφηθεί όλος ο ζωμός.
7. Αποσύρετε από τη φωτιά, πασπαλίστε με τριμμένο χαλλούμι και το πιάτο είναι έτοιμο να το απολαύσετε.
Σημείωση
Μπορείτε να ψήσετε το φαγητό στο φούρνο (βήμα 6), αντί για την κατσαρόλα, ή μόλις το πασπαλίσετε με το χαλλούμι, να το τοποθετήσετε για λίγα λεπτά στο γκρίλ για να γκρατιναριστεί.
Διαβάστε επίσης:
Κέικ βανίλιας τα «πάνω-κάτω», με καραμελωμένο ανανά και κερασάκια μαρασκίνο
Μπαστούνια κοτόπουλου, με τραγανό πανάρισμα από πατατάκια τσιπς
Βάφλες μεταμορφωμένες σε γουστόζικα χωνάκια παγωτού
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.