Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση για τις φωτιές, το ΕΣΥ αλλά και τον ευρωβουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Παππά, καλά κρατεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά από την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα μετά τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, αναμένεται να αναζωπυρωθούν τα καυτά εσωκομματικά μέτωπα.
Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην τελική ευθεία για το Συνέδριο του Οκτωβρίου, ωστόσο έως τότε δείχνει μακρύς ο δρόμος καθώς τα εσωκομματικά μέτωπα μαίνονται και πολλαπλασιάζονται διαρκώς τροφοδοτώντας εκτιμήσεις για εξελίξεις ακόμη και πριν το Συνέδριο. Η πολιτική κρίση εν μέσω της οποίας το κόμμα πορεύεται στο συνέδριό του πάντως είναι δεδομένη και μη αναστρέψιμη.
Τα άμεσα κρίσιμα ορόσημα του επόμενου διαστήματος που μπορεί να αναζωπυρώσουν εκ νέου τις συγκρούσεις είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη, το άνοιγμα της Βουλής στα μέσα της επόμενης εβδομάδας που θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία για την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου ενώ ακολουθεί η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο 7 – 8 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, αυτή την Παρασκευή λήγει η προθεσμία που είχε δοθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας στον Χρήστο Σπίρτζη προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες που του απευθύνονται από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (στα μέσα Ιουλίου υπήρξε κείμενο 70 μελών) για «αντικομματική και αντικαταστατική συμπεριφορά», λόγω της κριτικής και της δημόσιας αμφισβήτησης της ηγεσίας Κασσελάκη. Με δεδομένο ότι ο Χρ. Σπίρτζης δείχνει πως δεν σκοπεύει να απολογηθεί για τις θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, ενώ δηλώνει ότι θα είναι τιμή του να διαγραφεί από αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι με ερωτηματικό αν αυτή τη φορά θα δώσει το «παρών», καθώς στις 6 Αυγούστου οπότε ήταν η προηγούμενη φορά που είχε κληθεί, δεν είχε εμφανιστεί. Ακολούθως θα συνέλθει η Επιτροπή Δεοντολογίας (όχι απαραίτητα την ίδια μέρα) προκειμένου να συντάξει το πόρισμά της ώστε να παραπέμψει για τελικές αποφάσεις στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή.
Εδώ διαφαίνεται ένα δίλημμα για την ηγεσία: από τη μία είναι η ικανοποίηση των «κασσελακικών» οπαδών που ζητούν αυστηρή μεταχείριση του πρώην υπουργού και γενικώς «εκκαθαρίσεις» από τις τάξεις των αμφισβητιών. Στο βάθος, υπάρχει και η πίεση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος μετά την διαγραφή του από την ΚΟ, αποτελεί ένα κεφάλαιο μόνος του και ουσιαστικά έχει αναδειχθεί σε «απειλή», καθώς προβάλει ως ιδανικότερος εγγυητής του εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος, ενώ ήδη κυκλοφορούν φήμες για υποψηφιότητά του στο Συνέδριο. Ο ίδιος έχει ανοίξει μέτωπο με τη Αθηνά Λινού, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τη διαγραφή του, αλλά και με την Όλγα Γεροβασίλη που ζήτησε τη διαγραφή του και από το κόμμα, και εν γένει τους «87».
Από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος μείωσης της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος – μια απειλή που αιωρείται εδώ και καιρό όσον αφορά τους βουλευτές τσιπρικής επιρροής – αν μια απόφαση για την διαγραφή Σπίρτζη θεωρηθεί αιτία πολέμου. Σε αυτή την περίπτωση το ξήλωμα του πουλόβερ θα ξεκινήσει πριν το συνέδριο. Δεν είναι σαφές ακόμα αν η ηγεσία – συντονιζόμενη με διάφορες απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος – είναι διατεθειμένη να καταβάλει το τίμημα της κοινοβουλευτικής συρρίκνωσης ή και της απώλειας του στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο είναι με ερωτηματικό και το αν βουλευτές της άλλης πλευράς είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν την απειλή τους, καθώς στους λεγόμενους «87» φαίνεται να μην υπάρχουν ενιαίες απόψεις ως προς την επιλογή κινήσεων, και εν προκειμένω για το αν η διαγραφή Σπίρτζη συνιστά λόγο αποχώρησης απ’ το κόμμα.
Από τα μέσα της άλλης εβδομάδας, κατά τις 28 Αυγούστου που θα ανοίξει η Βουλή, αναμένεται να κριθεί και το θέμα που έχει προκύψει μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από την βουλευτική του έδρα, ζητώντας μάλιστα αυτή να δοθεί στον Στ. Κασσελάκη. Από την Κουμουνδούρου έχουν επισημάνει πως το αίτημα Ηλιόπουλου «είναι και η θέληση των εκατοντάδων χιλιάδων μελών του κόμματος» και πως η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή από τον πρόεδρο του κόμματος είναι «πολιτικά αναγκαία και θεσμικά ορθή».
Ουσιαστικά αξιώνει τις παραιτήσεις των 5 επιλαχόντων που βρίσκονται μπροστά από την 9η θέση την οποία έχει ο Κασσελάκης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Όμως, τα προβλήματα για την υλοποίηση αυτού του σεναρίου, που αναδείχθηκαν όταν είχε ανακινηθεί το θέμα τον χειμώνα, παραμένουν. Η πρώτη επιλαχούσα Πόπη Τσαπανίδου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της όλες αυτές τις μέρες και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Ακόμη όμως και αν το κάνει, και πράξουν αναλόγως και οι τρεις επόμενοι επιλαχόντες (Μιχ. Καλογήρου, Θ. Τσακρής, Τζένη Λειβαδάρου) η 8η στη σειρά και 5η επιλαχούσα, Ζωρζέτα Λάλη η οποία πλέον έχει ενταχθεί στη Νέα Αριστερά, έχει δηλώσει από το χειμώνα ότι θα καταλάβει την έδρα και δε θα παραιτηθεί, τιμώντας έτσι την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Ορισμένοι θέτουν το ερώτημα αν το ζήτημα – που φαίνεται πώς αποτελεί γρίφο δίχως λύση – έχει ανακινηθεί προκειμένου να αναζωπυρωθεί η κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα (στον βαθμό που τυχόν δεν παραιτηθούν βουλευτές της επιρροής του).
Εν τω μεταξύ προσεχώς αναμένονται συνεδριάσεις για τις θέσεις του συνεδρίου και τις αλλαγές στο Καταστατικό για τις οποίες σε πρώτη φάση έχει ζητηθεί η υποβολή προτάσεων από τα μέλη με καταληκτική προθεσμία την 17η Αυγούστου. Θα πρέπει όμως, εν όψει της συνεδρίασης της ΚΕ να αποκρυσταλλωθούν οι προτάσεις για τις αλλαγές στα όργανα, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προτείνει ως «ιδέες» κάποιες αλλαγές που όμως είναι σαρωτικές και συναντούν τον σκεπτικισμό ακόμη και στα φιλικά προς την ηγεσία στελέχη.
Το αποκορύφωμα των εντάσεων και των συγκρούσεων που θα ξετυλιχτούν γύρω από αυτά τα βασικά μέτωπα θα αποτελέσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο 7 – 8 Σεπτεμβρίου – δηλαδή σε τρεις εβδομάδες – η οποία θα επικυρώσει το τελικό πλαίσιο με το οποίο το κόμμα θα πάει στο συνέδριο. Θα φανεί επίσης πώς διαμορφώνονται τα στρατόπεδα, αν κάποιοι δεν τα έχουν βροντήξει τελείως…
Διαβάστε επίσης:
ΟΕΝΓΕ: Διαμαρτυρία για αυθαίρετη αναγκαστική μετακίνηση γιατρού στη Ξάνθη
Δήμος Αθηναίων: «Προσοχή σε απάτη στο διαδίκτυο για δήθεν δωρεάν μετακινήσεις με ΜΜΜ»
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.